Annonce
Klima

Kæmpe solcellepark skal dække halvdelen af boligejernes strømforbrug

Forsyning Helsingør vil opføre en solcellepark på 50-60 hektar ved siden af Skibstrup Affaldscenter. Her ses en solcellepark ved Oksbøl. Foto: Henning Bagger, Scanpix
Forsyning Helsingør vil bygge en solcellepark på 50-60 hektar ved siden af Skibstrup Affaldscenter i Ålsgårde.
Annonce

SKIBSTRUP: En solcellepark på størrelse med omkring 100 fodboldbaner, der kan levere grøn energi til store dele af Helsingør. Det er visionen i et nyt projekt, som det kommunalt ejede Forsyning Helsingør står bag.

De 50-60 hektar ligger bag Skibstrup Affaldscenter - på et enormt område, som i dag primært bruges som landsbrugsjord. Parken vil være den første af sin art i Nordsjælland og vil blive en af de større solcelleparker i Danmark.

Målet er, at parken kan stå klar om tre år. I første omgang skal Helsingør Byråd nikke til, at kommunen går i gang med en lokalplan for en solcellepark.

Annonce

Halvdelen af helsingoranerne

Hvis Forsyning Helsingør får grønt lys, er det planen at opføre solcelleparken med en samlet kapacitet på cirka 40 til 50 MW. Det kan dække strømforbruget hos halvdelen af husholdningerne i kommunen.

- Vi er stadig i projektets meget tidlige udviklingsfase. Med en solcellepark vil vi kunne tage et stor grønt skridt og dermed støtte kommunens klimaplan og den grønne omstilling, siger Jens Bertram, konservativ politiker og bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Solcelleparken skal placeres på et markareal ved siden af Skibstrup Affaldscenter.

Forsyning Helsingør ønsker at udvide aktiviteterne med mere vedvarende energi, og projektet er "en gylden mulighed, som også vil opfylde et stort ønske hos mange af vores kunder om mere klimavenlig energi," siger Jens Bertram.

​Projektet vil give en CO2-reduktion på et sted mellem 27.000 og 33.000 ton CO2 i driftsperioden, oplyser Forsyning Helsingør.

Annonce

Vil sikre biodiversitet i området

Markerne, som ønskes brugt til solcellepark, er i dag privatejet landbrugsjord. Det er lykkedes Forsyning Helsingør at indgå en aftale med lodsejerne i området om at købe af markerne, hvis byrådet siger ja for etableringen af solcelleparken.


Med en solcellepark vil vi kunne tage et stor grønt skridt – og dermed støtte kommunens klimaplan og den grønne omstilling.

Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør


Gitte Kondrup, socialdemokrat og næstformand i Forsyning Helsingør, slår fast, at det er en vigtig del af projektet, at natur og biodiversitet kan gå hånd i hånd med solcelleparken:

- Hvis vi får grønt lys til solcelleparken, vil vi sørge for, at selve anlægget bliver placeret med størst mulig respekt for naboerne, naturen og de landskabelige strøg. Samtidig er det idéen at gøre en særlig indsats for at fremme biodiversiteten på arealerne, gerne med inddragelse af lokale grønne organisationer, siger Gitte Kondrup.

En skitsetegning af arkitekt Søren Robert Lund

Hun tilføjer, at det er vigtigt at etablere solparken lokalt, så kommunen dermed er med til at bidrage til mere grøn energi.

- Der er en klar forventning hos forbrugerne om, at vi leverer klimavenlig energi, siger Gitte Kondrup.

Fakta: Solcellepark

Ønsket areal: 50 – 60 hektar ved siden af Skibstrup Affaldscenter

Forsyning Helsingør har planlægningsretten på den konkrete jord

Forventet kapacitet: 40 - 50 MW – svarende til halvdelen af strømforbruget i husholdningerne

i kommunen – eller svarende til 80-100 procent af strømforbruget hos Forsyning Helsingørs

cirka 15.000 elkunder.

Solcelleanlægget vil blive placeret med størst mulig hensyn til naboer, naturen og de landskabelige

strøg. Det er planen at gøre en særlig indsats for at fremme biodiversiteten på arealerne.

På et ekstraordinært møde næste onsdag skal Helsingør Byråd tage stilling til sagen. Jens Bertram og Gitte Kondrup repræsenterer de to største partier i byrådet, så på papiret er flertallet hjemme.

- Det er da svært at tro på, at de ikke bliver begejstrede, siger Kondrup.

Med et ja i byrådet vil arbejdet med lokalplanen komme i gang efter sommerferien. Det vil inkludere en høringsperiode, hvor naboerne og andre kan gøre indsigelser - Forsyning Helsingør er den største nabo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Taktikken, der forhindrede katastrofe: - Vi skulle for alt i verden forhindre, at branden spredte sig til andre gamle huse

Annonce