Annonce
Debat

Klumme: Forfængelighedens marked: Hvad gør vi den dag, sygeplejersken hellere vil være blogger?

Journalist på Helsingør Dagblad og klummeskribent, Niels Berg.Foto: Lars Johannessen

Når jeg hører om mangel på praktiserende læger, på sygeplejersker, på ambulancereddere, på sosuhjælpere og -assistenter, på bygningshåndværkere og så videre og så videre, bliver jeg nervøs.

Det virker som om, vi er ved at knække under vores egen vægt af velfærd og overflod.

Forleden så jeg et barn hoppe rundt og danse under et sportsstævne. Moren stod og filmede barnet, og det samme gjorde faren. Hun blev foreviget, tilbedt, ophøjet og glorificeret fra alle kanter og siden eksponeret på alverdens sociale medieplatforme.

Annonce

Sådan vil hun vokse op konstant filmet og dyrket af sine benovede forældres iPhones, indtil hun begynder at filme sig selv.

Så spørger jeg mig selv: Hvordan skal sådan et forherliget barn kunne begå sig i den virkelige verden, hvor det langt fra er givet, at hun bliver genstand for lignende opmærksomhed? Når hendes status som hjemmets ”prinsesse” ikke længere gælder?

Træder hun ind i fag som social- og sundhedsassistent, sygeplejerske, socialrådgiver eller lignende, så er opmærksomheden væk. Folk i disse positioner er ligegyldige. Der bliver ingen tv-serier om dem og deres liv, de har ingen følgere på Instagram, de bliver ikke foreviget i medierne. De er uinteressante

Niels Berg

Måske finder hun en metode til at fastholde selveksponeringen - som blogger, youtuber eller lignende.

Et er sikkert: Træder hun ind i fag som social- og sundhedsassistent, sygeplejerske, socialrådgiver eller lignende, så er opmærksomheden væk. Folk i disse positioner er ligegyldige. Der bliver ingen tv-serier om dem og deres liv, de har ingen følgere på Instagram, de bliver ikke foreviget i medierne. De er uinteressante.

Måske er det først, når den hjemmehjælper, der skulle være dukket op hos en ældre mand for at hjælpe ham på toilettet, når den sygeplejerske, der skulle tage imod dig på skadestuen, når de ambulancereddere der skulle hjælpe dig efter en ulykke, ikke kommer fordi de sidder og dyrker sig selv med en selfiestang, det går op for os, at det lige præcis disse mennesker, der udgør de tandhjul, som får værket til at køre – at de er fundamentet.

Der er lige nu en vækkelse, som lige præcis sætter fokus på vores værdier. Måske kan det føre til en ændring af den måde, vi danner vores børn, så kriterierne for personlig succes ikke bygger på forfængelighed og selvdyrkelse, men i stedet på det at kunne gøre noget for andre i fællesskabets navn.

På Fanø har de lavet en walk of fame. Her skal folk som Johnny Madsen, Jacob Haugaard, Lars Lilholt og andre fra den kreative klasse have deres navne skrevet i en gylden stjerne på fliserne.

Fair nok, der er dem, der mener, at de bidrager til behagelig adspredelse og underholdning på øen, men deres navne bør stå side om side med den lokale blikkenslagers navn foruden sygeplejerskens, ambulanceredderens, tjenerens, lægens, brugsuddelerens, socialrådgiverens, sosu-assistentens og tagdækkerens.

Det er muligt, disse ”almindelige” mennesker ikke er så slagfærdige og ikke slår om sig med lige så mange lattervækkende indfald som Johnny Madsen, som konstant følges af et kamerahold i disse år, men uden dem kan både han og alle de andre sangere, kunstmalere, keramikere og glaspustere på øen rende og hoppe.

Om Niels Berg

Født 1957, er journalist på Helsingør Dagblad. Han har rets- og politistoffet som sit hovedområde, men bestyrer også Bergs Bureau og Dag 1-serierne.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Debat

Klumme: Jeg glemte min søn på skolen

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce