Annonce
Debat

Klumme: ”Det man siger, er man selv”

Klummeskribent Anette Lauritsen.Foto: Lars Johannessen

Og så kunne man, hvis avisen fortsat eksisterede, fortsætte – ”for det står i Aktuel”. Og nej, det var ikke her det stod, men i Helsingør Dagblad. At den kvindelige centerchef mente, at der nu efter coronaen skulle ryddes op og, at det at sidde på café og kigge på en hjemløs avissælger ikke var noget særlig kønt syn. Nu skulle centeret shines op, og alle de dårlige elementer ryddes af vejen. Og sikke et ramaskrig og hvilken undskyldning, der blev ud af en sådan temmelig umenneskelig og ikke særlig klædelig udtalelse. Og som mit 6-årige barnebarn Dagmar ville sige: ”Man kan ikke bare tage sådan noget, man siger tilbage igen”. Og lige præcis sådan fik jeg det, da jeg læste oprydningschefens udtalelse efterfølgende. For mig bekendt kommer sådan en udtalelse ikke bare ud af den blå luft, men måske netop fordi der, i denne oprydningschefs gener, ligger en iboende holdning om, at ikke alle mennesker har lige ret til at færdes i ”hendes center”. Måske fordi de ser anderledes ud og ikke nødvendigvis gør som alle vi andre. Bruger penge på tøj og andre bekvemmeligheder.


Når vi bliver ramt og måske ikke er udstyret med de allerbedste gener til at takle situationen, eller det stærkeste netværk, ja, så sker det, at livet bliver kaos. Men kaos i et menneske betyder ikke, at man er blevet et dårligt menneske, der ikke skal være en del af vores samvær eller samfund og have ret til at være de samme steder som alle vi andre.

Anette Lauritsen


Annonce

Og desværre er hun jo ikke den eneste, der har disse tanker om udsatte mennesker og kan udtale sig så umenneskeligt. Og heldigvis, som en opmærksom og kærlig læser udtaler, så er det da heller ikke altid, han kommer i sit pæneste tøj og med de bedste dufte af nyvasket og god karma. Nej vel. Gennem alle mine år blandt grupper af mennesker med forskellige udfordringer har livet lært mig, at det faktisk ikke er givet fra fødslen eller senere i livet, hvem der skal blive hjemløs eller udsat med alvorlige problemer som alkohol eller psyken. Alle går vi på en meget smal og tynd is. Og ikke alle er stærke nok til at imødegå de udfordringer, livet giver os. Pludselig en dag bryder isen, og vi falder igennem. Det kan ramme os alle. Ikke mange kan sige sig fri for at have en eller anden i familien eller vennekredsen, der tager sig en tår over tørsten eller har det rigtig dårligt psykisk. Det at være udsat kender ingen grænser. Arbejdsløshed, skilsmisse eller dødsfald og alvorlig sygdom kan ramme os alle.

Når vi bliver ramt og måske ikke er udstyret med de allerbedste gener til at takle situationen, eller det stærkeste netværk, ja, så sker det, at livet bliver kaos. Men kaos i et menneske betyder ikke, at man er blevet et dårligt menneske, der ikke skal være en del af vores samvær eller samfund og have ret til at være de samme steder som alle vi andre. Måske netop tværtimod, har lige præcis disse mennesker brug for at blive set og accepteret og respekteret for det menneske, det naturligvis er. Og hvor er det altså bare rørende og skønt, når man så nogle dage efter læser i selvsamme Helsingør Dagblad, at Henrik, som det hele drejer sig om. Og som helst ikke skal ses, fordi han er hjemløs og skal ryddes op og ud, så fint og flot skriver, at han synes, at det er fint, at han nu igen kan komme tilbage. Og at han synes, at det er positivt og takker for den store opbakning. Og lige præcis her er det, at det menneskelige viser sig som unikt og dejlig humant. For det er præcis det, Henrik er. Et menneske som har sine ups and downs, men som kan se igennem alt det postyr og centerfis, som han ikke har lyst til at være en del af. Han ønsker bare at være mennesket Henrik med sin hund og sine aviser. Og på ingen måde til gene for nogen eller noget.

Lad os alle give plads til samhørighed og mangfoldigheden, så vi kan få en dejlig sommer og nyde hinandens selskab og avisen.

Om Anette Lauritsen

Anette Lauritsen, 1951, er tidligere leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. Aktiv i atletik siden 1973 med diverse mesterskabstitler. Nu blandt andet løbe- og yogatræner i RunningRhino Ålsgårde.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce