Annonce
Hornbæk

Jacob fra Hornbæk cykler på hjul af stjernerne i kampen mod sclerose

Jacob og Karina Kryger fra Hornbæk træner begge indendørs årets igennem. Jacob skal køre med Cykelnerven i september for at samle penge ind til Scleroseforeningen, hvilket Karina støtter op om som det ses. Foto: Lars Johannessen.
Ægteparret Karina og Jacob Kryger kæmper sammen mod bjerge og sclerose.
Annonce

HORNBÆK: Fodterapeut Jacob Kryger fra Hornbæk cykler med i Scleroseforeningens cykelevent Cykelnerven, der har ”en verden uden sclerose” som sit mål. Cykelnerven samler penge ind fra sponsorer til forskningen i sygdommen.

Jacob Krygers hustru Karina Kryger har sclerose, og han deltager blandt andet på ruten med Cykelnerven for at kunne snakke med andre pårørende og få mere viden om den gådefulde sygdom.

- Jeg kendte ikke ret meget til sclerose, før min hustru i 2013 pludseligt en morgen så dobbelt. Hun slog det lidt hen igennem dagen, men til sidst kunne hun ikke bevæge venstre øje. Der var først mistanke om en blodprop eller lignende, men hun blev hurtigt scannet og det viste sig, at hun havde en del arvæv på myelinskederne. Hun havde fået et attak, som det kaldes.

- Der var flere symptomer, som vi nu kunne genkende fra før 2013. Hun havde været meget træt i en længere periode, men vi tænkte lidt ”det er jo meget normalt med tre teenagere i huset og et fuldtidsjob”, siger Jacob Kryger.

Børnene er nu 16, 18 og 20 år.


Men den træthed hun havde, og i særdeleshed har nu, er ikke en træthed, som vi andre kender efter en hård dag på arbejdet. Den har rent faktisk fået navnet sclerosetræthed. Det kan være totalt uoverskueligt at skulle række ud efter en kop kaffe, støvsuge eller lave mad

Jacob Kryger, gift med Karina Kryger


Annonce

Cykelnerven

Da han så et Facebook opslag om Cykelnerven, var han ikke i tvivl om, at det skulle han deltage i.

- Jeg kunne selv komme i form, samtidig med at jeg kunne få mere viden om sygdommen og snakke med andre pårørende om deres situation – samt samle penge ind. Det var terapi på flere fronter, siger Jacob Kryger, der er fodterapeut og driver klinik i Lyngby ligesom han arbejder hjemme et par dage om ugen med håndlavede materialer – og ja, også til specielle cykelsko.

Når Cykelnerven indtager de franske bjerge, sker det lige efter, at Tour-karavanen har ramt dem. Jacob Kryger, der fra tidligt forår træner regelmæssigt med ture i Nordsjælland på 50-70 km på tirsdage og 120 km ture på søndage, lover at være på toppen til de store cykelture i Frankrig.

- På bare 20 år er antallet af danskere med sclerose fordoblet, og i dag lever over 16.500 danskere med den uhelbredelige sygdom. Forskning i sygdommen er helt centralt i kampen mod sclerose, og alle vi deltagere på Cykelnerven indsamler årligt millionbeløb til den forskning, som skal stoppe sygdommen. Hver enkelt rytter er med til at samle penge ind til den livsvigtige forskning, siger Jacob Kryger.

Annonce

Muskeltræning på kondicyklen

Karina Kryger støtter sin mands cykelprojekt, og er også selv aktiv, men på kondicyklen derhjemme. Hun glæder sig over alle de forskningsresultater, som de indsamlede penge har tilvejebragt.

- I 2018 indsamlede Cykelnerven omkring 6,5 millioner kroner til Scleroseforeningens forskning. Og det er dejligt, at der nu igen kan komme penge til den vigtige forskning, siger Karina Kryger, der sammen med sin mand, de tre børn plus to familiehunde har boet i Hornbæk siden 2001. De seneste tre år på ny adresse, men fortsat i Hornbæk.

- Jeg er oprindelig kontoruddannet, men har nu været syg i syv år nu. Jeg rundede et skånejob Synoptik i Espergærde, men fik 2016 tilkendt en førtidspension. Og jeg må sige, at Helsingør Kommune fortjener ros og tak for god og professionel sagsbehandling og hjælp, understreger hun.

- Jeg plejer at sige, at mit arbejde nu er træning og hvile – træning og hvile. For jeg er meget træt hele tiden og er nødt til at lægge mig flere gange dagligt, forklarer hun.

Annonce

Cykelturen til Touren

Jacob de 249 andre danske cykelentusiaster i Cykelnerven lægger sig på hjul af Tour de France-stjernerne, når de fra 16. til 19. september kæmper sig i mål på afgørende bjergtoppe. De danske cykelryttere cykler fire af de afgørende Tour-etaper – ikke med stjernerne, men dagen efter at de proffe holdryttere fulgt af tv-kameraer har cyklet etaperne. Alle Cykelnervens 250 deltagere har en fælles passion for bjergcykling af den krævende slags.

Danmark har en af verdens højeste forekomster af sclerose.

Takket være lokale sponsorer og lokale støtter har Cykelnervens ryttere samlet tæt på 23,5 millioner kroner ind til forskning i sclerose siden starten tilbage i 2014.

Med 250 ryttere er Cykelnerven endnu større end det officielle Tour de France-felt.

De 250 deltagere er fordelt på ni hold rundt om i landet – heriblandt Team Storkøbenhavn

På grund af rejserestriktionerne i forbindelse med Covid-19 kører Cykelnerven i år etaperne en dag efter Tour-feltet

Legender fra fodboldlandsholdet som Martin Jørgensen og Thomas Helveg og to af medlemmerne af den originale OL-Guldfirer med Eskild Ebbesen i spidsen, cykler med. Derudover deltager kendte som Mikael Kamber, Claus Elming, Peter Tanev og ikke mindst Tour de France-eksperten Dennis Ritter.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Idræt med komplikationer

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce