Annonce
Debat

Klumme: Lad ikke frygt styre dine drømme

Klummeskribent Rasmus Thulin.Foto: Torben Sørensen

Jeg har forpligtet mig til at indrette klummen her til dig og ikke til det at promovere mig og mit liv. Den skal have et budskab, og en tekst som skal være til glæde for dig. Den skal indeholde noget, som du mangler i dit liv. En klumme kan godt beskrive noget, der har givet begrænsninger i dit liv. Og i vores liv. Sådan, så man bliver opmærksom på at skulle skubbe disse begrænsninger væk. Måske har man ubevidst ladet disse begrænsninger styre sit liv. Måske har begrænsningerne bestået af frygt for at gøre det, som man gerne vil. Denne klumme vil beskrive et eksempel på, hvordan frygt kan forhindre et liv i at udfolde sig.

Som teenager drømte jeg selv om en bounty-ø. Sådan en hvor man kunne ligge mellem to palmer på en hængekøje og spise en halvfast mos af kondenseret mælk og kokos med dertil overtræk af chokolade. Man kunne drikke en kokosnød med sugerør, mens man kigger ud på det azurblå hav. Måske havde den nu afdøde jordomsejler Troels Kløvedal også nogle drømme, der mindede lidt om mine med hængekøjer. Forskellen fra mig og ham var bare, at han gjorde noget ved drømmene. Han rejste jo jorden rundt. Museet for Søfart i Helsingør afsluttede sidste år en udstilling om ham. Den havde titlen "Frihedens værksted - Kløvedal og livet med Nordkaperen”. Her havde man et undervisningsforløb, som man kaldte for "Slip drømmene fri".


Annonce

Men nej. Min papsøn skal ikke frygte, at han spilder sit gode resultat fra sin HF-uddannelse. Nu synes jeg, at han skal jagte sine drømme. En drøm kunne være at komme på en jordomrejse.

Rasmus Thulin


Jeg kan kun konkludere, at Troels Kløvedal, og det at rejse jorden rundt, bliver forbundet med det at have drømme og have frihed i livet. Men hvis vi mennesker drømmer om at gøre det, som han gjorde. Og hvis vi tænker at frihed er lig med det, som var hans bedrifter. Hvorfor gør alle mennesker ikke det, som han gjorde? Det direkte svar er selvfølgelig, at det at rejse jorden rundt i månedsvis jo godt kan konflikte med at have et etableret liv i Danmark. Dvs. et liv med ægtefælle, børn og fast arbejde. Nu kommer der så et budskab til dig kære læser: Hvis du skal opnå din drøm om jordomrejse, så skal den indfries, inden du bliver for etableret. Brug budskabet eller lad være. Hvis du kan bruge budskabet, så giv det videre til et ungt menneske, du kender. Eller hvis du er folkeskolelærer, så giv det videre til den klasse, du har ansvaret for.

I skrivende stund er det eftermiddag og mandag den 21. juni 2021. Inden midnat klokken 12 har jeg deadline for at aflevere denne klumme til søde Julia, der står for klummerne hos Helsingør Dagblad. Her til formiddag den 21. juni har jeg også været til hueoverrækkelse på Espergærde Gymnasium. Min papsøn har været til sin sidste eksamen på HF, og vi venter i gymnasiets festsal der kaldes for "Torvet". I denne festsal er der denne formiddag fyldt med borde, hvor gymnasieelevernes familie og venner er samlet for at fejre, at eleverne lige har afsluttet en gymnasial uddannelse. Jeg kan høre, at der i salen bliver fokuseret på, hvilke karakterer den enkelte elev har fået for denne sidste eksamen. Måske gode karakterer giver bedre muligheder for et lykkeligt liv? Min papsøn fik på denne formiddag følgende råd med på vejen: Han skal sørge for at skynde sig med at komme på den uddannelse, han ønsker. Hans "hast" med at komme videre efter gymnasiet bliver begrundet med, at han på denne måde ikke spilder sit gode resultat, som han lige har opnået.

Men nej. Min papsøn skal ikke frygte, at han spilder sit gode resultat fra sin HF-uddannelse. Nu synes jeg, at han skal jagte sine drømme. En drøm kunne være at komme på en jordomrejse. En start kunne være at bo i nogle måneder i det sydlige Stillehav. Måske hos mennesker af polynesisk afstamning. Hos nogle mennesker der ernærer sig ved at fiske. Eller nogen der dyrker jorden. Han kunne arbejde for disse mennesker. Mod at de kunne give ham husly og tag over hovedet. Måske er det ikke hans drøm, men han skal i hvert fald ikke frygte det.

Om Rasmus Thulin

Rasmus Thulin, 1974, bosiddende i Helsingør med kone og tre bonusbørn. Social- og sundhedsassistent på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Den store interesse er sejlads og alt det praktiske som følger med at have kølbåd.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Debat

Debat: Venstre taler imod Ellemanns egne ønsker om mere natur

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce