HELSINGØR: Hestemøllestræde er på vej til at få den helt store ‘makeover’ med ny belægning og beplantning, og i samme ombæring skal området klimasikres, så regnvand fra bygningernes tage finder vej til ledningsnettet.
Men inden anlægs- og renoveringsarbejdet for alvor kan gå i gang, har arkæologer fra Museum Nordsjælland været i gang med spade og skovl for at undersøge jordlagene fra 14- og 1500-tallet under den historiske gade, der rummer nogle af Helsingørs ældste og mest bevaringsværdige bygninger.
Og der viste sig at være gevinst. Arkæologerne har fundet ni glas-, ben- og ravperler, som formodes at stamme fra en bedekæde - en såkaldt rosenkrans - der har været båret af en af de tiggermunke, der var tilknyttet Karmeliterklosteret.
Det er det første fund af sin art i Helsingør, fortæller museumsinspektør Kjartan Langsted, der er leder af udgravningen i Hestemøllestræde.
- Det er meget sjældent, at vi finder den slags perler, som især blev brugt af munke i slutningen af middelalderen. Og det er første gang, at vi har fundet dem i Helsingør, så det er lidt specielt, siger Kjartan Langsted.
Hellige perler
Fundstedet ligger omkring tyve meter fra Karmeliterklosteret, som blev opført af tiggermunkene - også kaldet hvidebrødre - i perioden fra 1430 til 1500. Tiggermunkene kom til Danmark på foranledning af kong Erik af Pommern, der skænkede dem byggegrunden i Helsingør.
Fakta: Tiggermunke i Helsingør
Tiggermunke er medlemmer af religiøse ordener, som har aflagt løfte om fattigdom og givet afkald på personlig ejendom. Tiggermunke findes i kristendommen, hinduismen og buddhismen.
De skulle forsørge sig ved eget arbejde og de troendes velgørenhed.
Blandt munkene var det almindeligt at være perle-bedekæder - de såkaldte rosenkranse.
Karmeliterne - en af de fire store tiggerordener - havde sit nordiske hovedsæde i Helsingør. Deres kloster, Karmeliterklosteret (Vor Frue Kloster), er den bedst bevarede klosterbygning i Norden.
Da det blandt disse munke var almindeligt at bære bedekæder, har Museum Nordsjælland derfor en teori om, at perlerne stammer herfra.
- Vi ved, at tiggermunkene har spillet en stor rolle i Helsingør i 1400-tallet, så det er nærliggende, at det er en rosenkrans, der er gået i stykker, som vi har fundet, siger museumsinspektøren.
Han tilføjer, at det er oplagt, at perlerne kan udstilles i et samarbejde med Helsingør Bymuseum.
Det er dog ikke de eneste historiske fund, som arkæologerne har gjort. Kjartan Langsted fortæller, at de i øjeblikket er ved at udgrave resterne af en smedje fra begyndelsen af 1400-tallet.