Annonce
Navne

Kan man dø af corona, uden at have haft corona?

Birgit er 89 år og et kendt ansigt i kommunen, hvor hun har spillet til korsang og fællessang gennem en årrække. Hun var i 35 år ansat på Teknisk Forvaltning i Espergærde, hvor hun var regnskabsassistent. Foto: Lars Johannessen.
Kan man dø af corona uden at have haft corona? ”Ja, mentalt”, svarer 89-årige Birgit Pedersen fra Helsingør. Vi har taget en snak med hende for at høre nærmere om ”fænomenet”.

CORONA: - Alle mærker vi coronaens begrænsninger på vores normale liv. Alle restriktionerne og de mange forbud og aflysninger. Jeg mærker det ved, at jeg bliver sløvere og sløvere for hver dag. Jeg er nærmest søvnig hele tiden. Jeg falder i søvn over ingenting, lyder klagen fra Birgit Pedersen fra Helsingør.

- Men jeg vil gerne understrege, at jeg IKKE er ensom. Jeg skulle skamme mig, hvis jeg klagede over noget sådant. Jeg har mennesker omkring mig på mange måder. Men det er som om min energi er smuldret, energien er ikke hvad den har været. Jeg bliver så sløv, så sløv, når jeg ikke kan gøre som jeg plejer, siger hun.

Birgit er 89 år gammel, men hører alligevel normalt til blandt de absolut mest aktive ældre i vores kommune. Et sandt livsstykke. Det vil alle der har mødt hende kunne skrive under på. Mange vil kende hende som pianist og igangsætter bag korsangsgrupper, salme-gennemgang, fællessang på Kulturværftet og fra de mange koncerter hun giver med sin 20 år gamle trio der spiller klassisk musik. Hun kunne for resten aldersmæssigt være mor til den ene og bedstemor til den anden i trioen.

Men efter coronaens indtog er det som om energien svinder – den er ikke så stærk som den har været. Jeg bliver så sløv af alt det jeg IKKE kan, så at sige. Alt det som jeg savner. Al musikken, og alle dem jeg mødte gennem den. Det får livskvaliteten til at dale, siger hun.

Men alt sammen noget hun gør eller har gjort på frivillig basis.

Annonce

Inden lukningen

Inden coronaen var Birgit meget aktiv på frivillig basis over alt i det nære Nordsjælland. Og vi bad hende kort remse de mange steder op, hun plejede at spille hos.

- Jeg spillede til fællessangs-arrangementerne på Kulturværftet, til koret med 45 sangere i Sthens Kirke, på Oasen i Espergærde, på Mergeltoften i Nivå, til sang i Egebæksvang Sognehus, på Hornbækhus og Villa Strand i Hornbæk, i Strandvejskirken og på Kulturstationen i Humlebæk - som afløser.

- Jeg lavede også arbejde i Strandvejskirkens cafe, lavede foldere, bookede foredrag og var med til at afvikle julemarkedet. Og jeg kom rundt og spillede i adskillige foreninger. Mit seneste projekt var at lave en salmegennemgang inden en gudstjeneste. Så folk kunne lære melodien bedre at kende inden den skulle synges. Det kneb jo af og til selve gudstjenesten. Men jeg nåede kun at holde to salmegennemgange – så lukkede Danmark ned, siger Birgit Pedersen med mild stemme.

Annonce

Under lukningen

Og så må hun også redegøre lidt for, hvad hun nu laver under coronaen:

- Jeg rydder op, gør rent, lægger flis på stien i haven, har syet mundbind og stofposer og givet dem væk. Jeg går også nogle mindre ture i skoven. Men jeg skal styre mig, når jeg ser fjernsyn, for jeg falder i søvn så let som ingenting og hvor sjovt er det lige? Jeg taler lidt med nogle af mine søde naboer. Før coronaen mødtes vi ofte i hus-fællesskabet. Nu taler vi oftere i telefon. Og så har jeg 3 børn, 10 børnebørn, og 9 oldebørn. Dem kan jeg jo ikke se alle sammen, men jeg mødes på skift med nogle af dem. Men vi passer meget på!, forsikrer Birgit, der indrømmer at humøret også svinger lidt vel meget i denne tid.

- Under coronaen har jeg blandt andet også hjulpet en veninde med at tømme hendes kælder, da den ellers var ved at have taget magten fra hende. Vi endte med at fylde min bil helt op og køre en masse på lossepladsen. Og så mødes jeg gerne med min nabo til morgensang på TV med ”Ole og Kaya”. Jeg har også sat mig for hver dag at spille 10 melodier fra Højskolesangbogen - for at holde fingrene i gang. Ellers taber pianisten her jo styrken i fingrene. Men det er vigtigt, at finde på noget at gøre. Ellers sidder man bare der med sin iPad, slutter Birgit Pedersen, der ”først fylder 90 til sommer”som hun udtrykker det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce