Annonce
Helsingør

I dag går sømanden Christian for alvor i land

Kaptajn med daglig udsigt til Kronborg. Christan From er frem til på søndag kaptajn på Sundbussen "Pernille".
Annonce

HELSINGØR: Over radioen spørger kaptajnen på "Tycho Brahe" venligt, om "Pernille" vil ændre kursen lidt, så han kan komme syd om, når færgen skal ud af færgelejet i Helsingør.

Rutineret svarer "Pernilles" kaptajn, Christian From, lige så venligt, at det er i orden og flytter Sundbussen lidt.

Fra broen har Christian From udsigt til havnelejet og en stor del af kysten mod syd, mens Kronborg troner mod nord. Et flot syn, men også et syn som Christian From er vant til efter tre års sejlads mellem Helsingør og Helsingborg. Så er Kronborg sådan en almindelig fredag formiddag ikke noget særligt.

Christian From ved dog godt, at det er en hel speciel udsigt, som han og det øvrige personale fra "Pernille" kan nyde. Især i flot solskinsvejr og om aftenen.

- For eksempel onsdag aften, hvor Kronborg var oplyst og man kunne se snefnuggene dale, det var lidt dejligt, siger Christian.

Annonce

Personligt kursskifte

I dag kan Christian for sidste gang nyde udsigten fra "Pernille"s bro, med synet af Helsingborg og den svenske kyst den ene vej, og Helsingør med Kronborg den anden vej. Han foretager nemlig også et personligt kursskifte.

For Christian From bliver det svært at sige farvel til de gode kolleger på Sundbusserne, men han har besluttet sig for at prøve noget helt nyt. For første gang i mange år får han en arbejdsplads, der ikke ligger på vandet, men dog i vandlinjen. Fra 1. marts skal han være havnefoged i Hornbæk Havn og bliver dermed, i hvert fald for det meste, landfast.

- Denne gang er det virkelig en sømand, der går i land, siger Christian From.

Christian From er født og opvokset i Gilleleje, og det er nærliggende at tro, at han må være født tæt på vandkanten, for det våde element har stort set tiltrukket ham lige siden.

- Jeg har altid godt kunne lide vandet. Jeg startede i Gilleleje Sejlkub og blev klubmester i optimistjolle, fortæller Christian.

Herfra var kursen udstukket til et arbejdsliv på bølgerne. I første omgang tog Christian på Fiskeriskolen i Thyborøn, for han ville egentlig være fisker.

Christian From var også fisker i nogle år før han valgte at tage en navigationsuddannelse. Siden har han prøvet mange forskellige hverv som sømand.

Annonce

Hård tjans på Fulton

I nogle år var han på handelsflåden med coastersejlads i Nordeuropa.

Næste skridt var en tjans som styrmand på Fulton, hvor han fik hænderne fulde i arbejdet med de unge.

- Det var nok det hårdeste job jeg har haft. Vi havde 14-dages vagter, hvor man var på hele tiden. De problemer, der var om morgenen, dem mødte man også om aftenen, fortæller Christian.

Herefter arbejdede han i kort tid på et dykkerskib inden han blev ansat i det statslige lodseri DanPilot, hvor han var i ni år, og stadig står standby for, når det kan lade sig gøre.

- Fem af årene arbejdede jeg fra Hornbæk, så jeg kender Hornbæk Havn rigtig godt på forhånd, siger Christian.

Annonce

Vil savne "familien”

De seneste tre år har han så arbejdet som kaptajn på Sundbussen "Pernille".

Han forlader sin arbejdsplads i god stemning, og lukker på ingen måde nogle døre.

- Jeg vil helt sikkert savne familien på "Pernille". Det har været rart, trygt og fantastisk her, siger han.

Han slog til, da han så at jobbet som havnefoged i Hornbæk blev ledigt. I en alder af 50 år følte at han, at nu var et godt tidspunkt for at prøve noget helt nyt.

Når Christian From den 1. marts begynder på havnen er han bevidst om, at han skal afløse en meget populær mand.

Mens Christian From fredag arbejdede på "Pernille" var der afskedsreception på Hornbæk Havn for Allan Vodder, der har fået en nyt job på Mallorca.

- Allan har gjort det rigtig godt, og jeg ved, at Allan er på afholdt på havnen, så han blive svær at afløse men jeg glæder mig til at lære Hornbæk Havn og dets brugere bedre at kende. Jeg har meget at lære, blandt andet andet skal jeg lære rigtig navne og ansigter at kende, men det skal nok gå, og jeg glæder mig, siger han.

Annonce

Vision: Rigtig godt vejr

Christian From slår fast, at han ikke kommer med en masse visioner, men ser sig selv som en mand, der skal fortsætte sin forgængers gode arbejde og være med til at udvikle havnen.

- Jeg har faktisk kun en enkelt "vision" for havnen, og det er at få tre gode sommermåneder for havnen og Hornbæk, for jeg ved, hvor meget det betyder for en sommerby som Hornbæk, siger han.

I alle sine dage som sømand har Christian From været vant til skæve arbejdstider og skiftende vagttidspunkter. Det ændrer sig på sin vis ikke, selv om han bliver landfast.

- Jeg kommer nok ikke til at arbejde mindre, især ikke i juni, juli og august. Her har kæresten for første gang bestilt en ferie sammen med en veninde i stedet for mig. Det har jeg bedt hende om, for det kan slet ikke lade sig gøre med et nye job, siger Christian From. Han forventer også at der vil være en del arbejde i forårs og efterårsmånederne, mens der måske kan slappes mere af i vintersæsonen.

Annonce

Fire mobiltelefoner

Selv om det nye arbejde vil kræve mange timer, så forventer Christian From, at det også vil give ham lidt bedre tid til at være mere konsekvent i sin fitnesstræning, og til at gå flere ture med labradoren.

I fremtiden gælder det 100 procent Hornbæk Havn på arbejdsfronten. Det betyder, at han trods gode forhold til sine tidligere arbejdspladser på rydde lidt op i sine telefoner.

- Nu har jeg min private mobiltelefon, så får jeg mobilen til Hornbæk Havn og har en mobil fra DanPilot og en fra Sundbusserne, det er fire mobiler, og det er naturligvis for mange.

Så selv om Christian From i princippet stadig gerne vil hjælpe både Danpilot og Sundbusserne, så tror han at det bliver vanskeligt at få tid, når Hornbæk Havn kalder.

Mens han som "Pernille"s kaptajn kan nyde den store udsigt lidt endnu, glæder han sig over at udsigten fra havnefogedens kontor faktisk også er i topklasse.

- Det bliver selvfølgelig svært at undvære vandet, men så må jeg tage en tur med havnejollen, siger Christian.

- Jeg har tidligere haft to sejlbåde, men den sidste gik til under Bodil. Jeg fik ikke en ny, for jeg syntes efterhånden ikke, at jeg havde tiden til den, siger han.

Hvis tiden skulle være der, har han stadig en lille speedbåd han kan bruge, når længslen efter at få vand under kølen bliver for stor.

Båden kan også bruges, hvis han vil gense sin nuværende arbejdsplads. Det skal han sejle ud på Øresund for at gøre, for det kan man ikke fra havnekontoret i Hornbæk.

- Vi har prøvet at slå en streg med en lineal på kortet, men det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Annonce

Tanglugten er der stadig

Men vi har talt sammen har Christian sejlet "Pernille" til Helsingborg, og nu er det tid til at sejle den anden vej.

"Pernille afgang HelsingBORG", siger han stille, men med markering af de fire sidste bogstaver, ind i mikrofonen, inden turen går tilbage til Helsingør.

Selv om Christian From snart går i land, så kan man ikke tage sømanden ud af ham.

- Jeg kan aldrig tage ret langt fra vandet, og jeg kan stadig lugte tangen, siger han om sin nye arbejdsplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Annonce