Annonce
Helsingør

Klumme: At løfte i flok

(Foto: Lars Johannessen)
Annonce

Rolf Lund er 61 år og har undervist på Laborantuddannelsen. Rolf øver sig på at blive forfatter, er engageret i frivilligt arbejde i HSOK, Ungdommens Røde Kors og på Stubben. Interesser: Orienteringsløb, madlavning og udsatte grupper i samfundet.

Der er nok af nyheder og udviklinger i verden, man kan blive bekymret eller trist af. Udryddelse af arter, klimaændringer, had, krig, vold. Mennesker, der vil rage til sig på andres bekostning, klovne og psykopater, der ender som præsidenter og levebrødspolitikere, der mest tænker på, hvad der kan betale sig. Hvorfor er mennesket et af de farligste og dummeste dyr i verden?

Vi er heldigvis også så meget andet. I modsætning til så mange andre dyr, forstår vi ind i mellem virkelig at samarbejde. Tænk, at vi kan finde ud af at bygge Storebæltsbroen, sende raketter til Mars eller kortlægge hele det humane genom?

Rigtig mange helsingoranere bruger en del af deres fritid på at være sammen med andre om at bygge noget op, som de ikke kunne gøre alene. Hvor mange tanker og skridt skal der ikke tages for at gennemføre de store events, der er i Helsingør? De ruller over byen i en lind strøm: Click festivalen, KMD Ironman, Kunstrunden, Helsingørmessen, Words, Øl Løbet, nORD Nordisk litteraturfestival, Sundtoldmarkedet, Hamlet Live, Jazzfestival, Kronborg Cup, Passage teaterfestival – jeg har sikkert glemt nogle vigtige – Undskyld.

Jeg er selv engageret i Helsingør Bogmesse, Kronborgstafetten og diverse orienteringsstævner. Bare Kronborgsstafetten: 2300 løbere, der helst skal bevæge sig rundt på de to ruter på en bestemt måde uden at løbe hinanden ned og så bespise dem bagefter – og rydde op. Men det er en fornøjelse at gøre alt dette sammen med andre, få det til at fungere. Det kan kun lade sig gøre, når man er mange, der går sammen og trækker i samme retning. At opleve det og opleve deltagernes glæde er det hele værd. Til orienteringsstævner går der et år og hundredvis af timer med at tegne kortet, banelæggeren, banekontrollanten og stævnelederen har ligeledes brugt et trecifret timetal på opgaven til de store løb. På dagen er det halve af klubben med for at få det hele til at glide og alle, der byder ind, kan få en opgave. Vi kan sagtens bruge en Rasmus Paludan, hvis bare han vil holde mund. Der er ingen, der stiller ultimative krav. Disse arrangementer, der bygger på frivillig arbejdskraft, er inkluderende og skaber glæde både hos hjælperne og hos dem, der nyder arrangementet. Men det kræver også, at nogle går forrest.

Der har lige været valg og vi har fået det folketing, vi har fortjent. Jeg har været ramt af politikerlede i flere år, og har især været irriteret over, at vores politikere mest tænker på, hvordan de enten kan bevare magten eller få mere magt. Man kan håbe på, at der nu kommer fire år med langsigtede visioner og samarbejde, og at oppositionen hjælper med i stedet for at bruge tiden på chikanerier.

I en verden, der står overfor opgaver, der er større end at bygge Storebæltsbroen, er det på tide, at vi samarbejder om at gøre jorden til et bedre sted, så der også er mulighed for liv for fremtidige generationer. De ledere, vi netop har valgt, må tage sig sammen, blæse på de taktiske spil, på lobbyvirksomheder, på erhvervsliv, som helst ingen ændringer ser og udstikke nogle nye retninger, tage nogle upopulære beslutninger. Få Europa med, ja hele verden. Jeg tror, der er opbakning fra befolkningen til at gøre noget, både store og små ting sammen, bruge hele paletten. Det vil batte noget, alene kan vi intet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FC Helsingør tabte til Superligahold

Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce