Annonce
Holdet

Holdet: Der mangler effektivitet på sagsbehandlingen

I denne uge spurgte vi Holdet, om de har oplevet problemer med at få godkendt byggesager i kommunen? Hvis ja, hvilke problemer har de haft? Læs svarerne her.

Peter Bertram Hansen, 1948:

Meget mærkeligt, da der ikke var så mange byggesager, var der også lang behandlingstid. Nu er der rigtig mange sager, og sandelig om der ikke er endnu længere behandlingstid. Hvis vores by vil have flere erhvervsvirksomheder, så må skrankepaverne stramme ballerne og få gang i tilladelserne. Det kan ikke nytte noget, at en lille virksomhed, som skal have tilladelse til et toilet, skal vente så mange måneder på at få lov. Måske skal vi have et privat firma til at overtage den slags små opgaver, hvis de er så overbebyrdede på teknisk “forkalkning”. Kom nu i sving.

Annonce

Ayoe Sørensen, 1963:

Vi har i 4 1/2 år ventet på, at vores udlejer kan lave en 200 m2 stor bolig til os.

Det har ikke på 3 1/2 år været muligt for dem at få en byggetilladelse gennem et sygt og ekstremt langsommeligt system.

Annonce

Bertel Johansen, 1948:

Urimelige krav til indkørsler, og ved min færdigmelding af arbejdet med fyldig dokumentation og foto af korrekt udført arbejde blev der meddelt, at "man ville syne arbejdet." Det har jeg nu ventet på i 2-3 år, og mangler derfor endelig færdigmelding fra kommunen. Jeg er sikker på, at de bare har glemt det. Nå, fred med det.

Annonce

Nicolas Thorsen, 1975:

Jeg mener dette er et meget vigtigt problem, som der skal gøres noget ved nu. Folk skal ikke gå og vente på sådan noget, så må de sgu ansætte nogle flere folk til at behandle sagerne, eller få en stærk leder til at få dem til at speede op.

Annonce

Bjørn Rasmussen, 1940:

Dårlig planlægning - for få ansatte eller måske dårlig ledelse. Det må kunne gøres mere effektivt.

Annonce

Sanne Johansson, 1976:

Da vi skulle lave en tilbygning, tog det uforholdsmæssigt lang tid at få godkendelsen, selvom alle kriterier var opfyldt.

Annonce

Nicholas Just, 1970:

Den lange sagsbehandling er en stopklods for de mange lokale selvstændige håndværkere, som venter på godkendelse af kundernes byggesager, så de kan gå i gang med udvidelser og nybyggeri med mere. Hurtig sagsbehandling og god service skal være en kerneopgave i en veldrevet, borger- og erhvervsvenlig kommune.

Annonce

Robin Corneliussen, 1953:

Hvis grunden er, at de fleste i forvaltningen har arbejdet hjemmefra under corona, skulle vi nu være på et vaccinationspunkt, hvor medarbejderne kan arbejde fysisk i forvaltningen. Der er vikarbureauer, hvor kontorpersonale hurtigt kan sættes ind og få en let og målrettet oplæring, så de får lidt kompetence. Det er vigtigt især på erhvervsfronten, så vi ikke taber byggesager på gulvet og potentielle erhverv søger væk, eventuelt til Hillerød, som vi har set og oplevet mange gange.

Annonce

Jørgen Gross-Petersen, 1943, Hellebæk:

Jeg har fået en lille tagterrasse. Det tog lidt tid at komme frem til en udformning, som var acceptabel.

Claus Helge Nielsen, 1958:

Megen af den kritik, der er fremført i forhold til kommunens manglende erhvervsvenlighed, ikke mindst reflekteret i diverse undersøgelser, der alle uden undtagelse desværre placerer os nær bunden i Danmark, ja megen af denne kritik har gået på den lange sagsbehandlingstid af sager (byggesager) i kommunen. Man har tilført flere ressourcer, men stakken er vokset - angiveligt grundet corona. Sygdom kan naturligvis have ramt afdelingen, men hjemmearbejde burde ikke være en væsentlig hindring, for at få øget antallet af ekspederede sager. Selvsagt må man prioritere og tilføre endnu flere ressourcer - gerne fundet via effektiviseringer andre steder i kommunen.

Alternativt kunne man også gå nye veje - hvis loven tillader det. Eksempelvis en model, der kun delvis behandler ansøgninger. Sæt en mindste grænse for værdien af en ansøgning - for eksempel alt under 100.000 godkendes umiddelbart, dog med forbehold, og så udtager man 10 % til stikkontrol. Og denne skala kan skaleres op med flere, der udtages til kontrol jo større beløb sagen estimeres til, indtil for eksempel 1.500.000 kroner eller noget, der involverer miljø installationer, hvor alle sager da behandles som nu. Medmindre at ansøger naturligvis ønsker at få sin sag behandlet som normalt, vil det skabe noget udvikling i processen og glid i stakken af sager. Eventuelle indsigelser vil naturligvis skulle behandles og ansøger risikerer således at påtage sig yderligere udgifter for at bringe tingene i orden, men hvis ikke - så kan alle jo komme videre på en fornuftig og effektiv måde.

Kjeld Leth, 1943:

Opførelse af et lille havehus stillede helt utrolige krav om dispensationer og dokumentation. Besvarelser var meget længe undervejs, og i reglen med behov for yderligere detaljer. Sagen blev endeligt godkendt efter to år.

Ole Guldbrandsen, 1953, Snekkersten:

Den samme sagsbehandler, der behandlede og udstykkede en grund min datter købte, blev også den, som skulle behandle byggesagen. Han skulle bruge seks måneder på at kontrollere, om udstykningssagen havde regnet tilsat bebygget-areal korrekt ud. Anden gang var en simpel terrasse på seks m2, og sagsbehandlingen var syv måneder.

Jørgen Busch, 1958, Helsingør:

Problematikken med den kommunale langsommelighed og bureaukrati på byggesagsområdet er langtfra ny og betyder, at kommunens image og rygte øger fraflytning og holder nye erhvervsvirksomheder og borgere væk.

Sofie Schwartz, 1989:

Lange behandlingstider og projekter og håndværkere, der hele tiden skulle “holdes hen”, og så vidste vi ikke, om de rent faktisk havde tid, når vi fik tilladelsen.

Steen Ravnborg, 1957, Helsingør:

For lang sagsbehandling. Jens Bertram skulle måske arbejde på at nedlægge kommunens sagsbehandling og udlicitere denne opgave til kommunens private arkitekter og ingeniører, der ville kunne sagsbehandle mere effektivt hurtigere og langt billigere.

Peter Lyngse, 1952:

Det tog en skrækkelig tid, og jeg fik hele tiden modstridende oplysninger fra forskellige medarbejdere.

Julie Memborg, 1976:

At det tog meget lang tid at få sagen igennem. Og at oplevelsen var, at det handlede mere om en smagssag end en byggesag. Vi måtte give køb på nogle specielle vinduer, for at få lov til at lave pyntebeklædning på huset. Selvom der intet i lokalplanen stod om, hvordan vinduer måtte se ud, eller om vi måtte have træbeklædning eller ej. Det er forkasteligt med den behandling.

Lars Hebsgaard, 1975, Snekkersten:

Har ikke haft problemer med en godkendelse af en byggesag, men har oplevet en uacceptabel lang sagsbehandling af en klage, hvor jeg måtte rykke mange gange, og oplevede meget dårlig service. Jeg har ingen tillid til kommunens sagsbehandling overhovedet.

Ditte Kanstrup, 1960:

Afventer pt. godkendelse af ejendom, da området er overgået til helårsanvendelse. Jeg har fra naboer ladet mig fortælle, at ventetiden er 4 måneder, men den oplysning får man ikke fra forvaltningen - det giver sikkert et øget pres på sagsbehandlerne, hvis de hele tiden får frustrerede grundejere i røret. For et par år siden, valgte man at gøre byggesagsbehandling gratis, men er det årsagen til den forringede service, vil jeg tro, at mange grundejere gerne vil betale for hurtigere sagsbehandling - personligt vil jeg da gerne betale 2.000 - 3.000 kroner for det.

Jesper Holm, 1947:

Langvarig sagsbehandling af projekt til nyt hus i Snekkersten. Byggeandragende indsendt i december 2013. Fik oplyst 10 ugers behandlingstid. Krav om overholdelse af 2020 energiramme. Rykker for svar uge 13 i 2014.

Lang mailkorrespondance med teknisk forvaltning de næste 20 uger. Efter møde med Teknisk Forvaltning og med advokat i uge 34 i 2014 får vi endelig byggetilladelse den 20. august 2014, efter i alt 8 måneder.

Det skal nævnes, at byggeriet opfyldte krav i Lokalplanen og Bygningsreglementet til punkt og prikke. Jeg mener, behandlingen bevidst er trukket i langdrag, men kan intet bevise.

Jesper Otzen, 1946, Hornbæk:

I 1984 krævede kommunen, i min byggetilladelse til et nyt hus i Hornbæk, at det skulle opvarmes med naturgas, uanset at der slet ikke ville blive naturgas i det område. I 2006 var Teknisk Forvaltning så længe om at behandle min byggesag for et nyt hus på en grund i Hornbæk, at husfirmaet ville annullere kontrakten, hvis jeg ikke fik den 14 dage inden huset skulle leveres fra fabrikken i Sverige. I 2014 ville jeg udvide mit sommerhus, der står på en helårsgrund. Sagsmedarbejderen krævede, at der skulle være 5 meter til skel, uanset at reglerne siger 2,5 meter. Min nabo har søgt om gravetilladelse til at få fibernet ind på sin grund i januar i år, men først efter flere rykkere i forvaltningen er der nu givet tilladelse. Samme nabo forespurgte forvaltningen i oktober 2020, om der var krav til støjniveauet for udedelen til en varmepumpe han ville installere, men har ikke kunnet få svar.

Finn Petersen, 1950:

Byggetilladelse i forbindelse med opdeling af ejerlejligheder.

Estrid Dyekjær, 1970:

Jeg har ikke haft problemer. Da vi byggede for fem år siden, var det ikke slemt.

Annonce

Mest læste

Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Hooligans hærger gaderne efter FC Helsingørs kampe: - De er høje på stoffer og dyrker en voldskultur

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Helsingør For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Helsingør: Villa solgt for over 10 millioner

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Annonce