Annonce
Debat

Klumme: Stolt du runded' Helsingør

Klummeskribent: Rasmus Thulin, 1974, bosiddende i Helsingør med kone og tre bonusbørn. Social- og sundhedsassistent på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Den store interesse er sejlads og alt det praktiske som følger med at have kølbåd. Foto: Torben Sørensen

I Shubidua`s sang "Hvalen Hvalborg" finder man i vers nummer to denne sætning: "Stolt du runded` Helsingør."

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der har hæftet mig ved, at Helsingør bliver nævnt i en sådan sang. Og især efter Michael Bundesens død er der sat nogle tanker i gang hos mig om, hvad man ved Helsingør måske kan være stolt over. Men det har også sat tanker i gang hos mig om, hvorvidt man overhovedet bør være stolt af det sted, hvor man bor.

Men tankeprocessen har lært mig, at Helsingør derimod mangler stolthed.

Annonce


Jeg tror, at den manglende stolthed over Helsingør som by har ført til en ligegyldighed og en kassetænkning, som ikke har gang på jord.


Et godt eksempel på det er, at vi i Helsingør har mistet vores hospital. Mit indtryk er, at vi har mistet hospitalet, fordi nogen har syntes, at det var ligegyldigt, at der var et hospital i Helsingør fremfor på en pløjemark udenfor Hillerød. Under dække af at der kunne komme noget godt fagligt ud af det.

Jeg tror, at den manglende stolthed over Helsingør som by har ført til en ligegyldighed og en kassetænkning, som ikke har gang på jord.

Jeg er fuldstændig stensikker på, at der sidder nogle blandt Helsingør Dagblads læsere, som vil påpege, at kassetænkning er en nødvendighed. Og det vil jeg give vedkommende fuldstændig ret i. Jeg er for eksempel ikke enig i, at Kulturværftet skulle være blevet et prestigebyggeri til 345 millioner kroner.

Man kunne have renoveret en langt større del af værftet for den pris. Og man kunne have ladet sig inspirere af den tidligere gummifabriks renovering, der fandt sted før bygningerne blev revet ned. En renovering der ikke var prangende, men som fungerede.

Jeg kan godt få den tanke, at Kulturværftet rent bygningsmæssigt skulle bygges på den måde, som det gjorde, fordi der var, politikere som på en tydelig måde skulle vise deres personlige fingeraftryk. Blev Kulturværftet bygget, fordi man var stolt over Helsingør som helhed?

Jeg er personligt ikke sikker på svaret af det spørgsmål.

Fra at være skeptisk overfor om borgere i en by behøver at være stolte over det sted, hvor de bor, er jeg efterhånden gået over til en frygt for, om Helsingørs borgere også mangler en identitet i at være Helsingoranere.

Jeg tænker over, om der efterhånden er et flertal blandt borgere i Helsingør, der er ligeglade med, om de bor i Helsingør eller en hvilken som helst anden by. Hvis vi i Helsingør havde en hel hær af mennesker, som interesserede sig for byens historie, så tror jeg ikke, at Marienlyst Slot var blevet til en byggeplads der varer i evig tid.

Og så tror jeg også at Helsingør Station for længst, var blevet rengjort for gammel kulstøv fra damplokomotivernes tid. Ligesom man gjorde med den tidligere posthusbygning, der ligger længere henne af Jernbanevej.

Hvis man som gående tager til Helsingborg med færgen i denne tid, så vil en af de første syn, der møder en være en promenade af bygninger, der er oplyst af spots, der lyser i flere farver. Mit indtryk er, at svenskerne er stolte af Helsingborg.

Helsingør Station er jo en de bygninger, der er mest markante i Helsingør. Og hvis danskerne er stolte af Helsingør. Og hvis helsingoranerne er stolte af at bo i Helsingør. Så bør denne bygning også udvise en pomp og pragt. Og en stolthed som jeg tror oprindeligt har været tanken med bygningen.

Jeg tror på, at en byrådspolitiker der er meget stolt af Helsingør, og som nævnt, har en identitet i at være Helsingoraner vil have en tendens til at tage beslutninger, der er meget grundige og gennemtænkte, og som er til gavn for helheden - og for alle i Helsingør. En byrådspolitiker der er stolt af Helsingør, tror jeg også vil være en idealist, og som indenfor det kommunale ansvarsområde ikke overdrevent fokuserer på at forbedre bestemte ting fremfor andre.

Derimod tror jeg, at en identitetsløs byrådspolitiker vil være en levebrødspolitiker, eller en der kun vil lede efter at få sat sine personlige fingeraftryk på byen, som man vil huske vedkommende for.

Jeg ved godt, hvilken type byrådspolitiker jeg ville vælge.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Hård kamp om elsket strand: Udskældt havneudvidelse rykker tættere på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Undersøger fordele ved metrodrift på Kystbanen: 'Flere afgange og forbedret punktlighed'

Navne For abonnenter

Ida har pakket 672 gaver ind til børn på Helsingørs krisecentre: -Det er dejligt at glæde andre

Helsingør

Advarsel til trafikanter: Pas på sne- og isglatte veje

Sport

Hjalte Froholdt spiller i NFL, men det er ikke gået som forventet: - Det handler bare om at klø på

For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste

Debat For abonnenter

Sygeplejestrejke: Nej, der er ikke mangel på sygeplejersker. Problemet ligger et helt andet sted

Helsingør

Handelsforeningen vil træffe historisk beslutning efter en helt håbløs julesøndag: - Hvor er alle folk henne?

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Helsingør

Vildt uheld: Bil endte med hjulene i vejret - mand sad fast derinde

Erhverv For abonnenter

Efter forsinkelser og knas med Kina: Nu åbner Bettina butik og satser på international succes

Helsingør

Nye coronatal: Smitten eksploderer i lokalt område

Annonce