Annonce
Debat

Klumme: Opråb til Kulturudvalget og Museerne Helsingør: I glemmer det vigtigste

Hans Jørgen Jensen, én af dagbladets nye klummeskribenter.Foto: Lars Johannessen

Helsingør har en fantastisk historie med kongernes Kronborg, Karmeliterklostret, sundtoldtiden med kontakt til hele verden, beliggenheden som grænseby og værftsperioden. Der er meget at fortælle om, og det er jo ikke mindst det, byen skal leve af i fremtiden. Derfor er det også vigtigt, at de kommunalt drevne Museerne Helsingør kommer på fode igen efter en, mildt sagt, tumultarisk periode.

Det er helt forståeligt, at Byrådets Udvalg for Kultur og Turisme ønsker at sundtoldtiden skal være det bærende tema for Museerne Helsingør. Det er den periode, der har skabt byens velstand og den historiske bykerne med huse fra senmiddelalderen og renæssancen, og perioden er så alsidig, at der er masser af muligheder for at formidle denne del af byens historie på en spændende og levende måde, der vil interessere både turister og lokale. Afholdelsen af sundtoldmarkedet er et eksempel.

Den levende fremstilling bør også være målet for de udstillinger, som Museerne Helsingør står for. Her er der noget, der ligger lige til højrebenet, og som I, kære kulturudvalg og kære Museerne Helsingør, ikke må glemme: Vi mangler en spændende fremstilling af færgemændenes og kadrejernes liv og virke, samt en præsentation af deres både.

Annonce

Færgemændene, kadrejerne og deres både var en så vigtig del af sundtoldtiden, at de bør have deres egen udstilling. Der er masser af liv og drama i historien om kadrejerne. Ordet kommer som så mange andre maritime udtryk fra hollandsk (oprindeligt fra portugisisk). At ”kadreje” betyder at handle fra en lille båd. Og det var det, de brave folk gjorde, når de med deres sprydstagsriggede små både sejlede ud for at handle med de store sejlskibe, der lå for svaj på Helsingørs red for at betale sundtold. Eller når de hagede sig fast til store skibe i fart for at komme af med deres varer. Ofte gik de også færgemændene i bedene og fragtede besætningerne til og fra land. Færgemændenes og kadrejernes både var simpelthen bindeleddet mellem de forbipasserende skibe og land. De var uundværlige, når kaptajnerne skulle i land for at betale sundtolden, og de var grundlaget for en pæn del af byens økonomi. Dertil kommer, at de velsejlende små fartøjer blev bygget lokalt langs kysten – blandt andet i Snekkersten og Skotterup.

Tilbage til den udstilling som hverken vi lokale eller turisterne bør gå glip af. Museerne Helsingør står faktisk slet ikke på bar bund. Grundmaterialet, inklusive de sprydstagsriggede både med sejl og det hele, findes i den lille fine fiskeriudstilling, som blev vist på Flynderupgård, men som nu er lukket ned og gemt på et depot.

Hans Jørgen Jensen

Kadrejerne sejlede ud med ferske varer som kød, fisk, grønsager og kartofler til sejlskibene, der jo havde været længe undervejs på havet. Også brændevin og anden sprut hørte til de gangbare varer. Som betaling fik kadrejerne fremmed mønt og ofte varer fra skibets last fra fjerne lande. Jeg ville gerne have været den måge, der overværede tuskhandelen og det eller de sprog, der blev talt og den forhandling, der fandt sted. Og det er jo lige netop det, en udstilling skulle berette om!

Udstillingen bør selvsagt også fremvise kadrejernes fartøjer med sprydstagsrig, storsejl, topsejl, fok og klyver. De var som nævnt utroligt velsejlende, og kadrejerne var dygtige til at manøvrere dem. Bådene kender vi i dag som smakkejoller. De kan ses i Snekkersten Havn nedenfor havnecafeen, hvor der ligger tolv af slagsen. Enkelte af dem over hundrede år gamle.

Tilbage til den udstilling som hverken vi lokale eller turisterne bør gå glip af. Museerne Helsingør står faktisk slet ikke på bar bund. Grundmaterialet, inklusive de sprydstagsriggede både med sejl og det hele, findes i den lille fine fiskeriudstilling, som blev vist på Flynderupgård, men som nu er lukket ned og gemt på et depot.

En ny udstilling om kadrejerne og deres både bør klart placeres i Værftshallerne med naboskab til M/S Museet for Søfart, Hal 16 og til den kommende bådebyggeruddannelse. Museerne Helsingør har i forvejen Værftsmuseet på stedet.

Tuskhandel, kispus med tolderne, datidens varer (sammen med Skibsklarerergården), sømandskab med sætning af sejl, roning op imod Sundets stærke strøm, vrigning, knob og tovværksarbejde, bådebygning og dramatik på liv og død - der er så mange muligheder for at gøre fortællingen om kadrejerne levende.

Jeg melder mig som frivillig – og det ved jeg, at der også er andre, der gerne vil.

OBS Jeg har hørt, at FtSF (Foreningen til Sprydstagens Forevigelse) i marts i år har sendt et forslag til borgmesteren om en flytning af Flynderupgårds fiskeriudstilling til Hal 16.

Om Hans Jørgen Jensen

Hans Jørgen har som jurist arbejdet med byplanlægning, havmiljø og energi. Han har været ministersekretær i statsministeriet for Anker Jørgensen. Han har arbejdet i Afrika, Mellemøsten og Asien med rådgivning om bekæmpelse af olieforurening af havet. Han har også i en periode sejlet som charterskipper på en stor sejlbåd. Nu sejler han historisk smakkejolle og er med i Snekkersten Smakkelaug.

Annonce
Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Debat

Ugens kandidat: Fodbold fik mig og mine venner væk fra gaden

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Sport For abonnenter

TV-ekspert efter FC Helsingør-opvisning: - Vi kunne meget vel have set den ene oprykker i dag

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Annonce