Annonce
Øresund

Kæmpe gevinst til boligejere: Dit hus bliver 10 procent mere værd i år

Så sent som i december sidste år vurderede man, at huspriserne ville stige med 3 % i år, men allerede nu er forventningen hele 9,7 %.
Der er penge i mursten. I en ny prognose skruer Nationalbanken op for sine forventninger til boligmarkedet.

En boligejer kan i gennemsnit sælge sit hus for næsten 10 % mere i 2021 end i 2020.

Det viser en ny prognose fra Nationalbanken, der har skruet en del op for forventningerne til priserne. Så sent som i december sidste år vurderede man, at huspriserne ville stige med 3 % i år, men allerede nu er forventningen hele 9,7 %.

For Realkredit Danmark er det ikke den store overraskelse, at Nationalbanken har foretaget en kraftig opjustering af sin boligprisprognose. Ifølge home og Realkredit Danmark har salget af huse nemlig haft helt ekstraordinært meget fart på i 2020 med en fremgang på over 8.000 handler til næsten 59.000.

- Den store efterspørgsel, som er fortsat i år, betyder stigende priser over det meste af landet, siger boligmarkedsanalytiker i home Henrik Hauthorn Jensen.

Annonce

Tidligt ude

- Påsken er normalt det store startskud på boligmarkedet. Marts og april er månederne, hvor boligsælgerne har allermest travlt med at sætte til salg, og hvor køberne for alvor kommer ud på boligjagt. Men i år er sælgerne og køberne allerede godt i gang, for vinteren har været usædvanlig travl, fortæller ejendomsmægler og indehaver i home Helsingør, Tobias Thomsen.


Den store efterspørgsel, som er fortsat i år, betyder stigende priser over det meste af landet.

Henrik Hauthorn Jensen


- Tal fra Boligsiden viser, at der er solgt næsten 29.000 boliger i løbet af vintermånederne. Vintersalget endte med 46 % flere solgte hjem og fritidsboliger end for et år siden, og i nogle uger var der mere travlt end sommeren 2020. Så vinteren har i den grad taget forskud på foråret, slår Tobias Thomsen fast.

- Det er usædvanligt, forklarer Tobias og det betyder også, at det er et boligmarked i medløb, der indleder ’sæsonen’ med påsken som et symbolsk startskud. Coronaen har bare gjort, at sæson er sat ud af spil i øjeblikket. Der er især tre årsager til, at påsken og foråret også tegner godt for boligsalget: De mange købere, der fortsat er på færde, de mange og flere boligejere, der sætter til salg lige nu, og renterne der fortsat er lave.

Også hos Danbolig i Helsingør har man raseende travlt, og indehaver Casper Nielsen tror endda, at nationalbankens tal på 10 % kan vise sig at være sat for lavt, når regnskabet gøres op slut på året.

- Vi oplever lokalt i Helsingør en enorm efterspørgsel. Vi er stadig prismæssigt meget konkurrencedygtige og et særdeles eftertragtet område - også for de unge familier, der skal ud og købe første gang. Sammenlignet med en tre værelses inde i København, får man stadig meget for pengene her. Og nu arbejde mange hjemme et par dage om ugen - noget der måske fortsætter, og det gør det kun endnu mere attraktivt.  Helsingør er helt sikkert kommet for at blive, hvis man kan sige det på den måde, siger Casper Nielsen som har rygende travlt.

Annonce

Opjustering er faktisk en opbremsning

Selv om Nationalbankens nye prognose er en ganske markant opjustering af huspriserne, så forventes det faktisk, at boligpriserne bremser pænt op i løbet af i år, forklarer Realkredit Danmark. Priserne er allerede steget så meget, at selv uændrede boligpriser resten af året - fra marts til december - alene vil betyde, at huspriserne vil ende 7,2 % over 2020-niveau. Priserne vil dog stige yderligere, mener banken, men altså ikke helt så hurtigt.

Den seneste tids rentestigninger og et mere normalt forbrug, når pandemien kommer under kontrol, vil dæmpe priserne, mener Nationalbanken.

I prognosen for både 2022 og 2023 forventer Nationalbanken også en noget mere moderat prisfremgang på henholdsvis 3 % og 2,3 %.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce