Annonce
Byliv

Intime privatkoncerter er både angstprovokerende og livsbekræftende: Helt nær på Nørlund

Nikolaj Nørlund turnerer i hele Danmark - lige på nær Bornholm - med sit "Nørlund i huset"-projekt. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Nikolaj Nørlund har skiftet spillesteder ud med private hjem på "Nørlund i huset”-turnéen, der lørdag bringer ham til Odense til et sted, han ikke på forhånd kender. Koncertformatet fortsætter til efteråret, hvor uge 36 er afsat til Fyn og øerne.

Lørdag eftermiddag optræder Nikolaj Nørlund i et odenseansk køkken, en dagligstue eller måske en have, hvis vejret tillader det. Koncerten er en del af hans "Nørlund i huset"-koncept, hvor private hyrer den 55-årige altmuligmusiker til at spille eksklusive koncerter for maksimalt 40 personer. Helt i tråd med corona-reglerne og ikke mindst i tråd med ønsket om at levere ultraintime oplevelser.

Annonce

Koncerten i Odense skulle egentlig være afholdt i marts, men det satte corona en stopper for. Pandemien betød til gengæld, at der var ekstra stor interesse for konceptet, da det blev tilladt at være samlet op til 50 personer.

- Jeg var lige kommet i gang, da alt blev lukket. Jeg har udskudt genstarten et par gange, inden jeg endelig kunne begynde igen forrige weekend. Disse koncerter er som skabt til fase tre ... Jeg har tre weekender med privatkoncerter inden sommerferien, og så vender jeg tilbage til efteråret, hvor der indtil videre er sat fire uger af, siger Nikolaj Nørlund.

Han fortæller, at der intet odiøst er ved formatet, men at det alligevel overrasker ham, hvor intenst det kan være.

- Jeg har ikke opfundet noget nyt med "Nørlund i huset". Folk har spillet hjemmekoncerter siden stenalderen. Men for mig er det spændende at prøve mine sange af i nye sammenhænge. At det faldt sammen med corona betyder blot, at formatet giver endnu mere mening. Fordi det handler om at nedskalere og satse på det eksklusive.

Livsbekræftende koncerter

Indtil videre er det blevet til privatkoncerter så forskellige steder som Frederiksberg, Amager, Vejle, Tønder og Øsby øst for Haderslev.

- Der har været stor interesse, og min fornemmelse har været, at de forskellige publikummer har haft nogle gode oplevelser. De har virket begejstrede for at få musikken serveret på en anden måde, og jeg har været glad og tilfreds med afviklingen. Så giver det mening for begge parter, siger Nikolaj Nørlund.

Ni retningslinjer til "Nørlund i huset"-koncerter

  • Hold af hinanden
  • Slå ørerne ud og hold armene langs kroppen
  • Se hinanden i øjnene og host i ærmet
  • Medbring åbent sind og kærlighed - til hinanden, til værten og til musikken
  • Gør hovedrent i dine tanker og nyd øjeblikket
  • Skyl sangene ned med noget forfriskende - og hold fast på dit glas
  • Rene hænder klapper højere. Giv den gas
  • Syng med, hvis du har lyst. Det bliver både Nikolaj, Phillip Faber og sidemanden glade for
  • Tag nogle gode billeder, skriv efterfølgende om oplevelsen og del det med Nørlund

Nogle af dem, der booker ham, har sendt ønskelister med op til 25 af hans sange fra både solokarrieren og grupperne The Rhonda Harris og Trains And Boats And Planes, som de gerne ville høre. Andre har sendt et par enkelte titler, han gerne måtte tage med på sætlisten.

- Det sjove er, at der ofte sidder tre generationer til koncerterne, hvor den mellemste og yngste generation kender flere af mine sange, mens bedsteforældrene ofte ikke er helt stive i mit bagkatalog. Så får jeg dem med om bord ved at spille "To lys på et bord" eller noget andet, de med garanti kender. Det er virkelig livsbekræftende at spille for børn, forældre og bedsteforældre i samme rum, siger Nikolaj Nørlund.

Han bliver også bedt om at spille sange, der ikke har været oppe af skuffen i årtier.

- Jeg lader mig inspirere af de mange ønsker, jeg modtager, og jeg har øvet indtil flere sange op, som ikke har været med live i årtier. Det er altid spændende at kaste sig over en gammel Trains-sang, siger Nikolaj Nørlund og ler.

Annonce

Alt ukendt er angstfremkaldende

Det koster 10.000 kroner at hyre Nikolaj Nørlund, og han har forsøgt at finde et prisniveau, der giver mening for begge parter.

- Nogen synes måske, at det er meget for en times koncert, mens andre finder det passende for en unik oplevelse, som de enten deler med venner, familie eller kolleger. Man kan også bruge mange penge på et eksklusivt måltid, og jeg tænkte, at der også skulle være en mulighed for at købe en eksklusiv koncert, siger Nikolaj Nørlund.

Nørlund vender tilbage

"Nørlund i huset" vender tilbage i følgende uger og områder:

Uge 36: Fyn og øerne

Uge 37: Nord- og Midtjylland

Uge 38: Sønder- og Midtjylland

Uge 39: Sjælland og Sydhavsøerne

Læs mere og book koncert på: www.nørlundihuset.dk

Det er svært at gøre specialsyede oplevelser op i kroner og øre, og for de inkarnerede Nørlund-fans, som får præsenteret 15-20 sange i deres hjem, er prisen måske underordnet. Fordi hans sange aldrig leveres på præcis samme måde igen.

- Musik er en fantastisk ting, fordi sangene lever anderledes alt efter hvor og hvornår, de spilles. Jeg har nye oplevelser med mine sange til hvert arrangement, og det skyldes i høj grad omgivelserne og omstændighederne, siger Nikolaj Nørlund.

Nicolaj Nørlund optræder både i køkkener, stuer og haver i sit "Nørlund i huset"-koncept, der vender tilbage til efteråret. Foto Christian Langballe

Han kan lettere aflæse sit publikums reaktion på sangene, når han ikke sidder eller står på en scene med to spotlys direkte i fjæset.

- Jeg kan se alle omkring mig og meget tydeligt mærke deres reaktion. Jeg kan aflæse deres mimik og spotte, når en særlig linje i en sang rammer dem. Det kan være ret vildt. Dialogen mellem sangene kan også hurtigt udvikle sig, så på alle måder er det heftigt. Men også morsomt og overvældende, når et nummer udvikler sig til én stor fællessang.

Selv om Nikolaj Nørlund er en rutineret herre, er det stadig en smule angstprovokerende at drage af sted til "Nørlund i huset"-koncerterne.

- Når jeg sidder i min leasede elbil på vej mod Odense lørdag eftermiddag, er jeg med garanti temmelig nervøs. Alt ukendt er angstfremkaldende, og ofte aner jeg intet om det sted, jeg skal spille. Typisk ankommer jeg en halv time før koncertstart, så jeg lige kan mærke, hvad det er for et sted, og hvilke mennesker jeg står overfor. Så snart jeg begynder at spille, forsvinder nervøsiteten heldigvis. Så træder jeg ind i zonen, og hvis man ikke kan det, skal man ikke være musiker, konstaterer Nikolaj Nørlund.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Hornbæk blomstrer: - Vi får et fantastisk år

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Barslund-boss vil tjene penge trods stort minus i regnskabet: - Det går faktisk rigtig godt i virksomheden

Rejser For abonnenter

Svenske fristelser: Gå i Tycho Brahes fodspor

Navne

Nu reagerer verdensstjerne: - Du lever videre i vores hjerter

Sport

Mikkel Hansens far efter neglebidende semifinale: - Jeg skal lige ind og skifte skjorte

Helsingør

Hørte du også bulder og brag i Helsingør torsdag eftermiddag? Her er forklaringen

Erhverv For abonnenter

Ilse Jacobsen er tilbage efter svær sygdom: - Jeg skal lære at passe bedre på mig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør For abonnenter

Per taber kampen mod sine plageånder: Derfor slipper vi aldrig af med måger

Hornbæk

Ejer af Det Fedtede Hjørne efter ballade og uro: - Vi kan ikke gøre noget ved, at de unge stiller sig uden for

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Helsingør

Covid-19 florerer i Helsingør-områder med få vaccinerede: Stikket holder corona-smitten væk

Debat For abonnenter

Jo, jeg har skam kylet med flasker og smuglet sprut ind på hospitalet

Helsingør

Knallertfører forsøgte at køre fra politiet: Endte med flere sigtelser

Annonce