Annonce
Debat

Klumme: Det tager jeg med mig fra 2020

Klummeskribent: Michael Randropp, 1970, er boligforeningsrådgiver, gift og har boet i Humlebæk siden 2000. Michael er pendler og har i mere end et årti kæmpet for området. Den helt store passion er at opleve Europa. Foto: Lars Johannessen

Mit 2021 vil tage udgangspunkt i, hvad jeg lærte i 2020 og vil danne grundlag for mine nytårs fortsæt. For 2020 er absolut det år jeg har lært mest i - udover mine første barndomsår.

Alt det som jeg har lært i 2020 vil fylde mere end en hel avis, så derfor er her et lille udpluk af det, som jeg lærte i 2020 og som skal være mit fundament i 2021.

Kan jeg fastholde mine nytårsfortsæt, så vil jeg kunne bidrage positivt til et mindre CO2 udslip.

Annonce

Flere indlandsrejser.

Jeg har altid rejst otte-ti gange årligt privat, og jeg er for tiden sølvmedlem i SAS, hvilket man kun opnår, hvis man flyver mere end 20 gange årligt. I 2020 havde jeg kun to flyvninger udlands - resten af ferierne blev foretaget indlands. Og i 2021 har jeg for nuværende bestilt fire ferier i vores eget skønne land. Det mest mærkelige var, at da vi forleden sad og skulle vælge, hvor vi ville rejse hen i Danmark, så var der steder, vi gerne ville genbesøge + nye steder som vi også gerne ville opleve. Tænk, et land, som er så lille som vores, har så meget at byde på. Man sidder og tænker i sit stille sind: Hvorfor har vi dog tidligere rejst så meget ud i verden i stedet for en gang imellem at nyde vores eget land? Mangler du ideer til, hvad man kan opleve i Danmark, så kan det kraftigt anbefales at besøge visit ... com-siderne. F.eks. visitnordsjaelland.com og derigennem få fantastisk inspiration. Din næste oplevelse ligger kun et stenkast, fra hvor du bor.

Levering til døren.

Siden marts har vi fået leveret alt til døren: dagligvarer, forbrugsvarer, apotekervarer osv. I stedet for at starte bilen og handle et par gange om ugen, og når man så skulle have nogle specialvarer, skulle man køre langt efter dette. Men nu kommer alt altså lige til vores hoveddør. Det gør, at brugen af bilen er blevet markant mindre, og at vi hjemme har fået meget mere kvalitetstid. Ovenikøbet er vores forbrug faldet, hvilket selvfølgelig også bidrager positivt til miljøregnskabet.

Mindre kørsel til job.

Lige nu sidder vi og arbejder hjemmefra. Og det fungerer fantastisk. Selvfølgelig savner man sine kollegaer - men det kan jo lade sig gøre at arbejde hjemmefra. Så mon ikke vi i fremtiden, når covid-19 for alvor er på tilbagetogt og vi alle igen kan vende tilbage til jobbet og være samlet, at der i fremtiden også vil være et par dage man arbejder hjemmefra. Det vil give mig mindre transportid og dermed mere kvalitetstid hjemme og igen mindre forurening, da der ikke skal køres til København.


Lige nu sidder vi og arbejder hjemmefra. Og det fungerer fantastisk. Selvfølgelig savner man sine kollegaer - men det kan jo lade sig gøre at arbejde hjemmefra. Så mon ikke vi i fremtiden, når covid-19 for alvor er på tilbagetogt og vi alle igen kan vende tilbage til jobbet og være samlet, at der i fremtiden også vil være et par dage man arbejder hjemmefra.


Mere køb af økologiske varer.

Når man nu har haft mere kvalitetstid, så har jeg også haft tid til at læse artikler, om det man spiser. Der er jeg særligt blevet udfordret med hensyn til min andel af køb af økologiske varer. Ude i den store verden undrer man sig over, at en større andel af danskere f.eks. ikke er villige til at betale to kroner mere for en liter økologisk mælk set i forhold til vores rådighedsbeløb. Pinligt jeg aldrig har købt en liter økologisk mælk. Men når du læser denne klumme, så er de første økologiske liter mælk leveret til mit køleskab. Og det stopper ikke der. I 2021 vil jeg udfordre mig selv ved hvert dagligvareindkøb - og jeg har sat mig det mål, at hver anden friske vare jeg køber skal være økologisk.

Det lokale forretningsliv.

Udviklingen af dette bekymrer mig. Når færre kører på arbejde og når mere og mere handel kommer til at foregå på nettet - så er jeg bekymret for det lokale forretningsliv. Om lidt må det forventes, at Amazon for alvor træder ind på det danske marked, som de gjorde i 2020 i Sverige. De lokale butikker kan ikke kun leve af, at man en enkelt gang kigger ind i deres butik, og slet ikke hvis man kun køber noget som et sat ned med 70 procent. Jeg hører, at flere og flere lokale forretningsindehaver i mit netværk beklager sig over faldende salg og samtidig faldende bruttoavance pga. faldende salgspriser. Jeg vil selv gerne købe lokale varer, men flere gange støder jeg på at forretningen ikke har en webshop. Mit håb er at flere lokale butikker får en webshop, og måske er det hvor lokalpolitikkerne kan understøtte det lokale forretningsliv bedst muligt ved at hjælpe med at få dette igangsat, da mange små næringsdrivende ikke også har ressourcer til at implementere dette.

Jeg ville selvfølgelig aldrig have ønsket, at vi blev ramt af covid-19, men hvis jeg skal give covid-19 en tak, så er det tak for at have givet mig mere kvalitetstid med min familie, at jeg kommer til at mindske mit bidrag til klimabelastningen, og lært at mit eget land gemmer på mange natur- og kulturskatte.

Hvad vil du mon gøre i 2021?

Annonce
Helsingør For abonnenter

Chokpris: Danmarks dyreste sommerhus ligger i Hornbæk

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Live: FC Helsingør udligner i Fredericia

Helsingør For abonnenter

Kæmpe kloakregning på vej til lokale boligejere: - Det er ikke rimeligt

Sport

Anfører ude i topbrag: Skal giftes

Erhverv

Genstart efter en svær tid: Nu sprøjter den tidligere vaskehal sunde chokolader ud

Snekkersten

Ups - forkert adresse: Politi og redningsmandskab kørte forgæves

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Debat

Klumme: Udkantsdanmark, taberlandet - hvis det findes i virkeligheden, så har jeg endnu ikke fundet det

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Erhverv

Omstridt by-forum lukker: - Kritikken har været hård

Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Kultur

Guide: Fem ting du kan opleve til kulturnat i Hornbæk og Tikøb

Annonce