Annonce
Helsingør

Historisk Sundbus-aftale sikrer Øresunds-pendlerne

Sundbusserne er nu stand by til at begynde at sejle passagerer over Øresund igen. Trafikken stoppede rederiet ellers forleden. Foto: Lars Johannessen Foto: Lars Johan

Regeringen laver aftale med Sundbusserne om, at rederiet på 12 timer vil være klar til at genoptage sejlads over Øresund.

Annonce

Helsingør: Sundbusserne har allerede lukket HH-ruten ned på grund af corona-krisen. Meget taler for, at ForSea på et tidspunkt også indstiller færgefarten over Øresund. Stopper trafikken helt, vil ældreplejen i Helsingør blive ramt massivt, for cirka 150 ansatte på lokale plejehjem og i hjemmeplejen bor på den anden side af Øresund. En historisk aftale sikrer nu, at den situation ikke vil opstå for Øresundspendlerne.

På foranledning af en række pressede kommuner, med Helsingør i spidsen, har Transport- og Boligministeriet indgået en aftale med Sundbusserne om, at rederiet med et varsel på kun 12 timer kan genoptage sejladsen og transport af passagerer mellem Helsingør og Helsingborg. Aftalen betyder, at hvis ForSea også lukker ned på HH-overfarten, så kan pendlerne over Øresund stadigvæk komme frem og tilbage.

Annonce

Afhængig af pendlerne

Som bekendt fraråder regeringen ikke-nødvendige udlandsrejser. Men som nævnt er blandt andet Helsingør Kommune dybt afhængig af den arbejdskraft, der hver dag kommer på job efter en sejltur over Øresund.

Coronavirus-pandemien har sat en tyk streg under den afhængighed, for uden HH-overfart ville Helsingør Kommune mangle et stort antal medarbejdere til vigtige opgaver i ældre- og sundhedsplejen.

Med den historiske aftale i en historisk tid sikrer regeringen nu, at Sundbusserne vil være sejlklar med en af rederiets små færger inden for et halvt døgn, hvis den nuværende færgetrafik bliver indstillet. ForSea har allerede reduceret markant i sejlplanen efter grænselukningen.

"Vi sejler så meget som vi kan under disse omstændigheder og er således også med til at opretholde forbindelsen mellem Sverige og Danmark. Hvis vi ikke havde fragt at sejle med, så var der nok ikke nogen grund til at sejle overhovedet", sagde direktør Jens Ole Hansen til Helsingør Dagblad forleden.

Annonce

Slå benene væk

Regeringens aftale med Sundbusserne er baseret på en overbevisning om, at ForSea seriøst overvejer at stoppe Øresunds-trafikken meget snart. Det kan Helsingør-borgmester Benedikte Kiær bekræfte.

- Helsingørs kommunaldirektør blev forleden ringet op af ForSea med en besked om, at de inden for relativt få dage ikke kunne se, at de kunne fortsætte driften. Så løb det koldt ned ad ryggen på os alle sammen. Der er mange udfordringer i krisestaben i forvejen, men at miste så mange medarbejdere med et slag ville fuldstændigt slå benene væk under Helsingørs ældrepleje og vores del som aktiv part i det samlede kriseberedskab over for det kommende pres på sygehusene, siger Benedikte Kiær.

Annonce

I kritiske funktioner

Helsingør Kommune tog kontakt til forskellige ministerier og til blandt andet Region Hovedstaden, der også kunne se det massive problem et stop for HH-overfarten ville skabe. Kommunerne Hillerød, Halsnæs, Fredensborg, Gribskov, Hørsholm, Allerød og Frederikssund blev involveret sammen med Helsingør og Region Hovedstaden i kontakten til regeringen.

"Vi har modtaget meddelelse om, at Sundbusserne har indstillet deres sejllads mellem Helsingør og Helsingborg… Rederiet ForSea har tillige meddelt, at de vil indstille deres sejllads meget snart. Det betyder, at vores mange svenske medarbejdere, der arbejder i kritiske funktioner hos os og i Region Hovedstaden, ikke vil kunne tranportere sig over sundet. Vi har derfor brug for øjeblikkelig handling til at imødegå den katastrofale situation, som ellers vil opstå", stod der i henvendelsen fra Helsingør, de syv andre kommuner og Region Hovedstaden til blandt andet statsministeren og finansministeren.

Annonce

En katastrofe

- Vi har 150 medarbejdere i ældreplejen boende i Helsingborg. Derudover er der 50 andre i andre funktioner. Fredensborg har mange ansatte, der pendler over Øresund. Det ville være en katastrofe, hvis de ikke kunne komme på arbejde, siger borgmester Benedikte Kiær og fortsætter:

- Så jeg er meget glad og taknemmelig for, at regeringen har handlet hurtigt med denne gode aftale med Sundbusserne. Og jeg er glad for, at Sundbusserne, som naturligvis er udfordret af krisen, med det samme står klar til at hjælpe. Det viser, at Sundbusserne er et vigtigt forbindelsesled mellem Danmark og Sverige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Annonce