Annonce
Klima

Kan være farligt for hunde: Bøgeholmsøen måske ramt af blågrønalger

Et tykt lag af grønne alger dækker stort set hele vandoverfladen i Bøgeholmsøen i Hellebæk. Foto: Torben Sørensen
Det varme vejr betyder, at det lige nu sæson for de alger, som er giftige for både dyr og mennesker.
Annonce

HELLEBÆK: Bøgeholmsøen ved Anes Hus i Hellebæk er lige nu fyldt med alger. Det er sådan set ikke unormalt for årstiden, men man skal dog passe lidt på, hvis der er tale om de blågrønalger.

Det fortæller Thomas Aabling fra Værløse, der er uddannet ingeniør og indehaver af virksomheden Thomas Aabling Vandmiljø. De sidste 20 år har han arbejdet med søer og vandløb, hvor han laver alt fra vandkemiske undersøgelser til etablering af nye søer.


Hvert år er der eksempler på hunde, som har drukket søvand med alger, som bliver syge. Når de drikker vand med en masse giftstoffer, får de dårlig mave og kaster op. I værste tilfælde kan hunden faktisk dø af det. En lille hund skal måske bare have nogle slurke

Thomas Aabling, ekspert i søer og vandløb


Han har set billederne, som Dagbladets fotograf har taget af Bøgeholmsø, og er næsten fuldstændig sikker på, at der er tale om blågrønalger.

- Jeg kan selvfølgelig ikke fastslå det fuldstændigt, når jeg ikke selv har undersøgt søen, men det ligner blågrønalger. Det er de alger, man helst ikke vil have i sin sø, da de udsender toksiner, som er giftige for både dyr og mennesker, siger Thomas Aabling.

Annonce

Drik ikke søvandet

Blågrønalgerne kommer ofte, når det bliver varmt i sommermånederne, hvis søen da samtidig har rigeligt med næring.

Det har ikke den store betydning for de dyr, som lever i søen, men kan have rigtig stor betydning for nogle af de dyr på landjorden, som fra tid til anden drikker søvandet, fortæller Thomas Aabling.

Algerne kan være giftige, så man skal ikke drikke af søens vand.

- Hvert år er der eksempler på hunde, som har drukket søvand med alger, som bliver syge. Når de drikker vand med en masse giftstoffer, får de dårlig mave og kaster op. I værste tilfælde kan hunden faktisk dø af det. En lille hund skal måske bare have nogle slurke, forklarer Thomas Aabling.

Blågrønalger fremkommer normalt i tre til fire uger, før de forsvinder igen. Det er ikke fuldstændig sikkert, at algerne i Bøgeholmsøen er giftige, men Helsingør Dagblad fraråder dog alligevel alle at drikke af vandet derfra de næste par uger.

Blågrønalger

De giftige blågrønalger kan forekomme i ferskvandssøer, i brakvand og i havet. Der findes mere end 30 forskellige arter, der alle kan forårsage forgiftning for både dyr og mennesker.

Nogle af algerne lever i overfladen, mens andre lever på bunden.

Når algerne blomstrer, dækkes vandoverfladen af en blågrøn, grøn eller gulgrøn, grumset hinde.

Giftstofferne, som algerne udsender, er deres forsvar mod at blive spist af dafnier.

Hvis din hund har drukket eller badet i vand, der mistænkes for at være forgiftet med giftige alger, bør du straks tage til dyrlægen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

En offentlig nedsmeltning

Annonce