Annonce
Helsingør

Klumme: Hver by har sin heks

Foto: Lars Johannessen
Annonce

Kamilla Konstantyner har boet i Helsingør kommune siden 1975 og siden 1995 i Ålsgårde, hvor hun har taget initiativ til foreningen Hellebæk-Ålsgårde –Liv & Udvikling. Hun er udlært journalist fra Helsingør Dagblad i 1991 og stiftede i 2008 medievirksomheden Estate Media, der i dag er Danmarks førende på området for byudvikling, byggeri og ejendom. Kamilla Konstantyner er moderator, debattør og skribent.

Jeg elsker sankthans. Men jeg forstår faktisk ikke helt traditionen. På en af årets lyseste og varme – eller måske regnfulde – dage, tænder vi bål. Det giver god mening, at vi tænder lys i den kolde og mørke tid eller måske endda, at vi tager et træ indenfor, når naturen er for kold at være ude i. Men det giver ikke så meget logisk mening at tænde bål en lys sommeraften.

Samtidig tager vi vores børn i hånden og lader dem se en heks blive brændt på bålet, og så samles vi ved Danmarks mange kyster og holder taler, som de færreste kan høre.

En af de ting, der ofte forener en kultur eller nation, er netop traditionerne og fællesskabet, og her står vi lige foran en af de store fælles traditioner. Sankthans. For mig har det som sagt altid været en af de hyggeligste men også en af de mest uforståelige.

Sankthans er oprindeligt en kirkelig tradition til minde om Jesus’ fætter, Johannes Døberen, som blev født et halvt år før Jesus og altså har fødselsdag den 24. juni. Derfor er den 23. juni sankthansaften, selvom det nok også er de færreste i dag, der forstår hvordan navnet Johannes Døberen blev til det fordanskede sankthans.

Til sankthans tænder vi ild for at holde trolde og andre onde væsener væk, der kunne ligge på lur for at skade afgrøden og husdyrene og i sidste ende menneskene. Man kaldte ilden i halmknipperne og bålene for glædesblus og ville holde trolde og hekse væk ved at skræmme dem med lyset. Det var først i 20erne og 30erne, at heksene kom op på bålet og blev til en strådukke, der symboliserede det onde, og som skulle brændes for dermed at få det onde til at forsvinde.

Måske burde vi – hvis det skulle være helt gennemtænkt i forhold til signalet til børn og deslige – egentlig ikke brænde hekse på bålet, men bare nyde lysene i sommernatten? Vi gør det nu nok alligevel, men så kan vi jo huske at fortælle vores børn, at man netop ikke brænder hekse på bålet længere, og hvorfor man gjorde det engang men heldigvis er stoppet med den praksis.

Det siges også, at årets lyseste nat er ladet med en særlig kraft. Der er blandt andet myter om, at lægeurter indsamlet sankthansaften og nat er mere kraftfulde end normalt, og at hellige kilder har en helbredende kraft, når midsommernatteluften briser. Så det er en aften, hvor der er lidt højere til loftet end normalt.

For kort tid siden var der valg til folketinget. En af de ting, som politikerne har diskuteret igen og igen er, hvordan og i hvor høj grad vi skal værne om det at være dansk, og netop det er der mange fortolkninger af. Men både for os, der er vokset op med danske traditioner og for dem, der er kommet til landet i løbet af de sidste 50 år, så samler det, når vi kender traditioner, forstår dem og kan være fælles om dem.

Sankthans er en af de traditioner. Og lige om lidt binder den mere sammen end den skiller, når vi i Helsingør kommune, hvor vi er særligt begunstiget, når det gælder kyststrækning, flokkes til vores smukke strande og samles om bålene i den lyse sommernat.

I den sammenhæng giver sankthans rigtig god mening for os alle.

Rigtig god sankthans!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sociale medier

Debat

Debat: Museumsorganisation

Annonce