Annonce
Debat

Klumme: Vores lokale fornøjelsespark

Klummeskribent Daniel Ostermann Borup Jensen fotograferet i sin have i Espergærde.Foto: Charlotte de la Fuente

Holder du ferie i Nordsjælland? Er du træt af forlystelsesparker med hvinende rutsjebaner, høj musik og blinkende neonskilte?

Her er en fortælling om porten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, vores lokale fornøjelsespark.

Mennesket er produkter af vores historie. Når et menneske skal forholde sig til, hvem det egentlig er, vil det altid referere til sin fortid og se sig selv som et resultat af denne. Mennesket er også et produkt af samfundets historie. Vi er født ind i et verdenssamfund med blandt andet forskellige nationaliteter, religioner og uddannelser. For at kunne forholde sig til disse forskellige verdensbilleder, må vi først have kendskab til den historie, der har skabt dem.

Annonce

Historie hjælper os til at forstå og beskrive, hvorfor verden, samfundet og menneskerne ser ud, som den gør i dag. Og den historiske rejse finder du blandet andet hos Flynderupgård, som er porten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Porten viser vejen tilbage i historien til de gamle kongers parforcejagtlandskab og de 100 år gamle traditioner. Porten viser også vejen frem til læring, formidling, jord til bord og fællesspisning, hvor moderne kostråd møder husmandskosten. Det er et naturhistorisk kulturhus, der har potentiale til at huse alle byens borgere.

En aktivitet, der fremkalder en følelse af fornøjelse, kaldes ofte en forlystelsespark. Jeg vælger at kalde Flynderupgård for vores lokale fornøjelsespark.

Der er gratis entré, historiske lege i haven for børn og voksne, kæphestevæddeløb, læring og formidling i værkstederne, rundvisning med dufte fra prydhaven, lyde fra jyske heste, røde malkekøer, får, svin, ænder, gæs og høns, fortællinger om gemte film fra 2. verdenskrig samt jævn dansk kost, som man kunne få det i folkestuerne for omring 100 år siden. Et besøg på Flynderupgård trykker på sanser, følelser og den kognitive forståelse af, hvad 100 år gamle traditioner stod for.


Vi lever i et accelererende samfund. Jeg tror ikke, at vi kan ændre på præstationssamfundets logik. Jeg tror på, at vi kan øge vores fokus på de faktorer, som hjælper os til at kunne navigere i et samfund og arbejdsliv i hastig forandring – uden at trivslen og den gode arbejdslyst sættes over styr.

Daniel Ostermann Borup Jensen


Lyder denne klumme som om, jeg er ved at rejse penge til Flynderupgårds fremtid? Det er overhovedet ikke mit ærinde. Mit ærinde er at invitere børn og voksne ind til at opleve, at vi godt kan fornøje os uden også at skulle forlyste os.

Vi lever i et accelererende samfund. Jeg tror ikke, at vi kan ændre på præstationssamfundets logik. Jeg tror på, at vi kan øge vores fokus på de faktorer, som hjælper os til at kunne navigere i et samfund og arbejdsliv i hastig forandring – uden at trivslen og den gode arbejdslyst sættes over styr.

Vi skylder os selv, vores børn og børnebørn at gå tilbage i tid med tid til eftertanke og samtale uden forstyrrende forlystelser, uden kommercielle aktiviteter. Tilbage til en tid, blot for en stund, hvor det handler om de naturhistoriske oplevelser, tid til refleksion og den simple leg, hvor vi kan fornøje os.

Flere end 1 million danskere arbejdede hjemme under coronakrisen. Og lige om lidt skal hundredtusindvis af medarbejdere tilbage på den fysiske arbejdsplads. Måske er du en af de mange hundredetusinde, som har fundet nye måder at bruge din tid på? Måske har porten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland haft en særlig betydning for dig? Flere af os har fundet nye måder at bruge vores tid på – familierelationer, frivilligt arbejde, hobbyer eller ved at lære nye færdigheder. Vi kan have en masse blandede følelser med at komme tilbage på arbejde. Det kan være spændende, og noget vi har ønsket os, eller vi kan være vrede over, at vi tvinges tilbage for hurtigt. I den kommende ”post corona” tid er vi nødt til at vænne os til en ny rutine igen, hvilket kan tage lidt tid at falde ind i.

Har du et ”helle”, hvor du kan være fri?

Som menneske, som familiefar, som Espergenser, som stifter af Lifeatwork til forebyggelse af stress, vil jeg anbefale, at vi holder fast i vores ”helle”. Ikke som et tilflugtssted. Men som et fristed, hvor vi kan fornøje os og give os tid til at være, tid til at opbygge robusthed overfor det accelererende samfund. Har du et ”helle”? Nu kender du mit - vores lokale fornøjelsespark.

Om Daniel Ostermann Borup Jensen

Daniel O. B. Jensen er stifter og ejer af Lifeatwork.dk. Daniel har 20 års ledererfaring fra Danmarks største detailvirksomheder og i øjeblikket under uddannelse som psykoterapeut. Han har tre børn og bor i Espergærde, hvor hans virksomhed også har adresse.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor café i Helsingør i fare for at lukke: - Jeg sover ikke særligt godt for øjeblikket

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Perfekt start: FC Helsingør åbnede 1. division med sejr over Fremad Amager

Erhverv For abonnenter

Salget af skriveborde eksploderede: Nu investerer lokal møbelbutik millionoverskud

Debat

Ugens kandidat: Hvem er Kari Jørgensen, egentlig?

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Enghardt kom hjem med stil

Helsingør For abonnenter

Overfaldt pige ved benzinstation, men blev løsladt: Grov vold var ikke grov nok

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Hurtigere, højere, stærkere - vi kæmper for guld til Danmark

Kultur

Nu skal speederen i bund: Sådan bliver Helsingør europæisk kulturhovedstad i 2032

Navne

Tragisk udgang på bisættelse: Pårørende fik det dårligt i kirken og døde

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Helsingør indleder sæsonen med snæver sejr

Erhverv For abonnenter

Lars fik angst efter ansats svindel: Nu er hans virksomhed igen ovenpå

Sport

Se videoen: FCH-anfører kun tilfreds med sejr i premieren

Annonce