Annonce
Debat

Klumme: Hvornår har du sidst gjort noget, du ikke kunne krydse af på tjeklisten?

Julia Friis Jørgensen, fællesskabs- og debatredaktør, Helsingør Dagblad.Foto: Christina Leth

Jeg løber kilometer efter kilometer med målet om at slå min personlige rekord på halvmaraton. Min kæreste bager brød efter brød i jagten på den perfekte surdejs ”crust”. Jeg skriver denne klumme med målet om, at så mange som muligt skal klikke på den (og selvfølgelig fordi jeg finder det spændende).

Key Performance Indicator - KPI. Resultatbaseret styring - RBS. Uanset navnet er det metoder til at måle, hvor effektivt man arbejder for at nå et mål. Sexet? Nej. Skræmmende? Ja. Uundgåeligt? Næppe.

Måder at måle resultater på er noget, man måske umiddelbart primært forbinder med salgs- og marketingsvirksomheder, men som i højere grad er begyndt at snige sig ind alle mulige andre steder. I det offentlige, folkeskolerne, min egen branche - mediebranchen - for at nævne nogle. Men er det gavnligt? Hører det overhovedet til nogen steder?

Annonce

Det er ikke bare disse specifikke metoder, teorier, tilgange – kald det hvad du vil – det handler om. Det handler om, at vi i højere grad finder os selv på en eller anden krummeluret vej, hvor vores opmærksomhed og øjne er så fokuseret på den guldbelagte Othellolagkage i horisonten, at vi fuldstændig misser vejen dertil, og den proces det er at tage først det ene sving og så det andet. Og nu taler jeg ikke kun bag skrivebordet i storrumskontoret. Jeg tænker også bag spisebordet i køkkenalrummet.

For, hvornår blev det normalen med et resultatstyret liv?

To ting skal lige gøres klart, inden jeg fortsætter med denne klumme: For det første, det er selvfølgelig ikke udelukkende negativt at arbejde resultatorienteret – arbejdsmæssigt såvel som privat. For det andet, hvis det ikke allerede stod klart: jeg er ikke en skid bedre selv.

Allerede i 2016 konstaterede Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA, som nu er fusioneret under VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) hvilken virkning resultatstyring havde på tre store områder: Folkeskoler, beskæftigelsesområdet og socialområdet. Svaret var fuldstændig klart: Det virker ikke.

Måden det, i dette tilfælde, kunne ses på, var ved at den resultatorienterede hverdag endte for folkeskolerne i, at der ikke blev prioriteret de vigtige opgaver, beskæftigelsesområdet endte med at have for meget fokus på kortsigtede resultater og nedprioriterede også de komplekse opgaver, og socialområdet endte med så stor fokus på enkeltsager, at en langsigtet planlægning blev umuliggjort.


Hvis vi mere eller mindre ”er trænet i” at gøre ting med et kortsigtet mål for øje, eller et mål for øje generelt, så glemmer vi at gøre meningsløse ting. Vi glemmer at lege. Vi glemmer at drømme. Vi kommer ikke på jordomrejse. Eller går Camønoen. Eller anlægger den selvforsynende køkkenhave. Eller bare læser en bog en lørdag eftermiddag uden bagkant.

Julia Friis Jørgensen


Som kommentar til rapporten sagde analyse- og forskningschef Vibeke Normann Andersen: ”… Og ikke mindst skal alle anerkende, at resultatbaseret styring i høj grad handler om at justere og korrigere sin praksis.”

Og der skal i den grad en justering til. Jeg ved godt, at de konklusioner der blev draget i 2016, ikke kommer som en overraskelse for nogen. Men det som jeg ikke synes, vi taler nok om, er hvorfor vi gør det her? Jeg er godt klar over, at mål netop bliver opfyldt. Men til glæde for hvem og hvad egentlig?

Hvis vi grundlæggende i vores arbejdsliv er så fokuseret på korte mål, må det simpelthen svække vores lyst til at udfordre os selv og være kreative. Og så er der eddermaneme noget galt. Pardon mit jyske. Det er uundgåeligt, at det vil afspejle sig i vores privatliv. Hvis vi mere eller mindre ”er trænet i” at gøre ting med et kortsigtet mål for øje, eller et mål for øje generelt, så glemmer vi at gøre meningsløse ting. Vi glemmer at lege. Vi glemmer at drømme. Vi kommer ikke på jordomrejse. Eller går Camønoen. Eller anlægger den selvforsynende køkkenhave. Eller bare læser en bog en lørdag eftermiddag uden bagkant.

Vi har så travlt med at sætte krydser på en tjekliste, at vi ikke er i de ting, man efterfølgende ville ønske man havde noteret i en dagbog.

I bund og grund taler resultatstyret arbejde ind i den præstationskultur, der, efter min mening, er eskaleret. For slet ikke at tale om, hvordan det rent faktisk kan påvirke vores arbejdsindsats i en mindre effektiv retning og generere en heftig mængde pseudoarbejde – det må blive i en anden klumme.

Det taler grundlæggende ind i, at vi som mennesker konstant vil sejre, og sjældent oprigtigt er ukritiske overfor os selv. Herregud, som en af mine kollegaer fuldstændig rigtigt forklarede det: som journalister leder vi netop efter sprækkerne og ikke succeserne.

Så hvad er konklusionen? Jeg skal løbe en usandsynlig langsom tur, min kæreste skal bage brødet med den blødeste skorpe, og ingen af jer skal klikke på denne klumme. Men, kan vi måske gøre en undtagelse ved sidstnævnte?

Om Julia Friis

27 år, uddannet journalist og cand.soc. i international sikkerhed og folkeret. Fra Jylland, på godt og ondt. Har en svaghed for alt der indebærer gluten og løber gerne langt for at gøre sig fortjent til det.

Annonce
Espergærde For abonnenter

Efter voldsomt overfald på elev i Espergærde: Sådan vil skolen håndtere sagen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Medaljer til to stærke kvinder: Birgit og Lillian fik flot hæder

Espergærde For abonnenter

Espergensere vil undgå kloak-bøvl: - Bør ikke være den enkelte borger, der skal stå for det

Helsingør

Nu er politiet inddraget i sag om vold på Tibberupskolen

Navne For abonnenter

Lægerne kunne ikke stille noget op: Ole brugte den sidste tid på at skrive "dagbog" om sit liv til børnebørnene

Helsingør

Så du den også? - Mystisk 'kampvogn' spottet ved lokal skole

Espergærde For abonnenter

Bilister holder på cykelstien og parkerer ulovligt i sidegader: Nu kommer skole med opråb til forældre

Danmark

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Navne For abonnenter

De fleste har dette mirakel i køkkenet: Far og datter har brugt et år ved komfuret

Debat For abonnenter

Ulovlig moske: Muslimer svigter ved ikke at deltage i samtalen

Navne

Præsten er for længst steget ned fra piedestalen: - Det vigtigste er at være vedkommende for de unge

Annonce