Annonce
Debat

Klumme: Stolt du runded' Helsingør

Klummeskribent: Rasmus Thulin, 1974, bosiddende i Helsingør med kone og tre bonusbørn. Social- og sundhedsassistent på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Den store interesse er sejlads og alt det praktiske som følger med at have kølbåd. Foto: Torben Sørensen

I Shubidua`s sang "Hvalen Hvalborg" finder man i vers nummer to denne sætning: "Stolt du runded` Helsingør."

Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der har hæftet mig ved, at Helsingør bliver nævnt i en sådan sang. Og især efter Michael Bundesens død er der sat nogle tanker i gang hos mig om, hvad man ved Helsingør måske kan være stolt over. Men det har også sat tanker i gang hos mig om, hvorvidt man overhovedet bør være stolt af det sted, hvor man bor.

Men tankeprocessen har lært mig, at Helsingør derimod mangler stolthed.

Annonce


Jeg tror, at den manglende stolthed over Helsingør som by har ført til en ligegyldighed og en kassetænkning, som ikke har gang på jord.


Et godt eksempel på det er, at vi i Helsingør har mistet vores hospital. Mit indtryk er, at vi har mistet hospitalet, fordi nogen har syntes, at det var ligegyldigt, at der var et hospital i Helsingør fremfor på en pløjemark udenfor Hillerød. Under dække af at der kunne komme noget godt fagligt ud af det.

Jeg tror, at den manglende stolthed over Helsingør som by har ført til en ligegyldighed og en kassetænkning, som ikke har gang på jord.

Jeg er fuldstændig stensikker på, at der sidder nogle blandt Helsingør Dagblads læsere, som vil påpege, at kassetænkning er en nødvendighed. Og det vil jeg give vedkommende fuldstændig ret i. Jeg er for eksempel ikke enig i, at Kulturværftet skulle være blevet et prestigebyggeri til 345 millioner kroner.

Man kunne have renoveret en langt større del af værftet for den pris. Og man kunne have ladet sig inspirere af den tidligere gummifabriks renovering, der fandt sted før bygningerne blev revet ned. En renovering der ikke var prangende, men som fungerede.

Jeg kan godt få den tanke, at Kulturværftet rent bygningsmæssigt skulle bygges på den måde, som det gjorde, fordi der var, politikere som på en tydelig måde skulle vise deres personlige fingeraftryk. Blev Kulturværftet bygget, fordi man var stolt over Helsingør som helhed?

Jeg er personligt ikke sikker på svaret af det spørgsmål.

Fra at være skeptisk overfor om borgere i en by behøver at være stolte over det sted, hvor de bor, er jeg efterhånden gået over til en frygt for, om Helsingørs borgere også mangler en identitet i at være Helsingoranere.

Jeg tænker over, om der efterhånden er et flertal blandt borgere i Helsingør, der er ligeglade med, om de bor i Helsingør eller en hvilken som helst anden by. Hvis vi i Helsingør havde en hel hær af mennesker, som interesserede sig for byens historie, så tror jeg ikke, at Marienlyst Slot var blevet til en byggeplads der varer i evig tid.

Og så tror jeg også at Helsingør Station for længst, var blevet rengjort for gammel kulstøv fra damplokomotivernes tid. Ligesom man gjorde med den tidligere posthusbygning, der ligger længere henne af Jernbanevej.

Hvis man som gående tager til Helsingborg med færgen i denne tid, så vil en af de første syn, der møder en være en promenade af bygninger, der er oplyst af spots, der lyser i flere farver. Mit indtryk er, at svenskerne er stolte af Helsingborg.

Helsingør Station er jo en de bygninger, der er mest markante i Helsingør. Og hvis danskerne er stolte af Helsingør. Og hvis helsingoranerne er stolte af at bo i Helsingør. Så bør denne bygning også udvise en pomp og pragt. Og en stolthed som jeg tror oprindeligt har været tanken med bygningen.

Jeg tror på, at en byrådspolitiker der er meget stolt af Helsingør, og som nævnt, har en identitet i at være Helsingoraner vil have en tendens til at tage beslutninger, der er meget grundige og gennemtænkte, og som er til gavn for helheden - og for alle i Helsingør. En byrådspolitiker der er stolt af Helsingør, tror jeg også vil være en idealist, og som indenfor det kommunale ansvarsområde ikke overdrevent fokuserer på at forbedre bestemte ting fremfor andre.

Derimod tror jeg, at en identitetsløs byrådspolitiker vil være en levebrødspolitiker, eller en der kun vil lede efter at få sat sine personlige fingeraftryk på byen, som man vil huske vedkommende for.

Jeg ved godt, hvilken type byrådspolitiker jeg ville vælge.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Hooligans hærger gaderne efter FC Helsingørs kampe: - De er høje på stoffer og dyrker en voldskultur

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Helsingør For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Helsingør: Villa solgt for over 10 millioner

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Annonce