Annonce
Helsingør

Klumme: ”Er vi glade eller hvad?”

Annonce

Anette Lauritsen er leder af Kirkens Korshærs herberg Stubben i Helsingør. I sin fritid er hun bl.a. løbetræner i løbeklubben Running Rhino.

Sådan lyder noget af teksten til TV2’s seneste cd ”Tæt trafik i Herning”, hvor Steffen Brandt på forunderlig vis forsøger at sætte fokus på os mennesker og vores væsen. ”Må vi tænke stort? Skal vi kæmpe lidt mer’? Eller bli’ hængende her?”

Og hvad er det så, jeg vil sige med det. Ikke at min klumme skal handle om Einer, Dovne Robert eller hjemløse Kim, men måske mere om alt det postyr, sagerne har medført. Om den tanke jeg uvilkårligt får, når jeg gang på gang læser de mange indlæg fra mennesker, der har en holdning og så gerne vil gøre noget godt.

Især op til jul eller når sagerne filmes eller skrives godt igennem på facebook eller i aviserne. Tænk en goodwill disse mennesker får. Om det så er med det store sønderjyske kagebord eller ej. Så er profileringen total, og ingen går fri. Men hvad med de ”stakkels ofre”, der må se sig selv omtalt og gjort til genstand for disse ivrige menneskers godhed eller selvprofilering. Tænker de mon på det?

Tænker at langt de fleste mennesker ønsker at blive i eget hjem så længe som muligt. Lige som alle mennesker ønsker at blive anerkendt og respekteret som værdige individer. Det gælder også dem, der har med de beslutninger eller afgørelser at gøre, der skal tages.

Men helt ærligt. Hvis nu det var sådan, at vi bare en gang imellem viste en smule forståelse for, at der faktisk er mennesker som trods penge eller ingen penge rigtig gerne vil plejes og passes i et regi, hvor ensomhed og afmagt kompenseres. Ja, så kunne vi måske ”tænke stort” bare en gang imellem.

Og ikke nå til situationer med trusler, kager, afmagtssituationer eller avis og tv-omtaler, som vi bestemt ikke fortjener. Og uden tvivl skal vi ikke lade os true til afgørelser. Men tænk hvis vi kunne sige, at vi har hinanden med og kan sove trygt, for vi er det rigtige sted i vores beslutning og vurdering.

Og hvordan med dem, der ”bare” mangler en billig bolig. Og som må kæmpe sig bevidstløst og uden opmærksomhed gennem aktiveringsforløb og andre udsigtsløse tiltag uden at blive indstillet til bolig eller førtidspension?

Gennem rigtig mange år har jeg haft kontakt til en kvinde, som på mange måder lever op til kommunens krav om aktivitet. Men nu er så psykisk traumatiseret over i 4 ½ år ikke at have haft en bolig og derfor ikke kan leve op til forventningerne om at skulle stå til rådighed. Kvinden er ikke psykisk syg, misbruger eller på anden måde uden evner – men arbejdsløs og på kontanthjælp. Kvinden har med sin baggrund og forskellige omstændigheder på mange fronter anmodet om hjælp til at komme i en bolig. Desværre har ingen af de tiltag, vi har arbejdet med, givet noget resultat.

Resultatet er nu, at kvinden, som Einer, bare er blevet dårligere og dårligere og må opgive aktivering og ende på nedsat varig forsørgelse. Så ”Må vi syn’s, vi er gået efter det, vi har troet. Er vi glade eller hvad?” Trafikken omkring tangenterne er i hvert fald tæt, så mon vi sammen kunne kæmpe lidt mere for det, der er dit og mit i respekt for dem, der har det lidt svært.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

TV-serie fik Linisha til at flytte til Helsingør: - Det er verdens bedste beslutning

Helsingør For abonnenter

Kritiserer også hjemmeplejen: 39-årige Rikke gik flere gange grædende hjem fra arbejde

Annonce