Annonce
Debat

Klumme: Hvorfor alle i hele verden burde skrive klummer...

Franz Veisig er skrive-entusiast og klumfluencer med et ønske om, klumme for klumme, at påvirke verden til at blive et lidt bedre sted at være. Se øvrige skriveriet på veisig.dk.Foto: Lars Johannessen

Eller – lidt mindre ambitiøst – at nogen bare får sat tanker på skrift, og dermed oplever de positive effekter der følger af handlingen.

Formålet med overskrifter er at skabe tilpas meget opmærksomhed. De skal motivere læseren til at komme i gang - i dette tilfælde med denne klumme. Klummen skal så umiddelbart skabe så stor interesse, at læseren bliver hængende, mens der vokser en lyst til at vide mere, der eksploderer i at læseren tager handling. Den handling er i dette tilfælde at få dig til at skrive. Ganske enkelt. Tøm hjernen for hvad der fylder. Ikke hvad som helst. Men noget der betyder noget for dig. Derfor denne klumme.

Hvis dit hoved er nogenlunde lige så rundt og rummende som mit, så oplever du sikkert også, at der sker så mange ting omkring dig, at hjernen oftest er fyldt til bristepunktet. Det giver meget lidt mulighed for overblik og til at spotte løsninger, og der er manglende plads til eftertanke og rum til kreativitet. Er livet ovenikøbet udfordrende, kan nogle få tanker få uforholdsmæssig meget plads og virke pacificerende.

Annonce

Min erfaring er, at det er (næsten magisk) befriende at få skrevet tankerne ned. Og i 2021 er det superlet at gøre i notefunktionen på mobilen som alternativ til papir og blok.

Er du glad? Så skriv det ned og fasthold energien i nuet. Det er dejligt livsbekræftende – og solstrålehistorier kan fx genlæses på en regnvejrsdag. At skrive jævnligt, eller endog dagligt, synliggør, hvad der er at sætte pris på i livet. Glædeshormonerne vil få et boost. Det kan måske endda blive starten på en taknemmeligheds-rutine, der har den sidegevinst, at det man fokuserer på, ser man med et mere af.

Er du ked af det? Så skriv det ned og slip frustrationerne (løs). Det er måske her, hvor det at skrive kan have den allerstørste positive indvirkning. Man giver sig selv en terapeutisk hånd, i det tempo og omfang man er klar til det. Skriv om aftenen og sov godt. Så kan du læse tankerne i morgen og vende og dreje ordene, så de udtrykker problemet så nøjagtigt som muligt. Skriv til dig selv eller til den du har i fokus. Om du ender med at sende det, du forfatter, er pt ikke så vigtigt. Men at få formuleret knivskarpt hvad du har oplevet, hvordan det føles, og hvad du ønsker i stedet for, er en lise for sjælen og kvalificerer en løsning. Prøv det.

Er du mellemfornøjet? Så tøm alligevel tænketanken, og tag et kig fra helikopterperspektiv på hvad der ligger og roder. Er der behov for at peppe hverdagen op, og finde frem til det der kan gøre et mellemfornøjet individ mere fornøjet? En dagbog – eller ugebog – er fabelagtig som livsdokumentation for alle, og med tiden kan man tydeligt spotte, hvem man bruger mest tid på, og hvad man bruger tid på. Det er guld værd, hvis man som mellemfornøjet får lyst til benzin til at bryde med den nuværende trummerum.

Personligt har jeg brugt klummeskrivning som et værktøj til at blive afklaret/klogere. Og har det i processen inspireret en sjæl her eller der, så har det været en dejlig sidegevinst, der understøtter min livsmission. Dette er min 33. klumme. Jeg har brugt rundt regnet 33 x 5 timer på en række emner, som ligger mig på sinde, og som jeg savnede at fordybe mig i. Fx min klumme om meningen med livet (20. februar 2021). Den var som at føde en elefant. Men ud skulle den. Den var vigtig for mig og tog mere og mere plads på den mentale harddisk.

Skriveprocessen var kaotisk. Små fragmenter til et puslespil blev lagt, men de strittede i alle retninger. Som tiden gik, anede jeg en rød tråd og begyndte at hive i den, og den ledte videre til nye meningsgivende sætninger, og med ét åbenbarede der sig et motiv ud fra de tilsyneladende forskellige puslespilsbrikker. Den færdige klumme var klar i spyttet, og jeg sad med en stærk overbevisning om, at jeg havde slået et søm i væggen og med ét var markant mere afklaret omkring livets allerstørste spørgsmål. Investeringen var nogle timer foran skærmen med et stærk drive til at bore gennem tågen for at komme ud i solskinnet.

Prøv selv at kaste dig ud i at dykke ned i et emne, der fylder noget i dit univers. Og kom tilbage til overfladen med en viden om, hvad du ikke vidste, du vidste. God skrivelyst!

Om Franz Veisig

Franz Veisig, 1969, er skrive-entusiast og klumfluencer med et ønske om, klumme for klumme, at påvirke verden til at blive et lidt bedre sted at være. Se øvrige skriveriet på Veisig.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Debat

Debat: En tiltrængt pause med færgen

Annonce