Annonce
Debat

Klumme: Jeg ved ikke, hvad jeg vil - og det er okay

Klummeskribent Frederikke Wolff Larsen.Foto: Lars Johannessen

For lidt over to måneder siden færdiggjorde jeg gymnasiet, og jeg tænker stadig tilbage på vognturen og studentergilderne med det største smil og et kæmpe savn. Samtidig havde jeg på en måde en forventning om, at jeg ville føle mig mere fri, nu når jeg ikke går i skole mere. Ikke flere lektier og afleveringer, ikke flere langtrukne timer og online-undervisning. Og det er uden tvivl en befrielse.

Jeg har længe vidst, at jeg ville tage mindst ét sabbatår efter gymnasiet for at få en pause fra skolen. Det er der mange, der ser frem til, og jeg ved godt, at det er meget normalt at føle et behov for at komme væk fra skolen og lave noget andet i noget tid. Alligevel er jeg på det seneste tit blevet spurgt, om jeg er kommet ind på noget af det, jeg har søgt ind på, og jeg bliver jævnligt spurgt om, hvad jeg vil uddanne mig som. Jeg har ikke søgt ind på noget, og jeg aner ikke, hvad jeg vil. Jeg ved at folk spørger af nysgerrighed og i en god mening, men det er svært ikke at få følelsen af, at man bør vide, hvad man vil – selvom man tager et års pause fra at studere.

Jeg har ikke travlt, fordi jeg ved, at jeg har tid nok, men også fordi jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg bliver stresset, hvis jeg lægger for mange fremtidsplaner. Erfaring siger mig også, at ting sjældent ender ud, som man havde regnet med, så jeg har det ganske enkelt bare bedst med at leve så meget i nuet som muligt, når jeg kan. Stressniveauet er i forvejen højt blandt unge, og det er der jo ikke noget at sige til, når de fleste føler, at de har enormt meget at leve op til, bl.a. hvad angår valg af uddannelse.

Annonce


Jeg er 19 år, fuld af drømme og gode idéer, men samtidig forvirret og sindssygt usikker på mig selv nogle gange. Derfor er det også vigtigt for mig, at andre unge mennesker ved, at fremtiden ikke haster. Det vigtigste er, at man har det godt, med det man laver.

Frederikke Wolff Larsen


Der er jo tonsvis af ting, man kan blive, men de mange muligheder kan naturligvis også skabe mere forvirring end afklaring. Jeg har kæmpe respekt for dem, der ved hvad de vil i en meget ung alder, men jeg er ikke en af dem. Heldigvis ved jeg, at jeg ikke er alene om det, og det tror jeg er vigtigt at huske hinanden på. Vi er mange, der ikke har nogen anelse om, hvad vi vil med vores liv.

Til gengæld har jeg taget et stort skridt for nyligt og er flyttet hjemmefra sammen med min kæreste. Med ét begyndte jeg at føle mig alt for voksen og samtidig usikker på mig selv. Kan jeg overhovedet finde ud af det? Den følelse tror jeg, at der især er mange unge, der sidder med, når de starter et nyt kapitel, uanset om det er nyt job, kørekort, at flytte hjemmefra eller noget helt andet. Jeg forsøger stadig at lægge min usikkerhed på hylden og tro mere på mig selv. Vide at jeg godt kan klare det, jeg sætter mig for, og vide at det er okay, hvis jeg fejler.

Jeg er 19 år, fuld af drømme og gode idéer, men samtidig forvirret og sindssygt usikker på mig selv nogle gange. Derfor er det også vigtigt for mig, at andre unge mennesker ved, at fremtiden ikke haster. Det vigtigste er, at man har det godt, med det man laver.

Om Frederikke Wolff Larsen

Født og opvokset i Helsingør, og er netop blevet student fra Helsingør Gymnasium.

Har skrevet tonsvis af fiktive historier fra barnsben, som hun for det meste bare holdt for selv. Det skrevne univers var og er et frirum for Frederikke, hvor hun kan drive lidt væk fra den virkelige verden. Frederikke har også en blog på tredje år.

Skriver om emner, som hun selv har erfaringer med, og som ofte vedrører et ungt menneskes liv, f.eks. skole/uddannelse, sociale medier og mental sundhed i en verden som den, vi lever i.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Debat

Klumme: Udkantsdanmark, taberlandet - hvis det findes i virkeligheden, så har jeg endnu ikke fundet det

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Debat

Normalen er og bør ikke være først at få bad efter en måned

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Avisernes dom før Helsingørs topbrag: Sådan ender kampen

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Helsingør

Gik selv ind i Kronborg Røgeri for at 'hente sin løn': Nu har lokal fiskehandler fået sin dom

Annonce