Annonce
Sport

Jan fra Assens har fulgt landsholdet siden begyndelsen af 1980'erne: Kampen mod russerne var den bedste

Der gik nogle minutter, før resultatet af kampen mellem Finland og Belgien var sikkert - og så kunne landsholdsspillerne og staben omkring holdet juble med tilskuerne i Parken. Foto: Martin Meissner / POOL / AFP
Jan Leth fra Assens er passioneret fodboldfan og har fulgt det danske landshold siden begyndelsen af 1980'erne. På lørdag vinder landsholdet igen, tror han, men det bliver uden ham.

Assens: Danmarks eneste EM-triumf fylder i disse dage 29 år, og det irriterer stadig Jan Leth, at han ikke oplevede den som tilskuer i Sverige. I 1992 var han udsendt som soldat til borgerkrigen i eks-Jugoslavien og oplevede dermed på nært hold selve baggrunden for, at Danmark overhovedet kom med til EM.

I 1998 købte han et gammelt folkevognsrugbrød, byggede det om og kørte til Frankrig for at følge det danske landshold under VM-slutrunden, der, som fans vil huske, bød på en mindeværdig dansk exit i kvartfinalen mod Brasilien.

Og seks år senere drog Jan Leth igen af sted fra Assens, denne gang i en lettere bedaget turistbus med 1,2 millioner kilometer i hjulene. Sammen med syv kammerater renoverede han bussen, der blev malet som et stort Dannebrog og tilføjet en tagterrasse - og så gik turen til Portugal for at se Danmarks kampe ved EM-slutrunden.

Annonce

Det var en tur, der vakte opsigt, den blev blandt andet beskrevet i Fyens Stiftstidende og i Tipsbladet, og de seneste dage har Jan Leth fortalt om Portugal-odysseen på sin facebookside i anledning af EM-kampene i Danmark. Det sidste afsnit blev skrevet mandag og afsluttet med ordene:

"En opfordring til upcoming landsholdfans, opfør jer ordentligt, vis det danske flag, i det hele taget vær de bedste danskere, så kommer I langt i denne fede fodboldverden! (...) nu er det snart afgang til Parken, russerne skal sendes retur med et nederlag, og jeg er på plads i Parken".

- Var det anderledes at være i Parken i aftes, end det plejer at være, Jan?

- Meget anderledes. Vi prøvede at følge med i, hvordan det gik i den anden kamp (Finland-Belgien, red.), men jo længere vores kamp skred frem, tænkte man, at det her bliver en 0-0-kamp. Indtil Danmark scorede, var der en blandet stemning, fordi vi frygtede, det ikke skete, og vi kunne også fornemme, der ikke skete noget med Finland-Belgien.

- Så scorede Danmark, men vi skulle score et mere for at have en chance med en tredjeplads - og så hørte vi, Belgien scorede, og der gik et stykke tid, før folk fandt ud af, at det mål var underkendt. Det var rutsjebane hele tiden, fordi vi scorede så igen, og det var megafedt, men da Rusland scorede til 1-2, var vi lige pludselig ude igen. Jeg troede, at min største landskamp nogensinde var i torsdags (mod Belgien, red.), fordi det var vildt, men det var mere stemningsmæssigt og på grund af Christian Eriksen.

Efter kampen mod Belgien torsdag i sidste uge troede Jan Leth, det ville være den bedste oplevelse i Parken målt på stemningen. Men kampen mod Rusland er uden undtagelse den bedste, han har overværet med landsholdet, siger han dagen derpå. Privatfoto: Jan Leth.

- Stemningen omkring landsholdet er på vej tilbage

- Er kampen mod Rusland den bedste kamp, du har været inde at se?

- Det er det helt uden undtagelse, fordi det kørte op og ned hele tiden; så var vi med, så var vi ikke med, og så var vi med igen. Det var sgu vildt.

- Der var ikke nogen, jeg kendte blandt dem, jeg stod med. Men selvom man ikke kender nogen, når man tager i Parken, så kender man en masse, når man går ud af Parken. For alle snakker sammen, og det er det, jeg synes er fedt ved landsholdet. Jeg holder med OB, og ham ved siden af holdt med FCK, og dem til højre holdt med AGF, men det er jo lige meget, når vi står i Parken. Der holder vi med Danmark.

- Vi har i nogle år haft en lidt flad stemning omkring landsholdet, men jeg synes, det er på vej tilbage. Der gik lang tid, før vi kunne komme ud af Parken i aftes, for vi skulle have det hele med, og spillerne var rundt flere gange. Der var ikke nogen, der havde lyst til at gå.

- Hvordan bar du dig ad med at få billet til kampene mod Belgien og Rusland?

- Til kampen i går var der kommet ekstra UEFA-billetter, som de satte til salg søndag morgen klokken ni. Og så gælder det bare om at vente tålmodigt, men det har fungeret virkelig dårligt. Til kampen mod Belgien kom jeg aldrig igennem, og jeg prøvede i flere dage. Da købte jeg så igennem Viagogo - og jeg forstår ikke, hvordan de får billetterne.

- Måtte du betale overpris for det?

- Ja, den var rimelig pebret, den kostede 1800 kroner, og det var en af de billigste billetter, som vel koster omkring 900 kroner normalt. Men den kamp skulle opleves.

Jan Leth fik en udmærket plads omtrent midt på langsiden til mandagens kamp. Billetten sikrede han sig ved at være klar, da UEFA søndag morgen satte ekstra billetter til salg på sin hjemmeside. Privatfoto: Jan Leth.
Annonce

Held er ikke længere nok

Tirsdag oplyste de hollandske myndigheder, at det ville blive muligt at se 1/8-finalen mellem Danmark og Wales lørdag i Amsterdam uden efterfølgende karantæne, hvis man opholder sig i landet i højst 12 timer. Men det er ikke den eneste udfordring, der gør, at Jan Leth holder sig hjemme.

- Billetterne til den kamp skulle man egentlig købe for nogle år siden på en bestemt måde. De, der købte billetter, fik frataget dem, men de får lov at købe billetterne igen, så vidt jeg ved. Så det bliver svært at få billetter, og det bliver nogle hampre priser.

- Kan man bare tage til Amsterdam og håbe på at være svineheldig?

- Sådan fungerede det før i tiden, men det hele er elektronisk nu. Billetterne skal overføres elektronisk og åbnes i en app. Når det virker, er det okay, men det var bedre før i tiden, hvor vi havde en papirbillet i lommen. Og da stod der tit nogen ude på gaden og havde en ekstra billet.

- Men vinder Danmark på lørdag?

- Jeg tror, vi vinder.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Lokalradio under beskydning: Får stor bøde og trussel om lukning

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Det endte godt: Farvel til Strien og ud til Laden

Helsingør

Radikale spidser: - Det er svært at se forskel på Kiær og Christoffersen

Hornbæk

Gasudslip i lokalt supermarked: Medarbejder kørt til tjek på sygehus

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Sport

1-1 var skuffende for Hornbæk

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

FC Helsingør måtte nøjes med et point mod bundhold efter rædselsstart

Hornbæk For abonnenter

En havneudvidelse har skabt splid i Hornbæk: Nu er en løsning på vej

Debat

Debat: Jeg kritiserer ikke alle offentlige ansatte

Annonce