Annonce
Debat

Klumme: Det dobbelte misbrug: Hvordan stopper vi kommerciel rovdrift af krisecentre?

Sisse Egeberg, formand for bestyrelsen på Røntofte Krisecenter, er ny klummeskribent i Helsingør Dagblad.Foto: Charlotte de la Fuente

Vidste du, at alle og enhver kan starte et krisecenter for voldsudsatte kvinder? Faktisk, kan man gå lige ind fra gaden, købe en gammel villa i passende størrelse, og så er det bare at slå dørene op for de første voldsofre.

Inden for de seneste år er antallet af krisecentre for voldsudsatte kvinder eksploderet. I dag er der cirka 80 krisecentre på landsplan. I 2018 var der 50. Den voldsomme stigning er ikke nødvendigvis et udtryk for en tilsvarende stigning i antallet af voldsudsatte kvinder.

Det er krisecentret selv, der fastsætter taksten for ophold på krisecentret, og det er kvindens hjemkommune og staten, der betaler. Både taksten og tilbuddet skal godkendes af Det Sociale Tilsyn, men som reglerne er i dag, er det for let for et nystartet krisecenter at love guld og grønne skove uden reel substans. Der går desværre ofte alt for lang tid, inden at der føres kontrol med de nystartede krisecentre, og det tilsyn der føres kunne med fordel i højere grad være specialiseret.

Annonce

Den skruppelløse udbyder kan således i princippet sætte en takst, der er beregnet ud fra, at kvinderne modtager en kompetent og faglig professionel indsats under deres ophold på krisecentret og så undlade at udføre indsatsen.

Det kan blive nogle meget lange og dyre ophold uden nogen som helst positiv effekt. Og konsekvensen af den manglende indsats kan være katastrofal for både kvinderne og deres børn.

Udover stigningen i antal af krisecentre, er der desværre også en række andre ting, der tyder på, at der er kommet nogle skrupelløse aktører til, der synes, at de her har fundet en fed fidus, som de kan spinde guld på. Blandt andet har man i pressen kunne læse om en ny type af ejere, der åbner kvindecentre af tvivlsom kvalitet. BT har nedsat en gravergruppe med henblik på at kulegrave et af de konkursramte private krisecentre.

På Røntofte Krisecenter, hvor jeg sidder som formand for bestyrelsen, har vi i den seneste tid modtaget flere kvinder, som er kommet til os efter ophold på andre krisecentre. De beretter om at være placeret på et værelse uden professionelle aktiviteter, indsatser og støtte. Det er med andre ord en meget dyr husleje både menneskeligt og økonomisk.

Som en del af en lille håndholdt research blandt krisecentrene, som vi selv på Røntofte har taget initiativ til og gennemført, faldt vi over et nærliggende nystartet krisecenter, der havde kopieret hele teksten fra vores hjemmeside, inklusive slåfejl. Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at en sådan ageren kan være udtryk for høj faglighed og professionalisme.

Det er et helt grundlæggende fundament i vores velfærdssamfund, at man kan få hjælp, når der er brug for det, og det fungerer kun så længe, at der også er kontrol med, at systemet ikke misbruges

Sisse Egeberg

Det kan have meget alvorlige konsekvenser både for kvinderne og deres børn, hvis ikke der sker en fagligt kompetent og professionel indsats på krisecentret.

Vi ved, at det er afgørende for, at kvinden kommer ud af det voldelige forhold og opnår ressourcer til at blive selvkørende og have styringen i eget liv, at der sker en fagligt stærk og professionel indsats imens kvinden og eventuelt medfølgende børn opholder sig på krisecentret. Hvis dette udebliver, understøttes tendensen til at kvinden vender tilbage til voldsudøveren.

Det er kvinderne selv, der bestemmer, hvilket krisecenter de vil på (hvis altså at der er plads, og hvis de sikkerhedsmæssige forhold tillader det), men det kan være svært for kvinderne at gennemskue, hvad der er spil for galleriet, og hvad der er de gode, faglig kompetente krisecentre.

Det er derfor vigtigt, at der finder en kvalitetssikring sted, og at resultatet er gennemsigtigt og formidles.

På Røntofte har vi, med tilladelse fra det sociale tilsyn, valgt at bruge vores score fra den sociale tilsynsrapport helt åbent og centralt på forsiden af vores hjemmeside, i form af en smileyordning. Det er jo svært at klarlægge fuldstændig, hvad der præcist er årsagen, men efter vi indførte den tydelige kommunikation af smiley-vurderingen, steg vores belægningsprocent fra 60 % til 80 %.

At leve af offentlige midler forpligter – og her er det altså dine og mine skattekroner, som det drejer sig om. Det er derfor altafgørende at sikre, at indsatsen på landets krisecentre er fagligt kompetent og professionel, og at der ikke føres kommerciel rovdrift for kvinder og børn i så udsat en situation.

Som en konsekvens af udviklingen ser vi også, at nogle af de mere erfarne krisecentre har måtte dreje nøglen om. Der er simpelthen for mange pladser i forhold til behov. De mange nødpladser, der blev oprettet under corona, har forstærket stigningen i antallet af pladser på krisecentrene yderligere, og det går trægt med at lukke nødpladserne igen. Spørgsmålet er, om behovet for oprettelse af ekstra nødpladser nogensinde har været der? Det står i hvert fald ikke mejslet i granit.

Om Sisse Egeberg

Sisse er født 24. december 1977 i Hørsholm. Hun er gift med Thomas, der er elationschef i Folkekirkens Nødhjælp. Sammen har de Noah på 15 år og Magnus på 5 år. Hun er udannet cand.comm. fra RUC.

Sisse er formand for Røntofte Krisecenter for voldsudsatte kvinder og deres børn, og er ansat i Mellemfolkeligt Samvirke. Hun er tidligere direktør for den Socialøkonomiske virksomhed Kilden ved Esrum Kloster & Møllegård.

Selvfølgelig er det også sundt med noget konkurrence, og det nytter ikke noget, at vi erfarne krisecentre læner os tilbage fra udviklingen uden vilje og lyst til at udvikle os selv og tilbuddene. Der må nødvendigvis løbende udvikling til, og der skal altid balanceres på en hårfin balance mellem forsvarlig, professionel kvalitet og konkurrencedygtig pris.

Men vi er simpelthen nødt til at sikre, at der føres et stærkt og fagligt kompetent tilsyn med krisecentrene, og det skal sættes ind og fungere allerede fra kort tid efter opstarten. Det skylder vi ikke bare de kvinder og børn, der befinder sig i denne ulykkelige situation, men også os selv og hinanden. Det er et helt grundlæggende fundament i vores velfærdssamfund, at man kan få hjælp, når der er brug for det, og det fungerer kun så længe, at der også er kontrol med, at systemet ikke misbruges.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lottes pigedrøm fik vokseværk: I dag ejer hun flere butikker og sælger fra Ålsgårde til Canada

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Nordsjælland

Gård fuldstændig overtændt: Svært forbrændt 82-årig kørt med eskorte på Riget

Navne For abonnenter

Planlagde sin bisættelse ned til mindste detalje - alligevel ville Jan ikke vide, hvornår han skulle dø

Helsingør

Sådan er skoledagen med skyhøj coronasmitte: Skolelærer med corona underviser online, og specialundervisning sløjfes

Helsingør

'Når havet vil ind, så kommer det ind': Beredskabet har fokus på udsatte områder, når stormen rammer

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Nordsjælland

Lokale ildsjæle fremlægger forslag til at udvikle kystby: - Ellers ender vi som en soveby

Helsingør For abonnenter

Nu skal populært spisested privatiseres: Helsingør Kommune har overtrådt reglerne

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Helsingør

Stormvarsel opjusteret: 'Farligt vejr' forventes at ramme Helsingør lørdag - sådan forbereder du dig

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Debat

Debat: DTU til Helsingør: Hvad kan der gøres for at få den maritime uddannelse hertil?

Kultur For abonnenter

Efter nej til kommunale frikadellerSpisekammeret: Kulturhus frygter at blive ramt af forbud

Espergærde

Ups! 60-årig mand fra Espergærde kørte direkte over ny rundkørsel

Annonce