Annonce
Helsingør

Israel-besøg blev afsluttet med korsang i flykabinen

Der var uventet skønsang på rejsen hjem fra en studeitur til Israel.

Fredensborg Slotskirkes pigekor er netop hjemvendt fra Israel.

Annonce

Fredensborg: Det hører til sjældenhederne, at man på en flyrejse får en koncert undervejs. Det var ikke desto mindre, hvad en del rejsende fra Helsingør-området oplevede i sidste uge, da de var på vej hjem fra en studietur til Israel. Pludselig annoncerede stewardessen, at vi skulle sætte os ned – og frem kom Fredensborg Slotskirkens Pigekor og gav indtil flere numre.

Men hvad havde de lavet i Israel, hvorfor var det dem, der optrådte til reformationsjubilæet i Sct.Olai/Helsingør Domkirke i oktober i fjor – og hvorfor var det dem, vi kunne se i TV-transmissionen fra Gilleleje Kirke, da det officielle Danmark sammen med Israels præsident for nogle uger siden markerede 75-året for de danske jøders flugt over Øresund i oktober 1943?

Annonce

Kendt fra reformationsjubilæet Dagbladet har talt med tre af deltagerne. Sofia Eide, der går på MGK – Musikalsk Grundkursus – i Helsingør og er student fra musikgymnasiet St.Annæ i Valby, Caroline Toft, der blev student fra Espergærde Gymnasium i sommer og endelig Clara Singer, der går i 2.g – også på EG.

Samtalen starter et helt andet sted end Israel – nemlig i Helsingør Domkirke, hvor pigekoret i fjor deltog i stiftets fejring af 500-året for reformationen i oktober.

Udvalget, der stod bag fejringen, havde hørt om dette meget dygtige kor, og de blev derfor inviteret til at indlede gudstjenesten med John Frandsens nye musik til Luther-salmen ”Nu fryde sig hver kristen mand” og afslutte med en nytolkning af ”Nu bede vi den Helligånd”. Og på et filmklip på Youtube forklarer Caroline om Luthers betydning for europæisk historie.

Annonce

En lang musikalsk karriere

Det virker som om man taler med sangere, der allerede har en lang musikalsk karriere bag sig – og det er faktisk også tilfældet.

Sofia startede med at synge i kor allerede i 6.klasse – efter at have spillet musik langt tidligere.

Caroline havde en veninde, hvis mor var præst i Humlebæk og hun henviste veninden og Caroline til pigekoret, og Clara har sunget hele sin skoletid.

- Jeg startede i 1.klasse i spirekoret her i Fredensborg, rykkede så op i børnekoret, videre i juniorkoret og har de sidste år sunget i pigekoret, fortæller hun.

Annonce

Optrådte for Israels præsident i Gilleleje

Mange læsere vil have set koret i fjernsynet for nogle uger siden, da de ved markeringen af 75-året for de danske jøders flugt over Øresund sang for den israelske præsident, statsministeren, folketingets formand, Helsingør biskop, Lise-Lotte Rebel samt andre indbudte gæster.

- Præsidenten - Reuven Rivlin - var utrolig sød og takkede os for vores sang – og vi fik efter højtideligheden talt med den tidligere overrabbiner Bent Melchior, der også roste os, fortæller pigerne.

Der var meget stille i kirken, da koret istemte ”Se nu stiger solen af havets skød”, da man mindedes stemningen i 1943 med Nordahl Griegs ”Kringsatt av Fiender” og da man sluttede med ”Et hav så stille”.

Men hvorfor var det lige dem, der havde denne centrale rolle i ceremonien? Jo, i koret går en niece til den danske ambassadør i Israel, Charlotte Slente, og ambassadøren var selvfølgelig sammen med de lokale myndigheder i Danmark med til at sammensætte programmet.

Annonce

Og så til Israel

Hvert andet år er koret på udlandsturné, og kort efter præsidentens besøg gik turen så til Israel.

Koret var af sted fra tirsdag i efterårsferien til tirsdag ugen efter, og efter et par dages afslapning og korprøver gik det løs: Onsdag besøgte de Blich-gymnasiet i Tel Aviv, torsdag gav de koncert i den lutherske Redeemers Church lige overfor Gravkirken og fredag var de rundt og se Jerusalem.

Efter sabbaten var koret søndag tilbage på det israelske gymnasium: Som alle steder i Israel mindedes man den dag drabet på Yitzhak Rabin i 1995 – drabet der jo i høj grad satte en stopper for fredsprocessen, som var startet året før med Oslo-processen. Mindedagen er altid dybt problematisk for Israels nuværende regeringsleder, da Rabins familie klart beskylder ham og hans partifæller for at have ophidset til det had, der kom til udtryk i drabet.

Derpå gik det til Haifa, hvor redningsaktionen i oktober 1943 skulle mindes. Desværre havde borgmesteren besluttet at holde koncerten i en lydisoleret biografsal – så der skulle ændres en del, for at vores sang lød ordentligt – ærgerligt, når vi de forrige dage havde sunget i kirker med virkelig god lyd.

- Vi var meget imponeret over ambassadørens gæstfrihed – de fleste nætter boede vi 19 piger og tre forældre i deres private residens, og det var også hos hende, vi sidste mandag havde afskedsmiddag, hvor der blev både grædt sunget og danset.

Pigerne kan ikke helt blive enige om, hvem der fik idéen til nummeret i flyet – jeg kunne i hvert fald fortælle dem, at de havde vakt jubel.

Annonce

Tilbage i Fredensborg

De tre piger føler, at de efter turen på en måde er trådt ind i en ny æra. De har oplevet så utroligt meget – og nu kan de se frem til flere gange optræden – og de er ved at indøve Benjamin Brittens ”A ceremony of Carols”, der skal opføres i Fredensborg Slotskirke til jul.

Og her er de jo også vant til at være fremme i lyset – alle tre piger har sunget både ved Prins Nikolais og Prins Felix´ konfirmationer – og Dronningen er jo altid i kirke, når hun er heroppe.

- Vi synger også for hende, når Fredensborg byder hende velkommen om foråret, når hun flytter herop.

Sofia, Caroline og Clara slutter med at nævne, at der lige nu faktisk er åbent for tilmelding af nye piger til koret – vi er omkring 20, men kan godt være lidt flere, siger Caroline.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce