Annonce
Helsingør

Kan man være kreativ når man er over 70?

Annonce

Den kendte norske forfatter Jotein Gaarder udtaler sig om den forskel, vi har set i Norden om at håndtere Covid 19-pandemien. Han frygter, at ”den svenske skråsikkerhed” risikerer at skade det nordiske forhold på længere sigt.

Og derfor håber han også, at den blågule strategi inden længe får et kritisk eftersyn – ikke kun fra en hovedrystende omverden, men også internt i nabolandet, hvor kritikken den seneste tid ligeledes er taget til.

”Men jeg kan jo se, at man i lang tid havde sværere ved at diskutere myndighedernes håndtering i Sverige, end man havde her og i resten af Norden. Måske har det noget at gøre med, at nordmænd og danskere har det i blodet at brokke sig og stille spørgsmål. Også når det ikke er nødvendigt. Og der går svenskerne lidt mere autoritetstro i flok. Det var ligesom under flygtningekrisen. Ingen fik lov at stille spørgsmål, alle bakkede mere eller mindre nødtvungent op om linjen. I virkeligheden er det lidt uhyggeligt,” siger han.

Skal vi bruge det til noget opbyggeligt, så mener jeg, at skræmmeeksemplet Sverige på tragisk vis minder os om, at vi aldrig må miste respekten for det enkelte menneske. I begyndelsen af krisen var der en svensk læge, som på uheldig vis fik udtrykt, at det jo hovedsageligt var folk over 70 år, der havde mistet livet til Covid 19. Det illustrerer et menneskesyn, vi aldrig må acceptere. Ethvert menneskeliv er vigtigt, og ender vi først der, hvor bestemte liv er ligegyldige, så er det katastrofalt. En etisk falliterklæring, simpelthen.

Dette synspunkt på, hvordan man kan vurdere eksperternes udtalelser om hvem, og hvad er nyttige for samfundet, får mig til at resonere over mit eget ældreliv, hvor jeg vel de sidste 12 år har været mere kreativ og resultat orienteret, end hvad jeg fik lov til de sidste otte år i mit ministerielle arbejdsliv.

For netop når man er over 70 år, kan man ikke mere afskedes, hvorfor man frit kan sige og gøre hvad man tror og vil. Hvad de færreste unge familier tør og kan i dagens usikre arbejdsmarked, hvorfor de ofte holder kæft og ikke tager kampen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

En offentlig nedsmeltning

Annonce