Annonce
Debat

Klumme: Er Gud fra Færøerne?

Klummeskribent: Thomas Coenen-Bache, 1963, konsulent i Nets. Er humorist, tekstforfatter, sangskriver, livsnyder og frivillig til 117 aktiviteter. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Snart nærmer julen sig med salig fryd, og kigger man i det lokale supermarked, så er den allerede landet. Det kommer ikke helt som en overraskelse trods alt. Men prøver man at spole båndet tilbage, er der nu alligevel et par ting, der undrer mig såre.

Folket i Nazareth og omegn skulle tælles - og selvfølgeligt lige op til jul! Så Josef og Jomfru Maria, der i øvrigt er møg-gravid, hopper på et æsel uden at have reserveret værelse på forhånd… Ikke på æslet, men i Bethelem.

Hov!!! Jomfru…gravid… Jamen der lød en venlig stemme, der sagde, at jeg skulle føde guds søn, og så tordnede det, og nu er jeg gravid… Right Maria, den køber vi naturligvis.

De kommer så frem, der er ingen hoteller, ingen B&B, kun en stald. Så føder hun den senere så kendte Jesus. Ja det vil jo sige, at han jo egentligt var kendt, før han blev født, for knapt nok var han født, før tre vise mænd kom rendende.

I øvrigt en lidt spøjs stillingsbetegnelse. ”Hvad laver du så?” - ”Jeg er vis”. ”Nåååå fedt, jeg er fåreavler..”

Nogen havde jo åbenbart sladret, ellers var de virkeligt vise, for de fandt selv frem til den stald, Maria ikke engang selv kendte vejen til på forhånd. Men om det var særligt viist at medbringe røgelse til en nyfødt baby, skal jeg ikke kunne sige. Så holder guld hele vejen. Den tredje viise havde så valgt at medbringe myrra, som er tørret harpiks. Måske lidt ufedt, når sidemanden havde medbragt guld.

Nu er der jo det, at når et barn har forladt moderens krop, uagtet om den indledende årsag var tordenvejr eller af mere menneskeligt aspekt, så er den oplagte årsag til at kalde sig Jomfru ligesom forsvundet. Det fik såmænd ikke konen til at tillægge sig et efternavn, og barnet måtte nøjes med et fornavn! Jesus. Og så ’Gud Faders Søn’, som får én til at tænke, om der måske var noget færøsk i de familiære aner?

Så er der lige det med årstallet. Pludselig skulle der spoles tilbage, og på grund af knægten i stalden skulle der så skrives år 0. Nu var det jo ved juletid, så jeg tænker, at julegaverne var købt, og da kalenderne dengang var hugget i stentavler, tænker jeg, at en hulens masse skulle byttes efter jul, da ordet spredte sig, at nu skrev vi pludseligt år 0!

Hvad så med alle de voksne - skulle deres dåbsattester så laves om til, at man nu pludselig var født X-antal år før Kristus, og så kunne man risikere midt i voksenlivet at skulle invitere til 4-års fødselsdag?


Nå men hvorom alting er, så har ovenstående højst troværdige beretning jo om ikke andet sikret, at vi nu her lidt over 2000 år efter stadig lystigt indkasserer op til fire årlige fridage på den bekostning.

Thomas Coenen-Bache


Nu er ham Jesus’ liv jo rimeligt detaljeret beskrevet, så det vil jeg undlade at gå i detaljer med, da klummen ellers bliver tykkere end selve avisen (hvilket jo ikke altid ville kræve voldsomt mange anslag). Men hvis vi går til slutningen, så er der igen lidt, jeg ikke fatter.

Jesus dør efter en sur dag på korset (bemærk hvor diskret svampen med eddike blev lempet ind der). Allerede næste dag, hvor hans tilbedere vil besøge hans gravsted, er fuglen fløjet. Ok, det var så ikke endnu, men væk var han. Han havde dog sørget for, at en engel gav besked, hvis der skulle komme besøg - nemlig at han var genopstået, og at tilhængerne skulle gå til Galilæa.

Så er det jeg tænker: Nu har hans liv været fulgt meget detaljeret, sådan lidt papparazzi-agtigt, men pludselig redder han sig 40 dage fuldstændigt anonymt.

Ikke et ord om, om de så rent faktisk fandt ham, eller om reinkarnation, og så BUM… 40 dage efter, når regningen skal betales, vælger han at fare til himmels! Så hvad har han mon bedrevet i den periode? Stået på torvet og lavet vand til vin og sten til brød?

Nå men hvorom alting er, så har ovenstående højst troværdige beretning jo om ikke andet sikret, at vi nu her lidt over 2000 år efter stadig lystigt indkasserer op til fire årlige fridage på den bekostning.

Må jeg have lov at ønske en rigtig glædelig jul, når den engang dukker op

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce