Annonce
Debat

Klumme: Kommunalvalg: Vis os dit sande, rynkede ansigt

Klummeskribent Aslak Gottlieb.Foto: Torben Sørensen

”Et af de store spørgsmål på det personlige plan - og helt ligegyldigt i en verden fuld af politiske prioriteringer - er hvordan man skal se ud på sine valgplakater. Giv mig en thumbs up for løst hår og et hjerte for opsat hår.”

Godt gættet. Citatet er fra et Facebook-opslag. Selvom kandidaten ikke er fra Helsingør, kom det i mit feed. Sikkert fordi jeg er ”venner” med vedkommende. Også i virkeligheden, men det betyder ikke noget i denne sammenhæng. Hun opstiller for et parti, jeg aldrig har stemt på.

Citatet var ledsaget af to portrætfotos. Det ene viser den midaldrende kvinde med opsat hår. Det andet med udslået. I baggrunden er en skærm af samme slags, som jeg husker fra barndommens årlige skolefotografering i gymnastiksalen. Hun er iført pænt tøj og diskret makeup. Knold i nakken eller ej. I mine øjne fremstår hun sympatisk og helt almindelig. Hvis ellers den karikatur findes længere i et samfund, hvor vi hylder individer som unikke snarere end som medlemmer af et fællesskab.

Annonce

Så vidt jeg kan se, er billederne ikke behandlede eller manipulerede, som jeg foretrækker at kalde det. Når gadebilledet om kort tid forvandles til en skov af politikerportrætter klynget op i lygtepælene, frygter jeg at skaden er sket: at hendes portræt har været en tur gennem billedredigeringen, for at fjerne rynker og give øjnene en smaragdlignende glød.

Som jeg ser det, er de mange billedmanipulerede politikerportrætter i det offentlige rum et demokratisk problem. At de mennesker, vi vælger til at varetage vores interesser, udstiller glansbilleder af sig selv, er i bedste fald utroværdigt. I værste fald giver det vigtige vælgergrupper mindre lyst til at sætte deres kryds.

Aslak Gottlieb

Men hvorfor nu være så mavesur på forhånd? Jeg er selv ret forfængelig, når jeg optræder fx som konferencier i offentlige sammenhænge. Så må jakkesættet ikke være tilfældigt. Skoene skal matche. Og som fast udstyr i inderlommen ligger der altid en kam til håret.

Som jeg ser det, er de mange billedmanipulerede politikerportrætter i det offentlige rum et demokratisk problem. At de mennesker, vi vælger til at varetage vores interesser, udstiller glansbilleder af sig selv, er i bedste fald utroværdigt. I værste fald giver det vigtige vælgergrupper mindre lyst til at sætte deres kryds.

Sammenligner vi stemmeprocenten i Danmark internationalt, placerer vi os højt. Men når det kommer til kommunale og regionale valg, er der plads til at gøre det meget bedre. Stemmeprocenten blandt yngre vælgere (og etniske minoriteter) ligger notorisk lavt. Så snart vores voksne børn flytter hjemmefra, falder deres lokale valgdeltagelse markant.

Generationen af unge voksne er opvokset som centrum i en rundkreds af (velmenende) forældre, skolelærer, pædagoger, forskere, politikere og meningsdannere der som med en stemme udtrykker deres bekymring over den overfladiske livsstil ”de unge” dyrker på sociale medieplatforme som Instagram, Snapchat og Tik-Tok. Apps, som har indbygget funktioner til netop billedmanipulering, der får portrætter (af dig selv) til at se ud på bestemte måder og fremstå anderledes, end du er skabt fra naturens hånd.

Og det lige præcis her, at kæden knækker. Som far til fire børn i alderen 13-23 år ved jeg, at hykleri er den mest livsfarlige af alle forældres dødssynder. Er du ikke selv tro mod de værdier, du præker for dit afkom, virker de faktisk modsat og du risikerer, at dine børn vender dig ryggen.

Derfor skal vi være hudløst ærlige, også om vores rynker og appelsinhud, når vi som voksne stiller op til tillidshverv. Ikke mindst i kategorien lokalpolitik, som vi har en fælles opgave at få næste generation til at interessere sig for.

Måske bemærkede du i sidste fredags udgave af Avisen Danmark en mærkværdig to-sides annonce, tilsyneladende fra en udefineret koalition af ”danske kommuner” og mediehuse i koncernen Jysk Fynske Medier. Annoncørerne appellerer til regeringen om at prioritere mediestøtten til lokale nyhedsmedier højere. Et af argumenterne er, at aviser som Helsingør Dagblad understøtter en høj valgdeltagelse til november.

Teksten ledsages af netop lokale politikerportrætter. For at være nøjagtig optræder 45 borgmestre fra hele landet. De 43 er midaldrende+ mænd med samme hudfarve som jeg selv. To kvinder kunne det blive til. Forstå mig ret. Jeg har intet mod hvide mænd i deres bedste alder. Men selvom det retfærdigvis skal siges, at borgmestrene repræsenterer partier fra hele det politiske spektrum, udstiller annoncen et strukturelt problem, som stikker dybere end de glansbilledproblematikken. Nemlig at repræsentationen i lokalpolitik ikke er repræsentativ. Det får vi ikke løst ved det kommende valg. Men vi kunne begynde med at kommunikere troværdigt i det offentlige rum, ved ikke at lyve os yngre, end vi er.

Om Aslak Gottlieb

Aslak Gottlieb er selvstændig specialkonsulent i mediebranchen, medudgiver af tidsskriftet Social Kritik og lærebogsforfatter. Lokalt er han partner i netværket Vi samler hele Helsingør, formand for foreningen Helsingør Europæisk Kulturhovedstad 2032 samt medlem af bestyrelsen i Helsingør Teater. Han er tidligere skolelærer på Grydemoseskolen i Espergærde, hvor han bor med sine kone, som han har fire børn med.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Pengene værd eller ej: - Hvis valget står mellem kernevelfærd og Catch, vil Catch være stedet, man skal finde pengene

Navne For abonnenter

Ib og Jeanette valgte at stå af hamsterhjulet: Nu bruger de deres tid på at være noget for andre

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Debat For abonnenter

Fint med flere restriktioner - men hjælp dem, der rammes

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Sport For abonnenter

Forsvarsgeneral nedtrykt efter uafgjort: - Det værste pointtab i min FC Helsingør-tid

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Annonce