Annonce
Debat

Klumme: De forbandede gule

Klummeskribent: Lars Michael Nielsen, 1983, er biolog, guide og naturformidler. Han elsker friluftslivet med alt, hvad det byder på. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Jeg har i de seneste ugers tid læst på flere medier - og specielt i grupper, hvor der er interesse for heste - at man skal skynde sig ud og rive den forfærdelige gule og ”invasive” plante Eng-brandbæger (Jacobaea vulgaris) op, fordi den er giftig for hestene.

Eng-brandbæger (Jacobaea vulgaris). Foto: Pixabay

Der har sågar været opfordringer til, at man skulle gøre dette i et 200 meter bredt bælte uden for ens grund. Der har også været folk, der mod gældende lov har fjernet planten fra fredede områder. Og så er der folk, der mener, at det offentlige skal betale for at fjerne dem...

Lad os lige få et par ting på det rene: Eng-brandbæger bliver aldrig en invasiv plante, som eksempelvis Rynket rose og Kæmpebjørneklo, der begge er indført fra Asien. Eng-brandbæger er nemlig en hjemmehørende art. Og selvom den i visse områder vokser i tætte bestande, så fortrænger den ikke andre arter - medmindre det område, den vokser i, er udsat for kraftig forstyrrelse, hvor lyset let trænger ned til frøene, som for eksempel i en hestefold, hvor græsningstrykket og den generelle forstyrrelse er meget større end ved en naturlig tæthed af græssere.


Jeg ved godt, at naturen nogle gange er besværlig. Specielt hvis vi prøver at rette den ind, så den lige passer ind i vores kasser. Og jeg ved godt, at ikke alle sætter lige stor pris på alt, hvad der kryber, kravler, vokser og gror derude.

Lars Michael Nielsen


Eng-brandbæger smager også bittert, og hvis der er tilstrækkeligt meget andet, som dyrene (ikke kun heste - kvæg kan heller ikke tåle dem) kan æde, går de uden om dem.

Derudover kan det da ikke være rigtigt, at alle vi, der ikke lige har heste som hobby, skal betale for, at en smuk plante, som er hjemmehørende i vores allesammens natur, skal fjernes fra offentlig grund, bare fordi andre folk synes, det er sjovt at have heste som husdyr.

Udover at Eng-brandbæger er en virkelig smuk plante, så er den også en meget vigtig plante for utroligt mange sommerfugle, bier, svirrefluer og andre insekter, som suger nektar fra de gule blomster. Som mange af jer måske har hørt om, er insekterne i en kæmpe krise, hvor de over de seneste år er forsvundet i stort antal.

For det smukke sorte og røde møl med de malende navn Blodplet er Eng-brandbæger vigtigere end nogen anden plante. Det fremgår faktisk af dets videnskabelige navn Tyria jacobaeae, som netop henviser til denne art. Den lægger nemlig sine æg på planten, og når larverne vokser op, ”overtager” de plantens gift som beskyttelse i takt med, at de æder planterne.

Jeg ved godt, at naturen nogle gange er besværlig. Specielt hvis vi prøver at rette den ind, så den lige passer ind i vores kasser. Og jeg ved godt, at ikke alle sætter lige stor pris på alt, hvad der kryber, kravler, vokser og gror derude. Selv har jeg det faktisk stramt med flåter (det hedder de altså - de hedder ikke tæger).

Men kære hesteejere og andre, der ikke er vilde med Eng-brandbæger: At I fjerner dem på jeres egne matrikler, har jeg i princippet ikke noget imod, for det har I ret til, og jeg kan godt forstå, I ikke vil have syge dyr.

Men vil I ikke være søde at tænke lidt på vores sommerfugle og andre insekter, inden I næste gang fjerner alt gult. Hold nallerne væk fra de blomster, som står på vores fælles og andres områder. Og lad være med at opfordre til, at man fjerner dem, for så er der nemlig også lidt tilbage til insekterne og alle os andre.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce