Annonce
Helsingør

Ja til Helsingør-forsøg: Virker mundbind mod corona?

Mundbind benyttes i en del lande som coronavirus-beskyttelse, men ikke i Danmark i nævneværdig grad. Nu skal det undersøges, om mundbindene overhovedet virker.

Kommunen er inviteret med i forskning, der skal afklare, om mundbind beskytter mod frygtet virus.

Helsingør: I Danmark er der kun få mennesker, der bruger mundbind eller ansigtsmasker som beskyttelse mod corona-virus. Andre steder i verden er det en udbredt foranstaltning. Men virker mundbindene overhovedet?

Det spørgsmål er ikke blevet endegyldigt besvaret. Nu mener flere Helsingør-politikere, at kommunalt ansatte - på frivillig basis naturligvis - skal indgå i et forsøg, der kan kortlægge, om mundbindene har en effekt som beskyttelse mod coronavirussen.

Det er Region Hovedstaden, som står bag et videnskabeligt projekt med det formål at undersøge, om brug af mundbind kan mindske risikoen for at blive smittet med Covid-19, der blandt andet spredes via dråber i luften.

Annonce

6.000 frivillige er der brug for, som bliver delt op i to grupper ved lodtrækning - halvdelen skal have mundbind på uden for hjemmet og i hjemmet, når der er gæster, den anden halvdel skal ikke bruge mundbind overhovedet.

Forvirring og utryghed

Helsingør Kommunes administration har udpeget fordele og ulemper ved, at kommunalt ansatte går med i Forskningsprojekt Mundbind, som det kaldes.

Det er positivt at bidrage til videnskabelige resultater på effekten af mundbind, står på plussiden. Men at mange kommunalt ansatte er med i forsøget, kan "potentielt medvirke til forvirring og utryghed hos borgere og medarbejdere i forbindelse med, at nogen bruger mundbind og andre ikke gør, netop i en tid, hvor der er brug for tryghed omkring, hvordan vi omgås hinanden", forklares det i dagsordenen til et møde i Helsingør Byråds udvalg på mandag.

Her er en stillingtagen til projektet sat på som en hastesag. Borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative vurderer, at forsøget vil kunne skabe klarhed på et område, hvor der savnes sikker viden.

- Efter min mening er det en god idé at deltage i det her professionelle forsøg, som skal påvise, om mundbind virker eller ej. Det bliver der spurgt meget til, blandt andet har lokale borgere efterlyst, at kommunale medarbejdere har mundbind på. Men naturligvis skal vi sørge for, at deltagelsen i projektet er formidlet korrekt og klogt, siger Benedikte Kiær.

Annonce

Delte meninger

Også Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet anbefaler et ja til, at kommunalt ansatte kan deltage i projektet, hvis de ønsker det.

- Det handler om et solidt projekt, hvor man skal finde ud af, om de mundbind har en effekt eller ej. Det er der jo delte meninger om. Men hvis de virker, så er det naturligvis vigtigt at kommunikere ud. Hvis de ikke virker, så er der ingen grund til at bruge tid på det. Så det er jo utrolig vigtigt at vide, ikke mindst for sundhedspersonalet. I Danmark har vi indtil videre valgt at sige, at effekten ikke er stor. Nu er der en god mulighed for at få den vurdering afprøvet, siger Claus Christoffersen.

Christoffersen vil på mødet i Helsingør Byråds økonomiudvalg mandag stemme for, at de ansatte i Helsingør Kommune får mulighed for at deltage i Forskningsprojekt Mundbind. Det samme vil Venstres Johannes Hecht-Nielsen.

- Jeg er meget positiv over for, at man prøver det. Det helt afgørende er, at der er så mange myter om de mundbind, så vi vil gerne have dokumenteret, om de virker. Det kan vi i Helsingør godt bidrage til. Kun ved sådan et projekt kan man finde ud af, om mundbindene har en effekt. Og ved en ordentlig kampagne kan man jo godt forklare borgerne, hvorfor nogle i kommunen går med mundbind, og andre ikke gør det, siger Hecht-Nielsen.

Corona-virus spredes hovedsageligt igennem luften ved dråber. Men den kan også spredes ved berøring af overflader med virus på - for eksempel et dørhåndtag - hvis man derefter rører ved sit ansigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Lajboschitz klar til genåbning af sine to Hornbæk-hoteller: - Krisen giver os en chance for at gøre noget på helt nye måder

Debat

Præsten skriver: Øjetrim

Helsingør

Politiet var i gang med en anden sag: Så blev de overdynget med skældsord fra flere mænd

Annonce