Annonce
Debat

Klumme: ”Der er noget i luften” - og vi venter på en afgørelse

Klummeskribent Anette Lauritsen.Foto: Lars Johannessen

Så er det blevet marts måned og forår. En glædelig og forventningsfuld tid, som jeg synes adventssalmen ”Der er noget i luften, jeg ved ikke hvad, som forår, skønt skoven har mistet hvert blad”, siger noget om. En salme der godt nok er skrevet for over 100 år siden af salmedigter og forfatter Vilhem Gregersen, men som stadig passer godt for marts til trods for, at det ikke er op mod jul, men mod forår ventetiden går.

En salme der bringer mine tanker tilbage til barndommen. En barndom der for mange af os var sorgløs og uden de store komplikationer. Men for andre igen ikke så sorgløs. For mig i det Jylland hvor træerne helt ud mod vest knap er 1,5 meter høje, fordi vestenvinden og saltvandet ødelægger væksten, og som kun giver en smule ly og læ til de gårde og huse, der ligger derude. Og hvor det kunne være mere end slidsomt at være menneske. Men hvor jeg også husker, at netop når foråret kom, ja, som kom der liv og gang i de små vækster i de sandede haver omkring gårdene. Små sarte, hvide vintergækker og skønne gule erantis. Sjovt nok er adventssalmen trykt i digtsamlingen Vintergæk i 1911. Godt nok længe før jeg blev født. Men vintergæk og erantis er stadig blomsterne, vi frydes ved og gør os godt netop nu.

Vi venter på at det liv, der har været gemt under sneen igen skal vågne. Naturen vågner sagte og roligt. Sneen er væk. Frosten er af jorden og de små vækster titter frem. Vi kan ikke andet end føle glæde over, at vi trods alt lever og, at mange af os også formår at få det bedste ud af hverdagen. Og som jeg sidder her og skal fatte mig i korthed og give mit besyv med til denne klumme, ringer det på min dør. Udenfor står et bud med den fineste blomsterhilsen. En dejlig hilsen fra en af mine mange samtalevenner. Forunderlige verden tænker jeg, som jeg sidder og tænker, at min klumme skal handle om den ventetid, mange af mine samtalevenner går igennem netop nu. Om hvor længe de mennesker må vente på en afgørelse af deres sag, og vitterlig burde være dem, der skulle have en blomst for deres tålmodighed. Svend der nu i 13 år har ventet på at blive godkendt af systemet til en pension, som år ud og år ind stadigvæk skal finde sig i at blive slæbt gennem diverse aktiverings- og jobtræningsforløb, for at blive godkendt til et værdigt liv. Men som tålmodigt må vente og nok ikke helt ser værdien i foråret eller de små erantis og vintergækkers fremkomst som os, der trods alt er de privilegerede.

Annonce


Få nu gang i systemet og systematikken og få afgjort de sager (..) Vi kan tage til Mars og Månen. Så hvor svært kan det mon være, at få bevilget en pension til et sårbart psykisk menneske, der har ventet i 13 år.

Anette Lauritsen


Vi der sidder godt beskyttet i vores små lukkede enheder rundt omkring i byen og klager over ikke at kunne blive klippet eller gå i forretninger. Jeg forstår ikke, hvorfor Svend og alle de andre ventende, sårbare mennesker ikke får mere opmærksomhed omkring deres sag netop nu, hvor tiden er der til det. Nu hvor systemet er nedlukket.

Jeg var i rigtig mange år ansat i systemet og husker, hvordan dagene med tidlig lukketid gav mulighed for overblik til netop at få sagerne belyst og vurderet for til sidst at foretage en afgørelse. En afgørelse som har stor betydning for disse mennesker og deres livskvalitet. Så hvorfor systemet ikke nu bruges systematisk og fornuftigt til gavn, for de mange der venter på en afgørelse undrer mig. Min opfordring er derfor følgende: Få nu gang i systemet og systematikken og få afgjort de sager. I Svends sag er alle lægelige oplysninger med mere tilstede. Vi kan tage til Mars og Månen. Så hvor svært kan det mon være at få bevilget en pension til et sårbart psykisk menneske, der har ventet i 13 år. Som det positive og noget naive menneske jeg er, håber jeg, at det trods alt lykkes inden vi igen skal synge adventssalmen til jul. Glædeligt forår derude.

Om Anette Lauritsen

Anette Lauritsen, 1951, er tidligere leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. Aktiv i atletik siden 1973 med diverse mesterskabstitler. Nu blandt andet løbe- og yogatræner i RunningRhino Ålsgårde.


Annonce
Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Omstridt by-forum lukker: - Kritikken har været hård

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Sport

Anfører ude i topbrag: Skal giftes

Erhverv

Genstart efter en svær tid: Nu sprøjter den tidligere vaskehal sunde chokolader ud

Snekkersten

Ups - forkert adresse: Politi og redningsmandskab kørte forgæves

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Debat

Klumme: Udkantsdanmark, taberlandet - hvis det findes i virkeligheden, så har jeg endnu ikke fundet det

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Guide: Fem ting du kan opleve til kulturnat i Hornbæk og Tikøb

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Annonce