Annonce
Debat

Klumme: Favntag med spørgsmålet: Hvad er meningen med livet?

Franz Veisig har søgt mening siden 1969 og skriver klummer, mens han er her, inden han returnerer hjem.Foto: Franz Veisig
Annonce

I skrivende stund er der 7,7 milliarder mennesker på denne planet. Og der er sandsynligvis lige så mange svar på, hvad meningen med livet er. Men hånden på hjertet, hvor tit er det lige at man giver sig tid til at stoppe op og fundere over livets måske allerstørste eksistentielle spørgsmål? Så mens coronaen tærer på vores alles individuelle udholdenhed, så lad os tage en befriende mental timeout uden restriktioner. Derfor denne klumme.

Nu når vi alligevel er her på Jorden, så kan vi lige så godt få mest ud af opholdet. Det drejer sig i bund og grund om livskvalitet. Har man en kurs/følelse, er der en reel mulighed for at styre i en retning der opleves meningsfuld. Forestillingen om et meningsløst liv er skræmmende. At være et tomt hylster - en zombie, der er halvdød og venter på at blive hel død. Det er i øvrigt en udbredt fortrydelse blandt mange mennesker på dødslejet, at de ikke var tro mod sig selv og levede det liv, de kunne have gjort. Deres erkendelse er et godt eksempel på dårlig timing. Du og jeg (og såmænd også dem der ikke læser Helsingør Dagblad) har alletiders mulighed for ikke at hoppe i samme fælde med ubevidst repetition, indtil ændring er for sent. Det kræver en erkendelse nu: At vi tager ansvar for eget liv og lever et bevidst liv i nuet.

Enig - “meningen med livet” kan virke skræmmende at tumle med helt alene. Vi kan heldigvis læne os op ad andre. Siden vi fik ben at gå på, har der vandret mennesker og tænkt over livets store spørgsmål. Deres svar er inspirerende (note: men dybest set tror jeg på, at vi selv kender svaret, og det nok snarere skal findes inde i hver af os og ikke udenfor).

Shakespeare, Kierkegaard, Dalai Lama og min nabo Jan har alle forskellige bud på, hvordan livet kan leves og ikke blot overleves. Alle bud kan googles til inspiration (på nær Jan). Kierkegaard er altid god for en hjernevrider og sagde en dag:

"Hvad er sandhed andet end at leve for en ide?"

Hvad tænker du er din ide/retning? Personligt har jeg fundet stor mening og livskvalitet i frivilligt idrætsforeningsarbejde, som far, underviser og senest i rollen som fotograf. Alle er aktiviteter, der har føltes rigtige og har draget mig i en retning, hvor jeg har kunnet gå op i dem med liv og sjæl.


I min egen søgen faldt jeg en dag pladask for et citat fra aboriginals i Australien. Det indfødte naturfolk havde en tudsegammel definition. Den ramte mig klokkerent i solar plexus, og pulsen steg da jeg læste følgende: “We are all visitors to this place, this time. We are just passing through. Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love... and then we return home”.


Nogle siger, at livet er meningsløst. Tricket er, at man selv giver det mening. Og det giver da god mening. At vi hver især bevidst spotter, hvad der fylder os med glæde og får dopamin til at flyde lystigt i årerne. Meningen med livet kan være at tillægge småt og stort på vores vej en høj værdi:

Fx solen i ansigtet, natur, kunst, et smil, at kramme nogen, hjælpe nogen, modtage/sige anerkendende ord eller bruge tid med dem, man holder af. Engelske National Health Service er kommet med fem anbefalinger til et godt liv. De er dejligt jordnære: Forbind dig til samfund og familie, få motion, lær hele livet, giv til andre - og vær nærværende. Bingo! En helt konkret meningsfyldt buffet man kan kaste sig over, når denne klumme ebber ud om lidt, og vi kan gøre ord til handling.

I min egen søgen faldt jeg en dag pladask for et citat fra aboriginals i Australien. Det indfødte naturfolk havde en tudsegammel definition. Den ramte mig klokkerent i solar plexus, og pulsen steg da jeg læste følgende:

“We are all visitors to this place, this time. We are just passing through. Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love... and then we return home”.

Det spirituelle perspektiv var en øjenåbner og gav mening. Vi er en del af noget større, og der er tilsyneladende en overordnet plan – og det gav mig ro. At vende hjem når rejsen slutter er et langt smukkere perspektiv, end at jeg ser mig selv ende som ormemad på Helsingør Kirkegård.

Der er nogle brikker, der er faldet på plads hos mig via denne klumme, og jeg håber du måske har fået en lille smule blod på tanden til egen tankeleg. Måske denne klumme kan fungere som katalysator for at drøfte emnet i samtalekøkkenet? Det er en interessant samtalestarter - jeg improviserer lige og tænker noget i stil med: Vil du række mig sovsen? Hvad tænker du i øvrigt er meningen med livet?

Om Franz Veisig

Franz Veisig, 1969, arbejder med HR og marketing. Brænder for at udforske livet gennem fx spiritualitet, personlig udvikling, idræt og fotografering. Alle klummer kan læses på Veisig.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce