Annonce
Debat

Klumme: Hvad kræver det at have sport og skole højt prioriteret?

Allan Jørgensen er Elitekoordinator i Helsingør Talent & Elite og arbejder med byens idrætsklubber på at skabe talentudvikling. Leder af Idrætslinjen og ansvarlig for kommunens samarbejde med Team Danmark. Foto: Torben Sørensen.
Annonce

Hvert år ved denne tid skal rigtig mange elever i Helsingørs 6. klasser tage en vigtig beslutning. Det handler om at søge Idrætslinjen med start i 7. klasse. Det er ikke i alle kommuner, at de muligheder er der, men vores talentfulde elever – denne gang primært årgang 08 - har en enestående chance for at kombinere sportslig udvikling, samtidig med at der også satses på uddannelse.


Det gode ved fællesskaberne i idrætsklasserne er en forståelse for, at det er helt OK, at tiden bruges til at gå i skole og træne. Mange andre ting må skæres fra, hvis man vil se resultater.

Allan Jørgensen


Som en af landets 23 Team Danmark kommuner kan vores unge talenter faktisk få seks år, hvor talenter kan satse på en sportslig karriere - uden at de stilles dårligere i forhold til videregående uddannelse. Det er en helt særlig mulighed, som Helsingørs unge har. Hvad kræver det så?

Det kræver, at man er dygtig til den idrætsdisciplin, man dyrker. Vi kræver ikke mesterskaber eller ranglisteplaceringer, men vi ser på det potentiale, der er for på lang sigt at blive dygtig. Det kræver primært en vedholdenhed og vilje til at ville træne og lytte til dygtige trænere. Målet er at toppe som senioratlet – ikke at blive Danmarksmester som 13-14-årig!

Vi har rigtig mange eksempler på elever, der er gået hele vejen. Blandt andet tennisspilleren August Holmgren, der startede som nr. 30-40 i Danmark på Idrætslinjen, men siden er blevet Danmarksmester som senior og har en international karriere, samtidig med at han nu passer uddannelse i San Diego. Vi har også fodboldmålmanden Peter Vindahl Jensen, der er gået hele vejen fra lokalt talent til målmand i Superligaen og spiller på landshold.

I idrætsklasserne får man et fællesskab med andre ambitiøse unge fra mange sportsgrene, hvor blandt andet Team Danmarks eksperter og Helsingør Talent & Elites egne instruktører giver en atletuddannelse, som ingen af de lokale klubber har mulighed for. Så på den måde får vi løftet udøverne, men samtidig også vores foreninger. Indholdet af denne uddannelse er eksempelvis sportsernæring, Life skills, sportspsykologi, viden om sportsskader og fysisk træning.

Danmark har sat talentudviklingen i system med Aldersrelateret Træningskoncept 2.0, som Team Danmark, specialforbund, elitekommuner og klubber arbejder efter. Ingen står alene, og i dette stærke fællesskab når vi sammen de store resultater, der betyder at Danmark trods størrelse fortsat kan tage medaljer ved EM, VM og OL.

Du skal udover at have lyst til at træne 3-5 gange om ugen i din forening, samtidig have en vilje og lyst til at lægge morgentræningsdage oveni, hvor vi træner detaljer og færdigheder på tværs af årgange. Her kan du virkelig blive dygtig. Skolen lægger skemaet, så der er fri til morgentræning. I sommersæsonen begynder sejlerne allerede morgentræning kl. 6.45, så de kan nå at gøre bådene klar til at komme på vandet lidt over syv.

Det gode ved fællesskaberne i idrætsklasserne er en forståelse for, at det er helt OK, at tiden bruges til at gå i skole og træne. Mange andre ting må skæres fra, hvis man vil se resultater. Alle, der kunne tænke sig at søge Helsingør Kommunes Idrætslinjen, kan i løbet af oktober, november og december komme til prøvetræning og mærke efter, om der skal skrives en ansøgning. Hvert eneste år viser omkring 150 elever interesse i tilbuddet - og vi ender med at optage to klasser med i alt 52 elever.

Alt dette kan kun lade sig gøre i et tæt samarbejde med talentudviklingsafdelingerne i vores dygtigste klubber. Det er blandt Helsingør Golf Club, Helsingør Svømmeklub, Helsingør Tennis Klub, FC Helsingør, Helsingør Atletik, Helsingør Håndbold samt alle sejlklubberne med Snekkersten Skotterup Sejlklub i spidsen. Helsingør Talent & Elite koordinerer arbejdet, og når man har gået tre år i en idrætsklasse, kan man fortsætte på Helsingør Eliteidræts Akademi og tage sin ungdomsuddannelse, mens den sportslige udvikling fortsat prioriteres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce