Annonce
Holdet

Holdet om corona : Hvis én er smittet, skal alle orienteres

Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Størstedelen af Helsingør Dagblads læserpanel Holdet mener, at kommunen bør kommunikere bredt ud til samtlige forældre i tilfælde af corona-smitte på en skole eller i en daginstitution. Hver fjerde respondent mener dog, at det kun er de nære kontakter, der skal have besked i tilfælde af smitte.

HOLDET: Alle forældre, der har børn i en daginstitution eller en skole, har krav på at få besked, hvis et barn eller en medarbejder er smittet med coronavirus.

Det mener Helsingør Dagblads læserpanel Holdet. Mere end 65 procent af de 139 medlemmer, der har svaret på ugens spørgsmål, svarer ja til, at samtlige forældre skal informeres, hvis der udbryder smitte med coronavirus på en skole eller i en daginstitution.

Avisen Danmark skrev for et par uger siden, at flere kommuner ikke mener, at der er behov for en bred kommunikation ved smitte med coronavirus. Avisen skrev, at skoler ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer udelukkende har pligt til at identificere nære kontakter til smittede elever eller medarbejdere med henblik på smitteopsporing. Men derudover gælder der ingen regler for, hvor bredt der skal kommunikeres, når en skole eller institution rammes af smitte. Derfor er det forskelligt fra kommune til kommune, hvor mange der informeres, viser en rundringning til udvalgte kommuner, som Avisen Danmark foretog.

Størstedelen af Holdet mener, at bred information i tilfælde af smitte er vigtigt.

- Selvfølgelig skal der informeres. Hvis jeg havde børn, der gik i skole, ville jeg da synes, at det er en naturlig ting at få at vide. Dette her er ikke til at spøge med, det er faktisk en ret alvorlig ting. Jeg har oplevet, at et barn kom hjem med smitten, smittede sin bedstefar, som døde et par uger senere. Det siger jo alt. Det er umuligt at informere for meget om denne coronavirus, skriver Gert Andersen, der er medlem af Holdet.

Grafik
Annonce

Et hensyn til de sårbare i familierne

Medlem af læserpanelet Nikolaj Vincent Olsen mener, at man bør informere om smitte "således at de familier som kan have sårbare nære familiemedlemmer kan træffe nødvendige forholdsregler":

- Ikke alle har familier med sårbare, men nogle har. Det er ikke nødvendigt at få personfølsomme oplysninger, men man kan godt orientere helt generelt, mener han.

Hvis smitten skal bremses, så gælder det om at være "åben og observant", skriver Jan Algreen-Ussing i sit svar:

- Selvfølgelig skal forældrene informeres. Se blot hvor galt det kan gå, når vi vender blikket ned mod Ishøj Kommune, skriver Holdet-medlemmet med henvisning til kommunen længere sydpå i Region Hovedstaden, der har fået lukket samtlige skoler på grund af udbredt smitte med coronavirus.

Annonce

Smitte på samtlige skoler

Helsingør Kommune har en arbejdsgang ved smitte i en daginstitution. Den går ud på først at kontakte de nære kontakter direkte via telefon. Derefter bliver de øvrige forældre orienteret via de online kommunikationsplatforme Tabulex eller Aula, hvor de får besked om, at der har været smittetilfælde og at deres barn ikke har været nær relation.

- Over de seneste snart tolv måneder har der undervejs – desværre – været smitte inden for dørene på alle kommunens dagtilbud. Det tror jeg ikke, nogen forældre er i tvivl om. Fra kommunens side har vi kommunikeret om det både fra centralt hold og via lederen i de enkelte dagtilbud, forklarer områdeleder af Kommunikation i Helsingør Kommune, Martin Deichmann.

Han mener, at man skal man passe på med at over-informere, så man riskerer, at borgerne mister interessen for de vigtige informationer, der eksempelvis kommer ud via kommunens facebookside.

- Alt efter udbruddets størrelse, antallet af nære kontakter og så videre har vi så skruet op og ned for kommunikationen. Er der for eksempel mange berørte, er det også naturligt at kommunikere til mange – også udover de nære kontakter. Handler det omvendt om et enkeltstående tilfælde med få mulige kontakter, har vi ikke nødvendigvis sat den store mølle i gang, men holdt os til mere overordnede informationsskrivelser. Vi skal finde en balance, hvor flest muligt bliver ved med at finde vores kommunikation vedkommende. Det lykkes sikkert ikke altid – nogen synes, der kommer for meget information, andre for lidt – men det er den balance, vi søger, siger kommunens kommunikationsleder.

Medlem af Holdet, Otto Rühl, er enig:

- Martin Deichmann har ret - man skal passe på med at over-informere hvad angår Covid-19. Er der Covid-19 smittede i en klasse, skal klassen selvfølgelig orienteres og testes - men hele skolen skal jo ikke have informationer, hver gang det sker - og lige nu sker det i øvrigt ret sjældent her i kommunen, skriver han.


Er der covid-19 smittede i en klasse, skal klassen selvfølgelig orienteres og testes - men hele skolen skal jo ikke have informationer, hver gang det sker.

Otto Rühl, medlem af Helsingør Dagblads læserpanel Holdet


Annonce

Råb ikke 'Ulven kommer'

Næsten en fjerdel - 24,3 procent - af Holdets medlemmer mener ikke, at samtlige forældre skal informeres, hvis der er smitte i en daginstitution eller på en skole. De mener udelukkende, at de nære kontakter til en smittet skal orienteres.

- Jeg synes kun det er relevant at informere om smitten er tæt på. Og som jeg forstår det, så bliver det gjort allerede. Hvis man bliver ved at råbe ulven kommer, så er der ingen, som lytter, når den virkelig kommer, skriver Holdet-medlem Marie Klintorp, der bliver bakket op af Bertel Johansen, der i sit svar skriver, at al den information mest har "karakter af en uhyggelig politisk skræmmekampagne".

På helsingordagblad.dk kan du løbende læse mere om smitte med coronavirus i blandt andet daginstitutioner og på skoler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce