Annonce
Erhverv

Kagefryd: - Vi blev så skræmte og kede af det

- Vi var alle meget nervøse lige efter, det var sket, Jeg var for eksempel bange for selv at gå ind og åbne cafeen om morgenen, når jeg var alene, siger Jette Stub, indehaver af Kagefryd i Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Kagefryds indehaver, Jette Stub, Helsingør, er blevet udsat for hærværk og ubehagelig graffiti på sin café, fordi hun støtter veteranarbejdet.
Annonce

VETERANARBEJDE: - Jeg blev så skræmt og ked af det, siger Jette Stub, indehaver af cafeen Kagefryd på Stengade i Helsingør og tidligere deltager i tv-succes-serien Bagedysten.

En oplevelse for nyligt har rystet både hende og hendes familie. Og de ved stadig ikke, hvem, der står bag det hærværk og graffitien med den dybt ubehagelige ordlyd, som Jette pludselig opdagede på cafeens facade.

- Warpig, stod der kradset med rødt hen over alle vinduerne. Krigssvin.  Skrevet med rød spray-maling, et bogstav på hvert af cafeens vinduer.

Annonce

Kanelsnurrer til veteranarbejdet

Som Helsingør Dagblad tidligere har skrevet om, støtter Jette Stub aktivt organisationen Veteransupport, der yder hjælp til danske krigsveteraner og deres pårørende. Op til jul solgte hun for eksempel de populære kanelsnurrer, hvor en del af salget gik til veteranarbejdet.


Jeg støtter veteranarbejdet, fordi vi selv har mærket, hvor stor betydning det har. Mens Nikolaj var i krig, kunne vi nogle gange sidde herhjemme og klokken 11 om aftenen få et kæmpe behov for at ringe op til nogen og tale om krigen og om, hvordan soldaterne havde det. Fordi vi selv blev ramt af krigen og dens rædsler. Der var altid et dejligt menneske at tale med i den anden ende. Et menneske, der selv ved præcis, hvordan man kan have det som pårørende, siger Jette Stub som en del af begrundelsen for, hvorfor hun støtter veteranarbejdet.

Jette Stub, indehaver af Kagefryd


Jettes egen søn er korporal i Jydske Dragonregiment i Holstebro og har selv været udsendt til missioner i krigsområder flere steder i verden, blandt andet i Afghanistan. Til næste år skal han igen afsted til netop Afghanistan.

- Nikolaj blev meget oprørt, da han så, hvad nogen havde malet på vores vinduer i cafeen, fortæller Jette Stub, ejer af cafeen Kagefryd. (Privat foto)

- Det mærkelige var, at min søn Nikolaj, hans børn og kæreste netop var kommet hjem på besøg fra Jylland. Nikolaj blev meget oprørt. Han har jo ellers været så stolt over, at jeg aktivt støtter veteranarbejdet. Han og vi andre blev meget kede af det. Og nervøse, tilføjer Jette Stub.

Annonce

Vinduer blev knust

Hendes søn gik rundt i byen for at undersøge, om der også stod warpig eller tilsvarende andre steder, på andre forretningsfacader i Helsingør.

På billedet heraf Café Kagefryd  kan man se de røde bogstaver, der tilsammen udgør ordet "Warpig". Krigssvin. Kagefryd Helsingør. (Privat foto)

- Men han fandt ikke noget. Heller ikke på en af de forretninger, som jeg ved, støtter veteranerne. Og det gjorde os faktisk endnu mere nervøse. For var nogen ude efter os?

Jettes beskriver, hvordan hun blev nervøs for at åbne cafeen, når hun kom ned om morgenen. Hun og hendes mand bor i lejligheden over cafeen.

-  Helt slemt blev det så, da vi efter denne oplevelse, der skete i julen, kom hjem efter nytårsaften ude og jeg til min store skræk så, at nu var der blevet knust en rude. Vi fandt dog en champagneprop på gaden udenfor og kunne fornemme, at det her "bare" var nytårsløjer og ikke hærværk.

Annonce

Vil ikke lade sig skræmme

Jette Stub fortæller historien, fordi hun ikke vil lade sig skræmme. Hun vil fortsat være at finde blandt støtterne til det danske veteranarbejde, som hun mener, der er så hårdt brug for.


Jeg støtter veteranarbejdet, fordi vi selv har mærket, hvor stor betydning det har.

Jette Stub, indehaver af Kagefryd


- Der må aldrig gå politik i et sådant hjælpearbejde. Og uanset hvad, så fortsætter jeg med at kæmpe for veteranerne. Det skal de ubehagelige hærværksfolk ikke have lov til at ødelægge.

- Mens Nikolaj var i krig, kunne vi nogle gange sidde herhjemme og klokken 11 om aftenen få et kæmpe behov for at ringe op til nogen og tale om krigen og om, hvordan soldaterne havde det. Fordi vi selv blev ramt af krigen og dens rædsler. Der var altid et dejligt menneske at tale med i den anden ende. Et menneske, der selv ved præcis, hvordan man kan have det også som pårørende.

Annonce

Veteranmarchen senere på året

Jette vil da også være at finde med en stand og et kæmpemæssigt kagebord, når organisationen Veteransupport den 4. og 5. juni står bag et storstilet arrangement i Helsingør med forventede cirka 4000 gæster.  Veteranmarchen opdeles i forskellige distancer, og alle vil kunne deltage i en af dem. Der vil være overnatningsmuligheder ved Nordkysthallen, og der er lagt op til stor musikalsk underholdning, F16- og veteranfly i luften, nogle af flådens skibe i havnen, demoer af minefelter og vejsidebomber og meget andet.

Annonce

Op ad bakke

- Det er som med alt andet op ad bakke på grund af corona. Men til den tid satser vi på, at danskerne er blevet vaccinerede, og at vi kan gennemføre det store arrangement. Derfor kører vi på nu med at få det hele arrangeret, siger Lars Kongsted, Veteransupport.

Han bor selv i Helsingør, der med sine 379 herboende veteraner er den kommune i Nordsjælland med flest veteraner.

Lars Kongsted er af Helsingørs borgmester Benedikte Kiær inviteret med til arbejdet med at få lavet en veteranpolitik i Helsingør Kommune.

Om at have en søn i krig

Jette stub om at have en søn i krig:

- Vi trak nærmest ikke vejret, mens vores dengang kun 22-årige søn Nikolaj var i krig i Afghanistan. Det er syv år siden, og jeg har stadig svært ved at tale om den periode. Han kom i voldsomme ildkampe dernede, og en af hans nærmeste kammerater blev hårdt såret. Han var med som sygehjælper, og var på den måde med i forreste linje, når der var sårede. I en ildkamp blev han selv strejfet af en kugle. Da han kom hjem, var han meget påvirket og led voldsomt af angst. Han havde set så meget. Alt for meget for sådan et ungt menneske. Børn, der så deres forældre blive skudt og henrettet for øjnene af dem.

Nikolaj Stub skal udsendes til Afghanistan igen til næste år, i 2022.

- Vi selv har mærket, hvor stor betydning veteranarbejdet har. Mens Nikolaj var i krig, kunne vi nogle gange sidde herhjemme, og klokken 11 om aftenen få et kæmpe behov for at ringe op til nogen og tale om krigen og om, hvordan soldaterne havde det. Fordi vi selv blev ramt af krigen og dens rædsler. Der var altid et dejligt menneske at tale med i den anden ende. Et menneske, der selv ved præcis, hvordan man kan have det som pårørende, mener Jette Stub som en del af begrundelsen for, hvorfor hun støtter veteranarbejdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce