Annonce
Helsingør

Klumme: De har sejret ad helvede til

Annonce

”BAGFRA! FORFRA! GRUS!”. Jeg har lært nogle nye udtryk, efter at jeg er kravlet på cyklen. Jeg har haft 9 måneders løbepause, og for at holde mig i form har jeg cyklet sammen med andre lycraklædte gamle mænd. Så jeg er en af de udskældte, som cykler Nordsjælland tyndt og generer den kørende trafik. Jeg synes nu, vi kører pænt og sjældent to og to. Kører vi en og en, er samtale umulig, så det meste af tiden på de 60-80 km er man henvist til egne tanker.

Og hvad tænker jeg så på? Det meste af tiden kigger jeg på ukrudt og marker. Da jeg gik i 6. klasse havde jeg en rigtig god biologilærer, som opfordrede os til at botanisere og presse blomster. Jeg var den eneste i klassen, der hoppede på den, men jeg gjorde det i den grad i flere år, så jeg fik en samling på flere hundrede arter, som i årevis lå i en bunke mellem aviser og lugtede af hø. Jeg var den underlige dreng, der mere mindede om tyren Ferdinand, som foretrak blomster frem for tyrefægtning. Jeg fandt ud af at bjørneklo er lidt svær at presse, for da jeg kiggede til den, efter den havde ligget under nogle stabler bøger, var den delvist ædt op af larver. Jeg var mere heldig med ranunkler, som jeg gjorde mig til ekspert i. Stort set alle ranunkler kan være på et A4 ark, blomsterne holder nogenlunde farven og bladene er til at have med at gøre. Ranunkler kaldes også for smørblomster og de første 10 arter er almindelige.

På cykelturene får jeg repeteret de arter, som jeg lærte i sin tid. Navnene fascinerede mig og gør det stadig. Bogstavrim, god rytme osv. Prøv at sige: Håret høgeurt, humleagtig sneglebælg, prikbladet perikon, dunet steffensurt osv. Med 30 km i timen registrerer jeg nu arterne igen og igen og glædes over gensynet. Jeg kigger også på markerne, og man må sige, at danske landmænd er dygtige. Tæt sået, helt ud til kanterne. Hvede- og rapsmarker dominerer og der er intet, som i intet, ukrudt i markerne. De har vundet! Ikke en gang når man kigger ned i bunden tæt ved jorden, er der andet end det, landmanden har sået. Det så anderledes ud, da jeg var barn. Hvor er rød arve, rynket stenfrø og læge-jordrøg? Nåh ja, de hørte til i roemarkerne, som også er væk. Sprøjtesporerne i markerne ligger snorlige og der bliver sprøjtet helt til kanten og nogle gange over, så de levende hegn får et brunt skær. Kun i kanterne ses blå kornblomst og valmuer, som begge smider ualmindelig mange frø. Naturen har det trangt i Danmark fordi landmændene skal klare deres dyre lån. Jeg synes, at dårlige jorde bør tages ud af drift, og at landmændene skal have kompensation for tabt fortjeneste. Der er en øget forståelse for at undlade at klippe grøftekanterne, bortset fra hvor det giver mening af trafiksikkerheds grunde. Klippes skal på et eller andet tidspunkt, da de ellers vil springe i skov.

I lang tid har vi cyklet i en tung duft/lugt af raps, men nu er de afblomstret. Nu har hyldeduften taget over og den er langt mere behagelig. I landsbyerne blandes duften af hyld med lugten af liguster, som om mulig er endnu mere tung end rapsblomsterne. Jeg glæder mig til at kunne løbe i skoven igen og lugte sommerlugtene: Brændenælder, skovhindbær, kantareller og råd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: En bolig, der kan betales

Debat

Debat: Lukkede døre

Annonce