Annonce
Helsingør

Kiær og minister rygende uenige om brandsikkerheds-plan: "Helt på månen!"

Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær. Foto: Nikolai Linares

Boligminister Kaare Dybvad Bek har sendt et brev med en opsang til Helsingør Kommune om at få styr på brandsikkerheden på landets plejehjem. Men covid 19 forhindrer kommunen i at sende håndværkere ind på plejehjem, lyder det fra Benedikte Kiær, der kalder ministerens brev for "flabet og helt på månen".

Annonce

Helsingør: - Boligministeren skal sluge en spand iskoldt vand, sætte sig ind i kystbanen og køre herop for at få en eksamination i, hvordan tingene foregår i det virkelige liv. For det har han tydeligvis ingen forståelse for.

Ordene fra Benedikte Kiær kommer som en reaktion på et brev, som boligminister Kaare Dybvad Bek har sendt til byrådet, hvor han kommer med en hård opsang: Få styr på brandsikkerheden på jeres plejehjem. Det skal ske senest inden udgangen af 2020 - ellers vil han bede ministeriet undersøge “muligheden for sanktioner”, slår Kaare Dybvad Bek fast i brevet.

I november 2018 viste en undersøgelse fra Helsingør Kommune, at brandsikkerheden er direkte ulovlig på talrige af kommunens plejehjem. Blandt de alvorligste problemer, som kommunens undersøgelse kastede lys over, var manglende lovpligtige sprinkleranlæg på fem plejehjem: Falkenberg, Grønnehave, Strandhøj, Kirstinehøj og Montebello.

Undersøgelsen blev foretaget i kølvandet på en fatal ulykke i august 2018, hvor tre kvinder mistede livet i en dødsbrand på et plejecenter på Djursland.

Efterfølgende bad regeringen samtlige af landets kommuner om at gennemgå brandsikkerheden på plejehjem for at sikre, at forholdene er i orden. Der viste sig at være problemer i langt de fleste kommuner.

Helsingør Kommune har hele tiden haft en deadline til 1. januar 2021 til at få bragt forholdene i orden, oplyser Benedikte Kiær.

Og i efteråret sidste år afsatte kommunens forligspartier 6,3 millioner kroner på 2020-budgettet til at forbedre forholdene på de lokale plejehjem.

Annonce

Covid 19 forsinker proces

Men det er en omfattende og tidskrævende proces - og covid 19-situationen forsinker det hele, fordi det ikke er muligt at sende håndværkere ind på plejehjem, siger Benedikte Kiær:

- Det her er ikke bare lige noget, man kan gøre på en eftermiddag. Det skal ske i et samarbejde med boligforeninger, der skal laves undersøgelser af brandtekniske eksperter og byggesagsbehandlere, der skal laves en plan for, hvad det koster, og kommunen skal finde finansiering. Og nu er vi nået dertil, hvor vi kan lave registreringer og sende det i udbud. Der er enormt meget myndighedsarbejde i sådan en proces. Men det forstår boligministeren tydeligvis ikke, siger Benedikte Kiær.

- Og lige nu er situationen den, at vi har covid 19 i samfundet, og vi kan ikke bare sende håndværkere ind på vores plejehjem. Derfor er det flabet at sende sådan et brev, der er helt ude af trit med den situation, vi befinder os i. Det er helt på månen, tilføjer Benedikte Kiær.

Kommunen forventer, at covid 19 vil forsinke processen med 5-6 måneder - i det bedst tænkelige scenarie. Dermed vil kommunen være i mål med brand-tiltagene til sommeren 2021, viser en redegørelse fra Helsingør Kommune.

Annonce

Minister: Utidig undskyldning

Boligministeren fastholder dog sin kritik. TIl Helsingør Dagblad siger Kaare Dybvad Bek, at "det er utidigt at bruge corona-situationen som en undskyldning for, at man ikke har lovliggjort de her plejehjem".

- Det er mærkværdigt, at man begynder at give skylden på den situation, der er opstået inden for de seneste to måneder, når man i halvandet år har vidst, at der var ulovlige forhold, siger boligminister Kaare Dybvad Bek til Helsingør Dagblad.

Han mener, at kommunen har haft god tid til at lovliggøre forholdene:

- Helsingør leverede i november 2018 sin redegørelse, hvor det blev vurderet, at der var fem bygninger, som skulle have installeret sprinklere. I april 2019 fik vi besked om, at kommunen var gået i gang, og corona lukkede først Danmark den 11. marts i år. Det er Helsingør Kommune, der ikke har overholdt bygningskravene om brandsikkerhed, og borgerne i kommunen, der har boet på de her plejehjem under risiko for at blive udsat for en brand, siger boligministeren.

Benedikte Kiær siger, at kommunen nu som en reaktion på ministerens brev vil tage kontakt til sundhedsmyndighederne, for et høre hvordan man sundhedsmæssigt forsvarligt kan flytte beboerne, mens håndværkere sikrer brandforholdene:

- Nu skyder vi bolden tilbage på deres banehalvdel for at høre om ministeren kan tage ansvaret, når han vil have, at vi skal sende håndværkere ind på plejehjemmene, siger Benedikte Kiær.

Hun er fortsat meget forundret over for, at ministeren sender en opsang allerede nu - når den oprindelige deadline først er ved udgangen af 2020:

- Det svarer til, at din skolelærer kritiserer dig for, at du endnu ikke har afleveret en opgave, som først skal afleveres ved årets udgang, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Corona: Intet nyt er godt nyt

Annonce