Annonce
Helsingør

Klumme: De betroede talenter

Foto: Mads Jensen, Ritzau/Scanpix
Annonce

Rolf Lund er 62 år, levnedsmiddelingeniør og underviser lidt på Laborantuddannelsen. Rolf har skrevet serien af Kogebøger for fattigrøve og romanen ”Intet tilgivet”, der handler om rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej. I sin fritid er han engageret i frivilligt arbejde som ungdomstræner i HSOK og studiestøtte for en fange i Horserød. Rolf blev verdensmester igen i orienteringsløb for veteraner i 2018. 

Jeg har en hemmelig last. Nogle gange ser jeg Luksusfælden og bliver underholdt af at se ”voksne” mennesker tage nogle forfærdelige valg og blive ved med at tage dem, på trods af, at de bliver skældt ud. Så hold da op med at ryge 40 cigaretter om dagen, drikke 2-3 liter cola og spise pizza hver anden dag!

Det er pinligt at se på og pinligt, at jeg ikke lukker for det.

Uden at være troende kan jeg godt finde på at læse biblen, mest som opslag. Det kan for eksempel være lignelsen om de betroede talenter (talent er en gammel måleenhed for massen af antikkens ædelmetaller guld og sølv). Det støder mig, at de tre tjenere ikke fra begyndelsen får det samme antal talenter. Det støder mig endnu mere, at den, der har forvaltet sine talenter bedst, udover de fem, han har tjent, også får den ene talent fra ham, der blot gravede den ned. Moralen er: For enhver, som har, til ham skal der gives, og han skal have overflod, men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har. Og kast den uduelige tjener ud i mørket udenfor. Der skal der være gråd og tænderskæren.

Mon det er det, regeringen mener med, at vi lever i en kristen kulturforståelse? For nylig læste jeg en samling tekster af Jeppe Aakjær. En hjerteskærende række af historier om armod på heden omkring år 1900. Stav dig for eksempel igennem Frederik Tapbjergs plovgilde. Frederik er daglejer og bor i en hytte på heden og kæmper med at få mad ud af jorden. Han har så mange rollinger, og hytten er så lille, at hele familien snart kan danse kædedans rundt om den. Han fik hjælp af nogle bønders karle og fik pløjet hele sit lille hedestykke op på fire timer af bøndernes stormankede heste, der lyste af fedme og havrerøgt. Bønderne selv ankom, da arbejdet var overstået og åd derefter kalvesteg og drak snaps og ikke nok med det, så gik snakken om, hvor krævende og dovne daglejere var i al almindelighed. Frederik, hans kone og alle børnene måtte sultne se til at sidste fad blev tømt, og bønderne af mæthed knap kunne rejse sig bagefter. Da de er gået, spørger et af børnene, om hun må få den knogle, som en af bønderne har suttet på. Der kom heldigvis et Kanslergadeforlig mange år senere, der rettede op på mange af disse uretfærdigheder.

Men jeg kom alligevel til at tænke på vores statsminister, som for år tilbage kom til at sige: ”2000 kr!? Det kommer an på, hvem man er? Nogle steder kan man måske få et par sko?” Uvidenhed og arrogance. Joachim B Olsen, som gerne så, at der var flere fattige i landet, så de rige kunne blive rigere? Rasmus Jarlov, som er stolt over at have gennemført kontanthjælpsloftet, Kristian Thulesen Dahl presser på med stramninger, uanset om de rammer danskere, og Mette Frederiksen, som ikke sætter foden ned. Jeg er bekymret for den stigende ulighed og på den hjerteløshed, hvormed man omtaler de kasteløse i Danmark. Jeg er bekymret for, hvad der sker, når flere og flere går i privatskole og ikke oplever forskellene mellem rige og fattige i landet. Jeg er bekymret for et todelt sundhedssystem, hvor de med penge kan springe køen over og betale sig fra behandling. Jeg er især bekymret for de børn, der må vokse op i fattigdom og se de få kroner husstanden har til rådighed gå op i cigaretrøg.

De få talenter, jeg har med at gøre, forsøger jeg at forvalte bedst muligt. Tiden vil vise om det rækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Sikke en fest: - Vi er så glade

Erhverv

Statsministerens travle time i Helsingør: - Coronavirusset kommer desværre med en pris

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce