Annonce
Helsingør

Klumme: Et livsfundament?

Mette Enevold skriver præstens klumme denne uge.
Annonce

Når et hus bygges, er noget af det vigtigste, at fundamentet er i orden. Står det f.eks. på fast grund sikret mod jordskred, og er det ordentligt isoleret mod fugtindtrængning og andre ødelæggende forhold.

Sådan også med et menneskeliv. Det er vigtigt at have et fundament at vokse op fra og kunne stå på videre i livet. Dvs. værdier og relationer, som giver livsmening og gør livet værd at leve – også når det stormer, og modgang er ved at blæse én omkuld.


Hvor velmenende det end er af os voksne at sige sådan, så kan vi nok, når vi tænker efter, selv blive skræmt af denne tankegang


Et livsfundament vil vi som forældre gerne give vores børn, og også som samfund ønsker vi at give et fundament videre til vore unge igennem uddannelsessystemet. Det er ofte det, talerne handler om ved afslutningen på folkeskolen og på gymnasietiden. I juni måned, da studenterne fik deres huer på, blev der også holdt taler og kommet med gode råd, og i en avis stod følgende overskrift: ”Den vigtigste gave til studenten er troen på, at alt er muligt”.

Troen på, at alt er muligt!...... er det virkelig det bedste fundament, vi kan give videre til vores unge i dag? Vi siger typisk: Verden ligger åben for dig. Du har alle muligheder foran dig. Det gælder bare om at vælge det rigtige. Alt er muligt.

Hvor velmenende det end er af os voksne at sige sådan, så kan vi nok, når vi tænker efter, selv blive skræmt af denne tankegang. For tænker vi tilbage på, hvordan vores eget liv har formet sig, har det næppe fulgt et klart spor præcis efter vores valg, hvor alt var muligt.

Som psykologiprofessor Svend Brinkmann sagde i en debat: Det er den største løgn, vi bilder de unge ind og lægger på deres skuldre. Alt er IKKE muligt. Utrolig lidt er faktisk muligt for den enkelte at vælge i sit liv sådan helt ud i det blå.

Der er mange forhold, der på forhånd bestemmer, hvilke muligheder den enkelte har og ikke har. Og det er helt befriende med en begrænsning. At sige, at alt er muligt til et ungt menneske og kun afhængigt at egne valg, fører let til utilstrækkelighedsfølelse og angstproblemer, når livet for den enkelte alligevel  ikke lykkes efter eget valg.

Et mere sikkert fundament at stå på er det, Jesus kommer med: kærlighedsfundamentet. Dit fundament er, at førend du kan vælge alt muligt, er du allerede elsket. Og din opgave er at sprede kærligheden videre til dit medmenneske på din vej i livet.

Det er et fundament, der giver livsmening i alt slags vejr, også når det stormer, og når det er svært at holde sig oprejst. Det er et livsfundament, hvor ingen bliver arbejdsløse, for der er dagligt brug for dig og mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce