Annonce
Helsingør

Kæmperegning venter Ølløbs-arrangører for oprydning ved Kronborg

Oprydningsarbejdet på Kronborgs arealer bliver dyrt og langvarigt. (Foto: Lars Johannessen) Foto: Torben Sørensen

Det vil tage det meste af ugen at få ryddet op efter de mange Ølløb-gæster, som trak ud på Kronborgs volde for at feste. Blandt andet skal hundredetusindsvis af glasskår fjernes.

Annonce

Helsingør: Mandskab fra det gartnerfirma der har vedligehold- og renholdningspligten på Kronborg Slot for Slots- og Kulturstyrelsen, Grøn Vækst, har siden mandag middag været i sving på de grønne områder omkring Kronborg Slot for at rydde op efter festlighederne, som fandt sted i kølvandet på Ølløbet i søndags.

Regningen for det store efteroprydning, som hele tirsdagen foregik ved håndkraft, indtil der bliver sat specialmaskiner ind onsdag, sendes til løbets arrangører, oplyser Grøn Vækst.

Arrangørerne havde 24 timer til at få ryddet op efter de flere tusinde, der festede på Kulturhavnen og på parkeringspladsen foran Madmarkedet i Kulturværftet efter løbet i søndags. Men de mange deltagere trak ud på Kronborgs grønne plæner for at feste sammen. Og de slæbte masser af mad og ølflasker og andre effekter med sig.

Annonce

Farligt

- Når Slots- og Kulturstyrelsens arealer bliver inddraget i Ølløbet, så skal der ryddes op inden for 24 timer. Det er vores alle sammens arealer og det er godt, de bliver brugt, men de er ikke blevet behandlet særlig pænt, siger Niels Bergstein, som er regionschef for Grøn Vækst i Nordsjælland.

- Problemet er, at der ligger så utroligt mange glasskår og kapsler tilbage på områderne. Man skal huske på, at de grønne områder bliver brugt af børn, af løbere og af folk, der lufter hunde. Men der ligger glasskår mellem græsstråene og i krat og buske, og de er ikke rare at få op i fødderne eller i poterne, derfor skal de væk med det samme og det er et omstændeligt arbejde. Hvis bare tingene havde været intakt, så kunne vi have fjernet dem forholdsvist let, men når de begynder at gå i stykker, så bliver det farligt, fortsætter han.

Annonce

"Hvor går grænsen?"

Området bliver støvsuget med specialmateriel, som kan suge de tusindvis af glasskår op, og i følge Grøn Vækst er Kronborgs grønne områder ikke renset før i slutningen af ugen.

Ifølge en af Ølløbs-arrangørerne Simon Knudsen har arrangørerne af "efterfesten" sørget for at få muget ud i efterladenskaberne på det område, som arrangørerne holdt festen på, men affaldsmængderne ude på græsplænerne, som er en del af Unescos Kulturarv, og som derfor er underlagt skrappe renholdelseskrav, mener Knudsen ikke at Ølløbets arrangører har pligt til at rydde.

- Hvor går grænsen? spørger arrangøren.

Annonce

En gråzone

- Vi kan jo heller ikke hæfte for det affald, som deltagerne i Ølløbet eventuelt efterlader i byens gader. Vi har sørget for vores eget område, og vi har fjernet al den emballage fra de mad- og drikkevarer vi selv solgte - også fra græsarealerne, og så har vi samlet al andet affald sammen så det er lige til at hente, siger Simon Knudsen.

Han havde intet hørt fra Grøn Vækst, før Helsingør Dagblad kontaktede ham.

- Det er lidt af en gråzone, hvor man kan diskutere, om det er vores opgave også at fjerne det affald, folk har haft med og efterladt omkring Kronborg. Vi har ryddet op på det areal, vi har booket og vi kan jo ikke forbyde folk at gå ud på Kronborgs grønne arealer. Men det er nok et aspekt, vi skal have taget op med Slots- og Kulturstyrelsen inden det næste Ølløb, siger Simon Knudsen.

Hvor stor regningen for oprydningen på Kronborgs arealer bliver er endnu ikke opgjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Annonce