Annonce
Debat

Hvordan bryder man en ond cirkel?

- Og der er et vægtigt bud på, hvordan man kan etablere nye vilkår i hjemmeplejen.’Buurtzorg’ hedder modellen i Holland. ”Menneskelighed over bureaukrati” er den bærende værdi. Det afspejles i deres motto: ”Først kaffe, så pleje og omsorg”, skriver Annette Thierry i dette indlæg.Foto: Sugi Thiru

DEBAT: Der er for tiden et vældigt fokus på manglen på personale i ældreplejen, aktuelt og i fremtiden. I Helsingør Kommune er der 60 ubesatte stillinger. Vikarudgifterne eksploderer. Men er der reelt for få, der ønsker det arbejde, eller er det de dårlige vilkår, der er årsagen? Som det er i dag, ser vi kun den onde cirkel: For få vil ansættes, det giver travlhed. Det giver dårligt arbejdsmiljø, hvilket giver sygefravær, ansatte der siger op, mere travlhed og endnu større vanskeligheder ved at tiltrække nyt personale. Og det giver dårlige vilkår for brugerne. Det hele handler om travlhed og stress. Så vi hænger fast i cirklen og taler kun om ’flere hænder’, og hvor umuligt det er at få.

Men en ond cirkel kan ikke bare stoppes. Man må stille sig uden for den, begynde et helt andet sted, se på det helt grundlæggende: At skabe en attraktiv arbejdsplads.

Og der er et vægtigt bud på, hvordan man kan etablere nye vilkår i hjemmeplejen.’Buurtzorg’ hedder modellen i Holland. ”Menneskelighed over bureaukrati” er den bærende værdi. Det afspejles i deres motto: ”Først kaffe, så pleje og omsorg”.

Annonce

”Vi elsker vores arbejde,” siger sygeplejersker og SOSU-assistenter og -hjælpere, blandt andet her i bladet. Men med ny organisering baseret på nye værdier kunne de komme til at elske ikke blot deres arbejde, men også deres arbejdsplads. Så meget, at de bliver der.

Der er to afgørende elementer: Plejepersonalet organiseres for det første i lokale teams med en høj grad af selvstyring og dermed ansvar. Og i stedet for at følge et fastlagt skema for dagens ydelser, lytter medarbejderen til den ældre og tager udgangspunkt i hendes eller hans aktuelle behov og ønsker. Medarbejderens faglighed kommer på den måde i fokus frem for krav til dokumentation og tidsstyring. Alt i alt giver det en værdigere pleje og samtidig – eller dermed – et meningsfuldt arbejde.

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, henviser til modellen, Holland bruger den, og syv kommuner i Danmark er i gang med at afprøve den. Et samarbejde mellem KL og de faglige organisationer understøtter de kommuner, der arbejder med Buurtzorg og lokale teams. Velfærdsforskningscentret VIVE bistår fire kommuner med udviklingen af modellen. FOA har et udbygget forslag til mini-hjemmeplejedistrikter.

Men hvor er de ledige hænder? Allerede i dag er der noget der tyder på, at der faktisk er en reserve, der gerne vil arbejde under de rette betingelser. Ældre Sagens Fremtidsstudie viser, at næsten hver tredje af dem, der er blevet pensioneret, har fortrudt. De ville gerne have fortsat, måske bare på en anden måde. Også de unge søger stadig ind på SOSU-uddannelserne. Men når de når til praktikken, kommer det store frafald. ”Praktikchokket”. Og så er der jo alle vikarerne - der efterhånden bliver ledige!

”Vi elsker vores arbejde,” siger sygeplejersker og SOSU-assistenter og -hjælpere, blandt andet her i bladet. Men med ny organisering baseret på nye værdier kunne de komme til at elske ikke blot deres arbejde, men også deres arbejdsplads. Så meget, at de bliver der.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce