Annonce
Espergærde

Kan ikke blive enige: Skal spritnyt plejehjem ligge i Espergærde eller Snekkersten?

Et nyt plejehjem kan blive bygget i de gamle HRT-bygninger eller på en ubebygget grund på Højvangen i Espergærde. Omsorgs- og Sundhedsudvalget kunne ikke blive enige. Foto: Lars Johannessen
Højvangen i Espergærde eller Nørrevej i Snekkersten. Det er spørgsmålet, Omsorgs- og Sundhedsudvalget ikke kan blive enige om, når det kommer til placeringen af et spritnyt plejehjem. Nu er beslutningen sendt videre.

ÆLDREPLEJE: Der mangler plejehjemspladser. Særligt i den sydlige del af kommunen. Derfor skal der bygges. Men hvor? Det spørgsmål splitter Omsorgs- og Sundhedsudvalget, som ikke kunne blive enige.

- For mig vil en placering i Espergærde give mest mening, fordi der kun er ét plejehjem i byen med 41 pladser. Det er ikke ret meget, når man tænker på, at Strandhøj har optag fra hele Espergærde, halvdelen af Snekkersten, Kvistgård og Tikøb, siger Mette Lene Jensen, som er formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget og medlem af Venstre i byrådet.

Administrationen anbefaler Espergærde, mens udvalget ikke kunne blive enige og fortsat overvejer HRT - Helsingør Rehabiliterings- og Træningscenters gamle bygninger på Nørrevej eller en tom byggegrund på Højvangen i Espergærde. Faktisk stod udvalget lige mellem de to muligheder, hvilket ærgrer Mette Lene Jensen, som gerne havde set, at et flerstemmigt eller enigt Omsorgs- og Sundhedsudvalg kunne sende én anbefaling videre til Økonomiudvalget.

Annonce

Jeg vil tro, at det er billigere at bygge nyt end det vil være at bygge til og om. HRT’s bygninger har mildest talt nogle år på bagen, så der skal en del til for at de kan blive klar til plejehjemsbeboere

Mette Lene Jensen (V), formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget

En fortaler for Nørrevej er Bente Borg Donkin, som er medlem af Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og medlem af SF i byrådet.

- Jeg er enig i, at der mangler plejehjem i den sydlige del af kommunen, men om vi bygger på Nørrevej eller Højvangen gør nok ikke den store forskel. Førstnævnte ligger jo på grænsen mellem Espergærde og Snekkersten, og hånden på hjertet må vi sige, at vores kommune ikke er så stor, siger hun.

Hun argumenterer for, at ulempen ved Højvangen er, at grunden ligger langt fra stationen og at der skal etableres helt nye busruter for at øge tilgængeligheden.

- Det synes jeg ikke er ideelt, særligt når man tænker på, at pårørende ofte er dårligt gående – de er jo ægtefæller og børn, som ofte selv har nået pensionsalderen, fordi vi heldigvis bliver så gamle i dag. Jeg synes, Nørrevej er den bedste løsning, først og fremmest fordi det er stationsnært og derfor meget nemt tilgængeligt for pårørende. Der er også gode parkerings- og udeforhold, siger hun.

Billigere at bygge nyt?

HRT bliver flyttet til det nye Sundhedshus. Det betyder, at bygningerne på Nørrevej kommer til at stå tomme, mens der på Højvangen vil skulle bygges helt nyt.

- Jeg vil tro, at det er billigere at bygge nyt end det vil være at bygge til og om. HRT’s bygninger har mildest talt nogle år på bagen, så der skal en del til for at de kan blive klar til plejehjemsbeboere. Det siger jeg dog uden at vide, hvad det præcist vil koste, siger Mette Lene Jensen.

Bente Borg Donkin vil ikke give et bud på, hvad der vil være dyrest, men hun anerkender, at det vil komme til at koste at bygge HRT-bygningerne om.

- Det er klart, at bygningerne, som de er nu, er helt håbløse i forhold til klima og størrelse, så det skal bygges helt om i forhold til energiforbrug og indretning, siger hun.

Annonce

Lange udsigter

Nu da Omsorgs- og Sundhedsudvalget har truffet beslutning om både at undersøge Nørrevej og Høvangen som mulige plejehjemsplaceringer, skal forslaget sendes videre til Økonomiudvalget. Når det udvalg har taget stilling, bliver det sendt videre til Byrådet, hvorefter der vil blive truffet en beslutning.

FORDELE OG ULEMPER

I 2022 forventes det, at Helsingør Kommune vil mangle 45 permanente plejeboliger. Fra 2023 vender billedet, idet Attendo forventes at åbne et friplejehjem med 58 pladser på hospitalsgrunden i januar 2023. I 2029 vil der mangle 84 plejehjemspladser udgangspunkt i befolkningsprognosen fra foråret 2021.

HØJVANGEN

  1. Helsingør Kommune ejer en grund på Gymnasievej op ad det kommende boligbyggeri i industrikvarteret ved Hovvej. Arealet er på ca. 15.000 m2.
  2. Området ligger i kanten af Espergærde byområde med tilkørsel fra Højvangen. Der er ca. 1,7 km til Espergærde station. Det vurderes muligt at opnå god busbetjening af området.
  3. Med en kommunalt ejet grund kan alle ejerformer (kommunalt plejehjem, selvejende plejehjem eller friplejehjem) komme på tale i og med kommunen gennem et udbud eller en udviklingsaftale kan fastlægge den ønskede ejerform.
  4. Grunden er omfattet af Lokalplan 3.49, der muliggør et plejehjem. Det er dog en forudsætning, at der udarbejdes og vedtages et tillæg til lokalplanen, der fastlægger bebyggelsens omfang og udformning.

NØRREVEJ

  1. I 2023 flytter HRT ind i det nye sundhedshus på Prøvestenen.
  2. Nørrevej-løsningen løser ikke problemet med manglende plejehjem i den sydlige del af kommunen.
  3. Med en kommunalt ejet grund kan alle ejerformer (kommunalt plejehjem, selvejende plejehjem eller friplejehjem) komme på tale i og med kommunen gennem et udbud eller en udviklingsaftale kan fastlægge den ønskede ejerform.
  4. Ejendommen udgør et areal ca. 15.000 m2 og ligger cirka 200 meter fra Snekkersten Station og har derfor en rigtig god trafikbetjening.
  5. Ejendommen er omfattet af Lokalplan 1.40 fra 1988, der udlægger ejendommen til pleje- og daghjem. Det vil derfor være muligt at genindrette bygningerne til plejehjem.

Ifølge Mette Lene Jensen er det alt for tidligt at sige noget om, hvornår plejehjemmet kan stå klar, men hun er ikke videre positiv, hvis hun skal give et bud:

- Vi kan bare se på Hornbækhave, som først lige er ved at åbne. Jeg begyndte i byrådet for otte år siden, og allerede dengang var de i gang med projekteringen til det plejehjem. Derfor handler det lige nu om at reservere en grund til at bygge et nyt plejehjem, men det står allerede klart, at vi ikke har penge i budgettet de næste par år, hvis det skal være et kommunalt plejehjem fremfor et friplejehjem.

Et friplejehjem er et privatejet plejehjem. Plejen på stedet er omfattet af de samme regler som de kommunale plejehjem, og også her kræver det visitation fra kommunen at få tildelt en bolig.

Beslutter kommunen sig for at bygge et friplejehjem, er det ejerne der betaler for opførelsen, mens kommunen så har større udgifter efter det er bygget. Et kommunalt plejehjem skal kommunen selv betale for, dog er der færre udgifter, når det står færdigt.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Pengene værd eller ej: - Hvis valget står mellem kernevelfærd og Catch, vil Catch være stedet, man skal finde pengene

Navne For abonnenter

Ib og Jeanette valgte at stå af hamsterhjulet: Nu bruger de deres tid på at være noget for andre

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Espergærde

Trods politikernes egne stramninger af reglerne: Konservative profiler glemmer valgplakater

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Sport For abonnenter

Forsvarsgeneral nedtrykt efter uafgjort: - Det værste pointtab i min FC Helsingør-tid

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Annonce