Annonce
Debat

Klumme: Graffiti på kunstværk – hvor er jeres respekt?

Klummeskribent: Lars Michael Nielsen, 1983, er biolog, guide og naturformidler. Han elsker friluftslivet med alt, hvad det byder på. Foto: Lars Johannessen
Annonce

De to tunneler, der løber langs Rønnebær Allé under henholdsvis Kongevejen og Borgmester P. Christensens Vej, har i mange år stået hen som grå, nedslidte og måske lidt uhyggelige at gå igennem i døgnets mørke timer.

Heldigvis har der været gode kræfter på spil, så i et samarbejde mellem Helsingør Kommune, lokale frivillige og to dygtige kunstnere har disse to tunneler fået et ”facelift”. Dette har gjort, at tunnelerne - siden indvielsen af de to ”værker” for en måneds tid siden - er blevet venlige, lyse og spændende steder at gå på opdagelse.

Den, der løber under Kongevejen, er blevet udsmykket med store portrætter af lokale helsingoranere, som kunstneren har set i nærområdet. Der er et dejligt indblik i ansigtsudtrykket og glimt i øjet hos både små børn og voksne.


Man udviser ikke kun foragt for værket i sig selv, men også overfor lokalområdet og dets beboere, de frivillige og kommunen, der har fået projektet op at stå, og kunstneren, der har lagt mange, mange timer i at udsmykke tunnelen til glæde for alle os, der indimellem bruger den og kan lide at gå i opdagelse på værkerne.

Lars Michael Nielsen


Den anden tunnel, som løber under Borgmester P. Christensens Vej, er blevet udsmykket med nogle af de ikoniske steder eller lignende, som forbindes med Helsingør – for eksempel Kronborg, Holger Danske, et skib, slangespringvandet med mere.

Leder man blandt blomsterfloret, mågerne, svanen og de andre smukke detaljer, som også pryder væggene, kan man også her finde små portrætter af lokale beboere. Der er unge gutter med en knallert, en mand med en turban og et par kvinder, som kunstneren har gjort til en del af værket og knyttet et bånd til de lokale.

Jeg synes, det er en fantastisk ting at gøre de lokale til en del af værket, og det er superfedt, at folk kan gå på opdagelse og måske finde sig selv eller én, de kender, på de førhen kedelige og grå vægge.

Derfor blev jeg faktisk også rigtig vred og ked af det, da jeg gik igennem tunnelen under Borgmester P. Christensens Vej forleden og så, at nogle idioter havde ”tagget” på væggene med sort og hvid spraymaling. Hvad fanden er meningen?

Jeg kan forstå, at man kan have trang til at male graffiti på en grå og kedelig mur, og at man synes, det kan være utroligt smukt.

Men når man vælger at skrive latterlige ting som ’Din Luder’, ’gicifici’, ’AT’, ’Fuck jer’ og ’Husk os A&R har været her’ hen over et kunstværk, som har sin sjæl i og inddrager lokale borgere og steder i værket. Ja, så udviser man ikke kun foragt for værket i sig selv, men også overfor lokalområdet og dets beboere, de frivillige og kommunen, der har fået projektet op at stå, og kunstneren, der har lagt mange, mange timer i at udsmykke tunnelen til glæde for alle os, der indimellem bruger den og kan lide at gå i opdagelse på værkerne.

Man pisser faktisk en kæmpe gruppe mennesker op og ned ad ryggen og ødelægger noget, som giver stor glæde til andre. Faktisk pisser man måske også sig selv op og ned ad ryggen, for måske bor ”AT” eller ”A&R” i lokalområdet, og jeg håber næsten, at de eller deres familie er en del af værket.

Så ”AT” og ”A&R”: Jeg ved ikke, hvem I er, eller hvad I vil få ud af at skrive nogle ligegyldige ord på et smukt kunstværk. Respekt er i hvert fald ikke en del af det. I mine øjne er I nogle klaphatte, og hvis I vil huskes, så kom frem og fortæl om jeres idé med jeres tags og hvordan det giver en god oplevelse til beboere i lokalområdet. Og kom derefter frem og meld jer frivilligt til at fjerne dem igen uden at ødelægge maleriet bag. Så kan det være, I vil blive husket som dem, der tog ansvar for deres fejl og få lidt respekt for det…

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce