Annonce
Debat

Klumme: Årstidens fascination: - De muligheder vi har nu, har vi ikke på andre tider af året

Klummeskribent Henrik Lieberkind.Foto: Lars Johannessen

Årstidernes skiften på vore breddegrader har altid fascineret mig meget. Den årstid vi befinder os i nu - vinteren - er ofte den, der er mest udskældt og det almindelige er, at man glæder sig til, at den er ovre. For mig er den lige så fascinerende som de andre årstider. De muligheder vi har nu, har vi ikke på andre tider af året.

Dagligt kan jeg se ind i en skov, men på de andre årstider er udsynet begrænset af en grøn mur. Nu kan jeg se langt ind i skoven. Jeg kan se de enkelte træer og tydeligt se deres bark og stammer og deres kroner. Ved at se på træer uden blade opdager man, at der ikke er to træer, der er ens - de kan ligne hinanden, men de er aldrig ens. Den grønne mur er væk, og landskabet viser sig tydeligt med bakker og lavninger. Dyr og mennesker, der bevæger sig mellem træerne, bliver tydelige og kan ofte følges over lange strækninger. Man kan nu også følge fugle og dyr, der søger mad i skovbunden. De små bøgetræer står med deres visne blade og lyser rødligt op i nogle ellers mørke farvenuancer.

Lyset er vel noget af den mest markante ændring på denne årstid. Som en forsimplet tommelfingerregel - for især skolebørn - har vi her om vinteren cirka seks timers lys og 18 timers mørke. Om sommeren er det lige omvendt, og med de lyse nætter bliver det aldrig helt mørkt. Det meget mørke giver mange muligheder.

Annonce

Jeg glemmer aldrig en gruppevandring en frostklar aften med snedækket landskab, hvor måneskinnet gjorde nat til dag - følelsen af at vi var alene i landskabet var enorm - på vej til Hellebæk i et fantastisk eventyrland

Henrik Lieberkind

I mange år var det en yndet sport at gå lange ture i skoven om vinteren. Det kunne ske, når børnene stadig var vågne og aktive. Når øjnene først havde vænnet sig til mørket i den mørke vinterskov, var der aldrig helt mørkt, og så var det tid til at gå på opdagelse, og delt op i grupper var der mulighed for mange gemmelege. Jeg glemmer aldrig en gruppevandring en frostklar aften med snedækket landskab, hvor måneskinnet gjorde nat til dag - følelsen af at vi var alene i landskabet var enorm - på vej til Hellebæk i et fantastisk eventyrland.

Den mørke tid giver også mange muligheder indendørs. Det er nu, det er hyggeligt at sidde tæt sammen for at læse en historie eller fortælle en med stearinlys af den ægte slags eller dem med batteri. Varm kakao eller kaffe giver også fællesskab og varme.

Hvis vejret tillader det - uden skyer - kan hele familien studere stjerner, og se de billeder vi mennesker har fantasi til at danne. For det meste skal man medbringe et stjernekort, for ellers kan det være svært at se. De billeder vi danner i vores kultur, er ofte helt anderledes end i andre dele af verden.

Hvis der er fuldmåne, så er det nu, den lyser på jorden, så man kan se detaljer. Den mulighed er ikke til stede på en af de lyse nætter. Samtalen og snakken får også en anden dimension på denne årstid.

At lege med lommelygter er også en god vinteraktivitet, hvis den ikke generer dyr og mennesker.

Det er også på denne årstid, at jeg har været heldig at se nordlys - væk fra byens lys - fascinerende for hele familien, men ofte koldt.

Om Henrik Lieberkind

Henrik Lieberkind, 1946, blev uddannet folkeskolelærer i 1979 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt så meget, at han fra 1991-2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Debat

Klumme: Jeg glemte min søn på skolen

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce