Annonce
Debat

Klumme: Husk skovlen...

Klummeskribent: Lars Michael Nielsen, 1983, er biolog, guide og naturformidler. Han elsker friluftslivet med alt, hvad det byder på. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Som biolog og naturinteresseret kommer man jo en del rundt i naturen hele året på mange forskellige steder og lægger mærke til, hvor mange eller få der egentlig benytter den.

I år har jeg lagt mærke til, at mange flere end normalt er ude og bevæge sig i naturen på den ene eller anden måde. Det skyldes covid-19 og de restriktioner, den situation vi nu befinder os i byder os.

Det er jo positivt, at flere får øjnene op for naturen. Hvad den kan byde os, og hvilken positiv indvirkning den kan have på vores forhastede hverdag. Byde på øjeblikke med fordybelse, ro, leg og spændende oplevelser helt generelt.

Dog er der i min glæde også én ting, der ærgrer mig. Naturen er både vores, men også sin egen. Driver vi ”rovdrift” på den eller bruger den uden omtanke, vil der hverken være nok til alle eller til naturen selv.


Kære bruger af naturen: Brug naturen med omtanke, høst gerne af dens overskud, og nyd at være i den. Men skal du afsted i længere tid, så tag en lille skovl med eller husk en affaldspose, så du kan tage dit affald med dig igen.

Lars Michael Nielsen


Derfor gør det mig ærligt talt pissesur, når jeg ser, hvor meget ”lort” (ind imellem endda i bogstavelig forstand) der ligger rundt omkring os. Går man en tur i Teglstrup Hegn, flyder det med toiletpapir og andre rester fra folks picnic eller – åbenbart lidt for lange – gåtur.

Helt galt var det den anden dag, da jeg gik en tur rundt om Gurre Sø. Her fandt jeg op til flere små lejrpladser, der flød over med papir, madrester, tomme dåser og andre efterladenskaber fra folks udeovernatninger, fisketure eller hvad de ellers har lavet.

Flere af disse efterladenskaber lå på den blottede søbund, som man lige nu kan bevæge sig ud på på grund af meget lav vandstand. Kommer der lidt regn, som der plejer her til efteråret, vil alt dette skrald snart være at finde flydende ude i selve søen.

Der er mange grunde til ikke at efterlade skaldet, hvor man er. For det første kan det skade de vilde dyr, for meget af vores skrald er dødsfælder for alt lige fra biller til ænder, ræve og rådyr. For det andet udleder affald ind imellem giftstoffer, som igen kan skade naturen. Og for det tredje er det faktisk ulovligt bare at dumpe og efterlade skrald i det fri.

At man ikke vil vise hensyn til naturen, nu når vi står midt i en biodiversitets- og klimakrise, pisser mig sgu lidt af. Og for at være helt ærligt, så synes jeg også, at det er lidt ulækkert. Når jeg bevæger mig rundt i naturen i min fritid, er det for at slappe af, opleve dyrelivet, samle svampe, jage eller bare være i nuet i stilheden og blive genopladet. Ikke for at træde i en lort eller gå og se på toiletpapir og andet skrald, folk har smidt. Havde jeg lyst til det, var jeg taget på rensningsanlægget eller lossepladsen.

Så kære bruger af naturen: Brug naturen med omtanke, høst gerne af dens overskud, og nyd at være i den. Men skal du afsted i længere tid, så tag en lille skovl med eller husk en affaldspose, så du kan tage dit affald med dig igen.

På den måde skånes naturen for overflødigt skrald og forurening, og vi får alle mulighed for en behagelig tur derude.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce