Annonce
Helsingør

Ingrid Olufsen, 47: "Jeg nærmer mig 150 jobansøgninger"

Ingrid Olufsen, hvis jobprofil står til venstre for billedktesten, elsker Helsingør og går gerne en tur i byen eller i naturen, når hun har brug for lidt opmuntring. Hun har været ledig i syv måneder, efter at hun måtte lukke sin systue.
Annonce

Der er mangel på arbejdskraft. Men ikke inden for alle fag. For den 47-årige syerske, designer og tidligere selvstændige systue-indehaver fra Helsingør er jobjagten blevet mere end et fuldtidsjob. En jagt, der tærer på nattesøvn og selvtillid.

JOBMESSE: - Det er en ommer. Der er intet sket.

Det var en ærgerlig Ingrid Olufsen, der ringede til Helsingør Dagblads redaktion med denne besked, efter hun den 25. januar i forbindelse med HDs kampagne "Find din næste medarbejder i Dagbladet" havde fået sit jobopslag i avisen. For det værste er, at man i hendes situation kan miste sit selvværd. Ikke mindst, når man som Ingrid Olufsen har været selvstændig i 20 år og vant til at klare dagen og vejen.

I de mellemliggende to uger har hun søgt endnu flere ledige stillinger. Og har fået endnu flere afslag. Eller slet ikke noget svar på sine ansøgninger. Mellem 30 og 40 procent af virksomhederne vender aldrig tilbage, er Ingrid Olufsens erfaring i de syv måneder, hun har kæmpet for at komme ud af arbejdsløsheden.

De, der svarer, nævner ofte, at der har været et stort antal ansøgere til jobbet.

Store ansøgerfelter

- Ofte er jeg oppe mod et ansøgerfelt på ca. 200, siger den 47-årige ledige kvinde fra Helsingør.

Ingrid Olufsen, der er tidligere selvstændig gennem 20 år og indehaver af egen systue, er blandt de besøgende på HH-jobmessen, der finder sted i dag i Helsingør og Helsingborg.

Her er ca. 1.800 ledige job i udbud på messen. Langt hovedparten af de ledige job findes i Helsingborg, mens 200 af jobbene er opslået i Helsingør-området, af Helsingør Kommune og af private virksomheder.

Jobmessen finder sted på henholdsvis Kulturværftet i Helsingør og på Arbetsförmidlingen i Helsingborg.

- Jeg anslår, at jeg har sendt mellem 125 og 150 ansøgninger i den tid, jeg har været ledig. Man skal vist nok sende mindst to om ugen. Men i min optik er det ikke så væsentligt. Jeg har den holdning, at jeg søger alt, hvad der overhovedet giver mening. Det er jo i allerhøjeste grad i min egen interesse, at det her lykkes.

- At være ledig er mere end et fuldtidsjob. Man tænker på det dag og nat. Man bliver besat af at prøve at følge med i al den information, der er om jobsøgning, om at skrive ansøgninger, cv, der virker og så videre. Jeg spekulerer på, hvorfor jeg ikke bliver valgt. Er det min alder? Er det min baggrund som selvstændig? Er det bare et dumt tidspunkt på året? Der kan jo være alle mulige grunde.

Sev om ledigheden er relativt lav, og selv om det ofte siges, at der nu er mangel på arbejdskraft, så har den 47-årige kvinde altså ikke nemt ved at finde et arbejde. Og hun er ikke den eneste, siger hun.

Med lys og lygte

- Jeg kender til folk, der lige som mig går ledige og søger med lys og lygte.

- Jeg tror, at der er en række specifikke faggrupper, der udgør en mangelvare og som meget nemt får job. Og så er der sådan nogen som mig. Rent uddannelsesmæssigt har jeg taget en kontor-uddannelse dengang, det hed efg og derefter en designeruddannelse. Når man siger, at ledigheden falder, og at der er mangel på arbejdskraft, er det rigtigt inden for specifikke fagområder. Men jeg kan jo ikke så godt søge et job som smed eller tekniker hos de virksomheder, der søger medarbejdere og har mangel på arbejdskraft.

Ingrid Olufsen kan mærke, at ledigheden og de mange strandede jobansøgninger ikke kun går ud over hendes selvværd. Evnen til at være social og udadvendt er også under pres.

Tvinger mig selv ud

- Jeg tvinger da mig selv til at gå ud og møde andre. Jeg elsker mennesker og siges at være rigtigt god til at kommunikere med alle.

- Men jeg kan jo godt mærke, at folk, der kender mig, ikke nænner at spørge, om der er udsigt til noget at lave. Nede i køen i Føtex spørger nogle også, om jeg stadig syr - og det gør jeg ikke. Den slags venlighed og imødekommenhed kan jo også noget, men det giver mig ikke et job, siger Ingrid Olufsen.

Det er slid efter mange års syarbejde i venstre arm samt to efterfølgende operationer, der var årsagen til, at Ingrid Olufsen efter anvisning fra lægen var nødt til at lukke sin systue.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Annonce