Annonce
Debat

Klumme: ”Arbejdernes Internationale Kampdag bliver endnu et år mest en digital begivenhed”

Klummeskribent Aslak Gottlieb.Foto: Torben Sørensen

Citatet i rubrikken er fra Netavisen Pio. Artiklen kom op, da jeg googlede ”1. maj 2021”. Det gjorde mig helt trist. Som jeg ser det, er det sidste værdifulde på proletarernes mærkedag netop den fysiske demonstration, samværet og hyggen. Det er godt nok mange år siden, jeg selv har deltaget. Dengang lyttede ingen efter talerne, så hvorfor skulle nogen gide at deltage i en digital udgave af 1. maj?

Humøret blev ikke bedre af at læse videre om de digitale tilbud. Hovedbegivenhederne foregår på Facebook. Både Fagbevægelsen og Socialdemokratiet er faldet til patten og sutter løs af Mark Zuckerbergs digitale surrogat for ægte samvær. Neokapitalisten over dem alle. Det ville have været noget stærkere, hvis man opfordrede sine medlemmer til at holde digitalt helle for at gå byen rundt og vaje med de røde faner.


Annonce

Så kan man være uenig. Det er faktisk meningen med showet. At vi siger det højt, som deler os. På den måde får vi mulighed for at debattere uenighederne åbent med hinanden. Set i det lys, elsker jeg de røde faner.

Aslak Gottlieb


De røde faner kan stadig noget. Med lysegrønne nyudsprungne træer som bagtæppe, tager de sig flot ud. Men endnu vigtigere, er de med til at synliggøre holdninger, identitet og engagement. Fanerne minder os om, hvad det vil sige at være et politisk menneske, som sammen med andre bruger sig selv i det offentlige rum til at mene noget om det, som er vores fælles.

Så kan man være uenig. Det er faktisk meningen med showet. At vi siger det højt, som deler os. På den måde får vi mulighed for at debattere uenighederne åbent med hinanden. Set i det lys, elsker jeg de røde faner. De symboliserer værdier og holdninger, som deles af de mennesker, som bærer dem. Også selvom jeg ikke stemmer det samme, som dem.

Traditionen går helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor arbejderbevægelsen på tværs af europæiske nationer sluttede op om det fælles krav at nedsætte arbejdstiden dagligt til otte timer. Det var ikke sådan, at arbejdsgivere og myndigheder umiddelbart gav fri og tillod demonstrationer. Der skulle gå nogle år med gang i gaden og sammenstød med politiet, før man blev enige om at bruge dagen på at være uenige.

Så det er synd, at 1. maj løber i et med alt det andet digitale sjask på de sociale medier, hvor den politiske debat foregår til hverdag. Anderledes lyst begynder det at se ud for en anden stor begivenhed, hvor fanerne også vajer. Her tænker jeg på Pride. Den årlige gadefestival i storbyer verden over hvor mangfoldighed i køn og seksualitet bliver fejret med regnbuefarvede flag og udsmykning af hele byen.

Pride falder i midten af august, hvor samfundet ser ud til at være åbnet igen. I år er den internationale udgave, World Pride, endda placeret i København. Det er en kæmpe fest med modeordet mangfoldighed som ledetråd. Et begreb, som det er svært at være uenig i.

Mangfoldigheden er både Prides styrke og svaghed. Hvem ville i 2021 fx sige højt, at homoseksuelle ikke skal have de samme rettigheder som heteroer? På den måde er det så nemt at blive enig om det politisk korrekte og værdierne bag Pride, at alt fra forsiden af Politiken til 7eleven-butikker og lysudsmykningen på Industriens Hus udvander konceptet ved i mangfoldighedens navn at pynte sig aldeles ensartet med de lånte fjer i regnbuens farver.

Set i lyset af Prides succes, melder der sig store spørgsmål: Er tiden løbet fra 1. maj? Orker fremtidens generationer at være uenige? Må den ideologisk politiske dagsorden vige for dens værdipolitiske fætter?

Jeg håber det ikke. Mangfoldighed er naturligvis godt og vigtigt. Men forleden hørte jeg et begreb i radioen, som jeg håber vi kommer til at tage i brug. Samfoldighed. Hvis du synes det lyder konstrueret, har du ret. Men hvis du tænker, at det er en meningsproducerende klakør som jeg selv, der har fundet på det, tager du fejl. Det er nemlig en ægte opfinder, fysikeren H.C. Ørsted, som tilbage i netop 1800-tallet introducerede ordet i det danske sprog.

Rigtig glædelig 1. maj. Jeg skal i sommerhus og deltager ikke, men sender i samfoldighedens navn de varmeste hilsener til arbejderbevægelsen.

Om Aslak Gottlieb

Aslak Gottlieb er direktør for online mediet Kiosk. Lokalt er han partner i netværket Vi samler hele Helsingør og medlem af bestyrelsen i Helsingør Teater. Han har fire børn og bor i Espergærde, hvor han tidligere var lærer på Grydemoseskolen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kæmpe virksomhed fyrer medarbejdere midt i konkurs-forhandlinger: - Jeg har kollegaer, som ikke kan betale husleje

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Undersøger fordele ved metrodrift på Kystbanen: 'Flere afgange og forbedret punktlighed'

Helsingør For abonnenter

Hård kamp om elsket strand: Udskældt havneudvidelse rykker tættere på

Helsingør

Advarsel til trafikanter: Pas på sne- og isglatte veje

Sport

Hjalte Froholdt spiller i NFL, men det er ikke gået som forventet: - Det handler bare om at klø på

For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste

Debat

Debat: Alt fungerede perfekt, da jeg skulle have mit tredje stik

Helsingør

Handelsforeningen vil træffe historisk beslutning efter en helt håbløs julesøndag: - Hvor er alle folk henne?

Sygeplejersken Luca afleverer sin opsigelse: Han håber, at flere end 1000 vil følge trop

Navne For abonnenter

Ida har pakket 672 gaver ind til børn på Helsingørs krisecentre: -Det er dejligt at glæde andre

Erhverv For abonnenter

Efter forsinkelser og knas med Kina: Nu åbner Bettina butik og satser på international succes

Helsingør

Vildt uheld: Bil endte med hjulene i vejret - mand sad fast derinde

Annonce