Annonce
Danmark

Jyllands og Fyns natur får et smæk: Der er dejligst på - Sjælland

Der arbejdes blandt andet med gøre naturen mere alsidig i Husby Klitplantage i Vestjylland, men ifølge en ny opgørelse har ingen af de jyske fastlandskommuner har landets mest værdifulde naturI løbet af efteråret går Naturstyrelsen Vestjylland i gang med at indhegne et omkring 400 hektar stort område i Husby Klitplantage. Heste eller køer skal afgræsse området og være med til at sikre, at naturen i området bliver mere varieret. Foto: Naturstyrelsen Vestjylland
En opgørelse over værdien af naturen i de danske kommuner kommer med et opsigtsvækkende resultat.

BIODIVERSITET:  Hvad har det jyske fastland, Fyn og Bornholm tilfælles? Svaret er: Det er ikke her, man finder Danmarks mest værdifulde natur.

Det gælder i hvert fald, hvis man går efter Kommunernes Naturkapitalindeks. Det er en rangliste som Aarhus Universitet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.


Annonce

Resten af top ti, nummer 4 til 10, udgøres udelukkende af kommuner fra Nordsjælland


Listen giver kommunerne point efter, hvor gode de er til at passe på naturværdierne. Udgangspunktet er dels en rødliste, en opgørelse over truede dyr og plantearter, og dels et opdateret biodiversitetskort.

Fanø og Læsø i top

Der blev også lavet et naturkapitalindeks i 2017. Dengang som nu blev det Fanø Kommune, der fik topkarakter. Nummer to på listen er en anden jysk økommune, nemlig Læsø, men resten af top ti ligger i Østdanmark, på to andre øer. Dels Amager, hvor Tårnby kommune. Og så udgøres resten af top ti, nummer 4 til 10, udelukkende af kommuner fra Nordsjælland. Thisted er den kommune på det jyske fastland, der med en placering som nummer 12 ligger højest.

Ved siden af naturkapitalindekset har Aarhus Universitet og Danmarks Naturfredningsforening også lavet en liste, der kun vurderer kommunerne ud fra deres naturarealer - og altså ikke tager biodiversitet med i regnestykket.

Den rangliste toppes af Lyngby-Taarbæk Kommune, foran Tårnby og Gribskov. Fanø og Læsø, der sammenlagt ligger i top er nummer fire og fem. Også på den liste er Thisted på en 12 plads, som bedste jyske kommune, der ikke er en ø.

For de kommuner der er skuffet over deres placering på listen har Danmarks Natrufredsningsforening løsningen på, hvordan man får flere points:

 • Ved at forbedre vilkårene for truede og sårbare arter
 • Ved at udtage jord og skabe ny natur
 • Ved at forbedre kortlægning af specielt truede og sårbare arter
 • Ved at sikre den bedst mulige beskyttelse af den værdifulde natur

Man kan læse hele Naturkapitalindekset og kommunerangeringen på www.biodiversitet.nu/naturkapital

Top ti over Danmarks bedste natur

 1. Fanø Kommune 87 point
 2. Læsø Kommune 81 point
 3. Tårnby Kommune 75 point
 4. Lyngby-Taarbæk Kommune 64 point
 5. Furesø Kommune 57 point
 6. Rudersdal Kommune 54 point
 7. Halsnæs Kommune 53 point
 8. Gribskov Kommune 48 point
 9. Hillerød Kommune 47 point
 10. Helsingør Kommune 46 point
 • Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI) Er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og støttet af Aage V. Jensen Naturfond.
 • Bygger på data fra Det Nationale Biodiversitetskort og Den Danske Rødliste
 • Er en analyse af kvaliteten af naturen i Danmark og alle 98 kommuner
 • Giver naturen i kommunen en score på mellem 0 og 100 NKI-point
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce