Annonce
Debat

Klumme: 2. verdenskrig kunne have været undgået

Klummeskribent Rasmus Thulin.Foto: Torben Sørensen

Sidste år var det 75 år siden, at 2. verdenskrig havde sin afslutning. Og jeg benyttede lejligheden til at tænke stolt over, at vi dengang i Gilleleje hjalp jøderne over sundet. Igennem hele mit liv har jeg fået den forståelse, at danskerne derimod ikke var stolte over den samarbejdspolitik, som vi førte dengang. Jeg har fået den forståelse, at vi i Danmark er flove over, at vi, direkte eller indirekte, hjalp tyskerne i deres krigsførelse. Mange tror fejlagtigt, at bunkerne på vestkysten var bygget af tyskerne. Men de er bygget og finansieret af Danmark.

Jeg synes ikke, at vi skal være flove over det. Vi havde i Danmark en kniv for struben. Bogstaveligt talt. Fejlen ligger for mig i, at ikke hele verden samarbejdede korrekt med tyskerne. Her taler jeg ikke om, at hele verden burde være blevet nazistisk. Jeg taler om selve årsagen til 2. verdenskrig. Og årsagen til 2. verdenskrig var 1. verdenskrig.

1. verdenskrig var noget rod. Som jeg kan læse, er der ikke nogen historiker, der kan konkludere, hvem der havde skylden for 1. Verdenskrig. Men det var en kamp om herredømme og kolonier. Og Tyskland tabte krigen til England og Frankrig. De to sejrherrer vedtog med Versailles-traktaten, at Tyskland fik skylden for krigen og skulle betale store krigsskadeserstatninger. Lige der, hvor 1. verdenskrig sluttede, burde der, efter min mening, have været uafhængig mægling, som kunne have sørget for at afslutte denne krig på en ordentlig måde.

Annonce

... vi ikke skal være flove over, at Danmark primært var passive og samarbejdende med tyskerne under 2. verdenskrig. Hvis vi dengang havde kæmpet på slagmarken i tråd med krigen i 1864, så havde vi pustet yderligere til en ild, som aldrig skulle have været pustet til. Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis verden kunne være med til at nedkæmpe den fattigdom, der skaber vores krige i stedet for at opildne til dem.

Rasmus Thulin

Sådan en "hårdt mod hårdt"-strategi, som England og Frankrig førte mod Tyskland, viste sig at blive fatal og ganske farlig. Det er farligt at nedgøre et stolt folk som tyskerne. Befolkningen følte sig uretfærdigt behandlet. Denne følelse af uretfærdighed banede vej for, at Hitler kom til magten. Og at op mod 85 millioner mennesker skulle ofre livet for verdens største konflikt. Jeg synes, der er for lidt debat om, hvad der skaber en krig. Og der er for lidt debat om, hvordan den kan undgås. Jeg synes for eksempel, at det er farligt at sanktionere Iran og Nordkorea for at ville have atomvåben. 2. verdenskrig er et godt eksempel på, at sådanne "hårdt mod hårdt"-strategier virker modsat. Tværtimod risikerer vi på den måde, at både Iran og Nordkorea arbejder hårdere på at få atomvåben.

Efter at USA fik bombet tvillingetårnene i 2001, lancerede de "krigen mod terror", og konkluderede at Irak havde noget at gøre med denne bombning. Og derfor indtog man Irak. Jeg synes også, at vi i verden skal arbejde intensivt for at nedkæmpe terror. Bag enhver terrorist er der en trist, indædt og forsmået mand, der tørster efter hævn for et eller andet.

2. verdenskrig har givet os den erfaring, at det er yderst farligt at puste yderligere til ilden ved at gøre denne terrorist yderligere aggressiv og få en hel befolkning bag sig. Jeg er bange for, at de sidste 20 års Afghanistan/Irak-krige har pustet til en sådan ild.

Jeg skrev tidligere, at vi ikke skal være flove over, at Danmark primært var passive og samarbejdende med tyskerne under 2. verdenskrig. Hvis vi dengang havde kæmpet på slagmarken i tråd med krigen i 1864, så havde vi pustet yderligere til en ild, som aldrig skulle have været pustet til. Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis verden kunne være med til at nedkæmpe den fattigdom, der skaber vores krige i stedet for at opildne til dem. Men det er farligt at sige sådan. Sveriges tidligere statsminister Olof Palme var ivrig fortaler for dialogen og fredsskabende foranstaltninger. Og han var yderst kritisk overfor amerikanernes Vietnam-krig. Men det gjorde ham også upopulær blandt tilhængere af denne krig. Og derfor er det min teori, at det er årsagen til, at han blev myrdet i 1986.

Om Rasmus Thulin

Rasmus Thulin, 1974, bosiddende i Helsingør med kone og tre bonusbørn. Social- og sundhedsassistent på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Den store interesse er sejlads og alt det praktiske som følger med at have kølbåd.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lottes pigedrøm fik vokseværk: I dag ejer hun flere butikker og sælger fra Ålsgårde til Canada

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Nordsjælland

Lokale ildsjæle fremlægger forslag til at udvikle kystby: - Ellers ender vi som en soveby

Navne For abonnenter

Planlagde sin bisættelse ned til mindste detalje - alligevel ville Jan ikke vide, hvornår han skulle dø

Helsingør

Sådan er skoledagen med skyhøj coronasmitte: Skolelærer med corona underviser online, og specialundervisning sløjfes

Helsingør

Stormvarsel opjusteret: 'Farligt vejr' forventes at ramme Helsingør lørdag - sådan forbereder du dig

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Espergærde

Ups! 60-årig mand fra Espergærde kørte direkte over ny rundkørsel

Helsingør For abonnenter

Nu skal populært spisested privatiseres: Helsingør Kommune har overtrådt reglerne

Torben er stud. bådebygger: - Min drøm er at bygge klassiske træskibe

Helsingør

Han vil ikke selv ud i rummet - fra jorden styrer Torden-Torsten Danmarks største rumprojekt

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Debat

Debat: DTU til Helsingør: Hvad kan der gøres for at få den maritime uddannelse hertil?

Kultur For abonnenter

Efter nej til kommunale frikadellerSpisekammeret: Kulturhus frygter at blive ramt af forbud

Helsingør

Storm kan ramme Helsingør i weekenden: Her skal du være ekstra opmærksom

Annonce